Skocz do zawartości

Polska Reprezentacja

Gość JackHammer

Recommended Posts

Gość JackHammer

Witam!

Jako że jestem fanem Polskiej Reprezentacji i ogólnie lubię piłkę nożną postanowiłem załozyć temat o naszych Orłach (PZPN obecnie). Jak myślicie? Wyjdziemy z grupy na EURO 2012? Czy powróci orzełek na piersi?

Ja myślę że wyjdziemy i każdy kto śledził poczynania naszej kadry zauważy że jest PROGRES!! :D

Po meczu z Węgrami (dzisiaj) jestem pozytywnie zaskoczony, mamy zmienników i ogólny zarys wyjściowej 11 jest fajny.

Mozna by napisac ze z wlochami i wegrami to grala reprezentacja PZPN.... ale jako ze lubie nasza "reprezentacje" to szkoda rozpoczynac wojne..

progress to ja widzialem na meczu z niemcami:D - potem tak jakby lekki spadek formy, grajac z wlochami tak jak z niemcami i gdyby nie braklo sil? to wtedy mozna by pisac o progresie.

Czy wyjda z grupy.. chciałbym ale to zalezy czy trafimy na grupe smierci- niemcy portugalia francja. mysle ze gdybysmy trafili na "latwe" zespoly i nie wyszli to wszyscy mieliby zal do reprezentacji.. a tak to nawet jesli cos wygramy to bedzie juz dobrze..

Gość JackHammer

Brak orzełka to skandal, logo PZPN jest beznadziejne. Ważne że jednak ludzie reagują na to:

http://demotywatory.pl/3553022/Bolszewicy-zabrali-nam-korone

No i rząd chce by przywrócić orzełka. Jak trafimy na grupę śmierci to możemy powiedzieć że gramy jak nigdy przegrywamy jak zawsze. Ja jednak myślę że dadzą radę.

Może z Włochami nie mieliśmy dobrego dnia, bo każdy wie że jest raz lepiej i wszystko wychodzi a raz nic choć się bardzo chce.

Ja doznalem deja-vu ogladajac przegrana z Wlochami 0:2. Pamietam, jak w 1982 roku bylem na koloniach letnich i ogladalem w stolowce wypelnionej po brzegi transmisje na zywo z meczy MŚ Polska-Wlochy, ktory tez przegralismy 0:2. Kazdy mial nadzieje na wygrana lub chociaz remis, ale ostatecznie nie udalo sie - bo nie gral Boniek za 2 zolte kartki ;-] Tak, deja-vyu, tylko druzyna dzis nie ta.

Tamte "orly" to byl calkiem innych duch, calkiem inna jakosc. Tamte "orly" pod wodza Piechniczka zdobyly 3 miejsce w MŚ, wlasnie w 82 roku. Pamietne czasy, pamietny mecz z ZSRR w stanie wojennym, gdzie telewizja starala sie nie pokazywac przemycanych na stadion transparentow z logo Solidarnosci. Tamta druzyna grala pieknie - Boniek, Smolarek (senior), Lato, Kupcewicz... jeden zawodnik potrafil strzelic kilka goli podczas jednego meczu (Boniek-Belgia 3:0), potrafilismy rozgromic inna reprezentacje 5:1 (Peru)... To byly nazwiska, ktorych sie nie zapomina nawet po 30 latach. To byly mecze, i gole, ktore zapadaja w pamieci tez na cale zycie. To byl czas indywidualnosci (Boniek, Rossi, Maradona itp), a nie malo widowiskowej gry zespolowej.

Te bramke dedykuje panu Lacie, azeby przestal pie*dziec w stolek, tylko se przypomnial, kim byl i wzial sie do roboty, zamiast golenia kapuchy z kaprawego poletka.

http://www.youtube.com/watch?v=E72bD5TiJiw

od 1:16 - pamietam tamta bramke z TV na zywo.

Edytowane przez jeomax.co.uk
Gość JackHammer

Dokładnie, teraz jest całkiem inaczej w piłce nożnej. Kiedyś indywidualności były które naprawde niosły zespół! Teraz młode pokolenie widzi Messiego, Cristiano Ronaldo i twierdzą że to są gracze którzy potrafią odmienić wyniki meczów. Do Diego M. daleko panu Leo M.

Raz też była sytuacja bodajże że 1978 roku gdzie była reprezentacja super ale zmienili Górskiego na Gmocha i wyszła buba.

Swoją drogą to bym chętnie zobaczył poprzednie mecze reprezentacji. Nawet kiedyś był program na polsacie o dawnej reprezentacji i to były piękne czasy. Sytuacja w grupie na Euro może być nieciekawa mam jednak nadzieje że nie znajdziemy się w grupie śmierci tylko takiej możliwej do wyjścia. Francja, Niemcy, Anglia, Holandia, Włochy to do nich nam jeszcze brakuje ale Danie, Czechy możemy ograć.

