Skocz do zawartości

OC DUAL CORE e2200

Recommended Posts

Spróbuj tak:

Cpu Host Frequency:210

Pci Express Frequency: 100

Performance Enchance: Standart

System Memory Multiplier: 3.33

System voltage control: manual

FSB/DDR2 OverVoltage control: normal

cpu voltage control: tak jak wspominał multijumper 1.31(1.31000V)

Jak tak nie pójdzie to na początku jak wejdziesz do biosu, naciśnij ctrl+f2 i pobaw się timingami pamięci.

Zdaj relację jak poszło :wariat:

• 1 miesiąc temu...

Witam po długiej nieobecności i odświerzam temat.

Trochę ruszyłem z miejsca. Tz:

Podniosłem nieznacznie napięcie ikomp chodzi :]

Oto fotki:

http://zapodaj.net/b6485c83114a.jpg.html

http://zapodaj.net/de69cabece64.jpg.html

http://zapodaj.net/6ea25865ff65.jpg.html

http://zapodaj.net/59dd030bf8cc.jpg.html

http://zapodaj.net/257ec65d38ed.jpg.html

Teraz interesuje mnie pamięć. Jak ustawić optymalne timingi pamięci?

Mam właśnie ten sam problem co kolega który napisał temat z prockiem E4500 na płycie Gigabyte p35-S3G jak zmienię FSB resetuje mi się komp czyli czarny ekran i powraca do ustawień fabrycznych czyli wszystko na AUTO i nic się nie zapisało co zmieniłem i nie wiem w czym tkwi problem podnosiłem napięcie z 1,325V na 1,331V i dalej się resetuje pomóżcie!!!

zwiększ napięcie bardziej ;)

Napięcie zwiększyłem do 1,35V i dalej nic cały czas reset

No jestem bardzo ciekawy jakie masz ustawienia w biosie? Mnie ten problem już wkur... wręcz. A to wszystko po zmianie grafiki. Ta ma osobną sekcję zasilania i podejrzewam że to temu...

A dokładnie które cię ustawienia interesują to zrobię zdjęcie. A może nie wydalać zasilacz przez grafe ??? moim zasilaczem to Tacer 4life 450W wiem że nie najlepszy ale na razie nie mam funduszy na zmianę

I przy takich ustawieniach ci normalnie chodzi czy są restarty?

no właśnie przy każdych są restarty i nie wiem dlaczego zrobię jeszcze ten PCI expres na 100 i zobaczę co będzie. Zrelacjonuje czy ruszyło.

No więc tak nic się nie zmieniło. Ale użytkownik BlackCrow zaciekawił mnie opcją C.I.A 2 której nie mogę znaleźć bo czytałem na innym forum że ta funkcja blokuje na płytach głównych FSB ale przetrzepałem całego BIOS i nigdzie jej nie znalazłem czy może mieć inną nazwę ta funkcja na mojej płycie głównej??? a jak tak to jaką ???

BlackCrow ale ty masz dual core E2200?

To wszystko dziwne... wczesniej jak mialem karte 8400 GS to smigało i żadnych restartów nie było. Zmiana karty=restarty..;)

Zrobimy tak. Jutro to ja jeszcze pracuję ale w sobotę z rana odinstaluje stery, zmienie grafę na starszą ,zainstaluje ponownie stery i zobaczymy... efekty. A może i jutro mi się uda to zrobić. Czekajcie na relację.

Zoonta a twoja karta ma osobne zasilanie czy z płyty pobiera?

Ciekawe jaki on ma bios...?

EDIT

Właśnie szukałem i znalazłem. Wszystkie nowsze geforce mają 6 lub 8 pin zasilanie prosto z zasilacza... Podejrzewam że to właśnie jest przyczyna. Jutro zobaczymy.

Edytuj posty, masz na to 6 godzin.

Darodaredevil

Tak moja grafiki pobiera zasilanie z zasilacza i to całkiem niezłe bo jest bardzo prondożerna ale jeszcze wgram jednego softa F3a na płytę główną bo słyszałem że jest on przeznaczony do overclocking a jak to nie pomorze to spróbuje załatwić jeszcze jeden zasilacz który dam jedynie do grafiki tak aby nie obciążał kompa ale najpierw poczekam i zobaczę co ty wykombinujesz i czekam na relacje ;)

Jednak nie muszę nic załatwiać okazało się że soft F3a to nie mit ale naprawdę pozwala "w końcu" podkręcić procesor jak na razie mój wynik to 2.64 GHz na FSB 240 i voltage 1.31V.

Po sprawdzeniu błędów (i nadziei że żaden nie wystąpi) postaram się dorównać do 2.9 GHz.

Dziękuje wszystkim za pomoc.

Zrelacjonuje działania po dalszym overclockingu.

Witam. Zminiłem kartę na starszą i niestety nic:( nadal to samo... Brak mi sił.

Jedyne co wymieniałem do tej pory to karta i zasiłka. Sam juz nie wiem co jest grane. Zaraz zmienię kartę spowrotem i powalczę z tym biosem f3e i zobaczymy...

He he:) Zmiana biosu wystarczyła. ;) Całkowity brak restartów!!!

Na razie na próbę dałem mu FSB na 210 i testuję.

Zoonta nie wiem za co ta pochwała ale i tobie się należy bo pomysł z biosem był chyba dobry. Będę zdawał relację na bieąąco.

Jeden szkopuł... CPU-Z pokazuje mój proc jako E2220... ?