Skocz do zawartości

Zbyt wysoka temperatura karty ATI HD4890

Recommended Posts

Witam, mam mały problem a mianowicie strasznie grzeje mi się karta graficzna po jakimś czasie chodzenia temperatura wynosi 68-71 stopni tak pokazuje CCC aktywnosc jest 0-2% a predkosc wentylatora ~60 stopni (to tak podczas uzywania tylko przegladarki). Natomiast gdy gram jest to o wiele wieksze. Np gdy uruchomilem program Video Card Stability Test i wlacyzlem test temperatura wynosila 99 stopni aktywnosc 100% i przedkosc wentylatora takze 100%.

Jest jeszcze taka sprawa ze gdy gram w gre Crysis 2 nagle ekran wlacza sie i wylacza i pojawia sie szary ekran (dziek dziala, gdy sztelam wszystko slychac tylko nie ma obrazu i pozostaje tylko restart PC).

Karta Graficzna:ATI Radeon HD 4890 (1024 MB) PowerColor ZeroTerm http://nvision.pl/img/art/karty_graficzne/radeon_hd_4890_msi_powercolor_sapphire/powercolor_radeon_hd_4890_pcs-2.jpg

Oto moj caly sprzet

typ procesora QuadCore Intel Core i5 750, 2800 MHz (21 x 133)

Zasilacz: Ocz 600SXS 600W

Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-P55-UD3 (3 PCI, 2 PCI-E x1, 2 PCI-E x16, 4 DDR3 DIMM, Audio, Gigabit LAN)

Mikroukład płyty głównej Intel Ibex Peak P55, Intel Lynnfield

Pamięć fizyczna 4091 MB (DDR3-1066 DDR3 SDRAM)

DIMM1: OCZ OCZ3OB1600LV2G 2 GB DDR3-1066 DDR3 SDRAM (7-7-7-16 @ 533 MHz) (6-6-6-14 @ 457 MHz) (5-5-5-12 @ 380 MHz)

DIMM2: OCZ OCZ3OB1600LV2G 2 GB DDR3-1066 DDR3 SDRAM (7-7-7-16 @ 533 MHz) (6-6-6-14 @ 457 MHz) (5-5-5-12 @ 380 MHz)

Dysk fizyczny SAMSUNG HD502HJ ATA Device (500 GB, 7200 RPM, SATA-II)

99 stopni? Mój maks jaki mam na karcie podczas grania to 72 stopnie i wentylator na 90%. Co prawda od Sapphire mam kartę.

gdy gram w gre Crysis 2 nagle ekran wlacza sie i wylacza i pojawia sie szary ekran (dziek dziala, gdy sztelam wszystko slychac tylko nie ma obrazu i pozostaje tylko restart PC).

Karta graficzna się nie restartuje? Chodzi o to, że jak grasz to słyszysz szum wentylatorów, następuje chwilowy restart i dalej jest w normie?

Jaki masz system operacyjny?

Przeczyść chłodzenie karty i jeżeli potrafisz to zmień pastę termo-przewodzącą na taką. Ponadto sprawdź czy problemy występują na innej wersji sterowników.

Ok pierwsze co zrobię to kupie i wymienie paste zobaczymy co wtedy. Co do strwoników to juz instalowalem kilka wersji i jest to samo

Karta graficzna się nie restartuje? Chodzi o to, że jak grasz to słyszysz szum wentylatorów, następuje chwilowy restart i dalej jest w normie? Jaki masz system operacyjny?

Moj system to win7 x64

co do crysisa 2 gdziesz czytalem ze polega to na tym ze sterowniki karty graficznej sie wylaczaja i wlaczaja lub sama karta, ale nie jestem pewny czy to karta nie zwrocilem uwagi czy szum znika gdzy mialem sluchawki, ale sprawdze takze i to.

Edytowane przez errorplus

Wyczyscilem pc i zmienilem paste i tenperatura po wlaczeniu PC przy samym przegladaniu internetu wynosi 53-55 stopnie i 33% aktywnosci wentylatora, czy teraz jest to w miare normalna temperatura? czy jednak lepiej oddac karte na gwarancje puki ja jeszcze mam?

juz wzrosla do 57

59...

tutaj jest cos o temperaturach tego modelu... wiec sam juz nie wiem czy jest dobrze http://pcfoster.pl/artykul/powercolor-hd-4890/103-12.html

Edytowane przez errorplus
  • 1 miesiąc temu...