+ dla jeomax za to żeby prezes Grzegorz L. przypominiał sobie kim był a kim teraz jest...

Eh, mówicie o tych indywidualnościach... tylko pomyślcie, że najbardziej to piłka nożna ewoluowała w kwestii taktycznej. Ile miejsca przy bramkach z filmiku Jeomaxa mieli strzelcy... dzisiaj rzadko to się zdarza. Kiedyś 80% zespołów grało 3 obrońcami, a dzisiaj? Tylko Barcelona, która klepie na własnej połowie milion podań pozwala sobie na coś takiego.

Nie mam zamiaru osądzać, czy Leo M. gdyby grał w czasach Diego był gorszy, czy lepszy. Po prostu teraz jest inna gra, wymuszająca wręcz grę zespołową... widzieliście 20 lat temu jakiś zespół, który broniłby się tak jak Inter gdy zdobywał ligę mistrzów?

Gość JackHammer

No piłka teraz się zmieniła co nie zmienia że obecni piłkarze nie są na tak wysokim poziomie co Pele czy Boski Diego :P

Dla mnie jedynym zawodnikiem z obecnych czasów który mógł dorównać tamtym piłkarzom to Ronaldinho. Gość był nieziemski i z Messi jeszcze razem z Ronaldo mogą pomarzyć.

Wracając jednak do naszych orłów to co sądzicie o naszych nowych nabytkach w reprezentacji? Prequis, Polanski, Boenish, Obraniak, Matuszczyk? Matuszczyk, Obraniak, Boenish to z pewnością wzmocnienia zaś Perquis i Polanski to raczej zbędni gracze a szczególnie Polanski.

No piłka teraz się zmieniła co nie zmienia że obecni piłkarze nie są na tak wysokim poziomie co Pele czy Boski Diego :P Dla mnie jedynym zawodnikiem z obecnych czasów który mógł dorównać tamtym piłkarzom to Ronaldinho. Gość był nieziemski i z Messi jeszcze razem z Ronaldo mogą pomarzyć. Wracając jednak do naszych orłów to co sądzicie o naszych nowych nabytkach w reprezentacji? Prequis, Polanski, Boenish, Obraniak, Matuszczyk? Matuszczyk, Obraniak, Boenish to z pewnością wzmocnienia zaś Perquis i Polanski to raczej zbędni gracze a szczególnie Polanski.

Jack - jak mówię, wydaje mi się, ze Pele/Maradona byli tacy dobrzy, właśnie dlatego, że mieli mnóstwo miejsca, i gdyby grali obecnie, to ich wynik byłby o wieeele wieeele gorszy. Z zawodników którzy grali stosunkowo niedawno, to jeszcze Zidane, Beckham... to byli zawodnicy, którzy byli genialni. Ronaldinho też, ale miał tylko 2 sezony takie dobre, potem lekko przygasł.

Nowe nabytki w polskim zespole? Zagraniczni pokazują, jaki poziom jest zagranicą. Nie zgadzam się, że Perquis i Polanski są zbędni. Dobrych środkowych obrońców za wielu nie mamy, a i Polanski na defensywnej pomocy pokazał, że jest lepszy od Murawskiego. Zobaczymy, jak to Smuda dalej zorganizuje, ale na razie można mieć jakieś optymistyczne zapatrywania :). Na pewno w grupie nie będziemy chłopcami do bicia, i każdy rywal będzie musiał zagrać na 100% swoich umiejętności ;).

Gość JackHammer

Ja widzę to tak:

Szczęsny

Boenish - Wasilewski - Jodłowiec - Piszczek

Matuszczyk - Dudka

Mierzejewski Obraniak Błaszczykowski

Lewandowski

Na zmiane jak Szczęsny nie przestanie kozaczyć i puszczać głupio goli to Fabiański, no jak już to Prequis za Jodłowca, Murawski za Dudke, i na skrzydła Grosicki z Rybusem i Brożek za Lewego. Bo nie wiem jak Jeleń z formą będzie bo obecnie jej nie ma.

Polanski dla mnie jest spalony za to co mówił o Polsce wcześniej.

Jack - ja biorę pod uwagę TYLKO aspekty czysto sportowe - umiejętności, a trzeba to przyznać, że Polański jest troszkę lepszy i od Murawskiego i od Dudki. Perquis z Wasilewskim to będzie na 200% nasza podstawowa para defensorów.

Tak swoją drogą, co się stało z Rogerem? Ostatnio coś nic nie gra w reprze, a nie śledzę go w klubie.

• 2 tygodnie później...