NorbertKRK 0 Napisano 6 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 (edytowane) GA-MA78G-DS3H http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-ma78g-ds3h_10 To jest ta moja płyta główna Edytowane 6 Listopada 2011 przez NorbertKRK Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 6 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 nie bylo mnie w domu caly dzien, wiec dopiero teraz pisze. wchodzisz do: MB Intelligent Tweaker(M.I.T.) nastepnie opcja: System Voltage Control przełącz na MANUAL i ustaw odpowiednie CPU Vcore czyli daj na poczatek 1,4 V. jak komp sie normalnei uruchomi to zejdz do 1,35 V 1 Cytuj Link to post Share on other sites
NorbertKRK 0 Napisano 6 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Zrobiłem tak jak mówiłeś ale spadło tylko trochę, tyle wystarczy ? http://imageshack.us/photo/my-images/23/20111106804.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/715/20111106805.jpg/ Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 6 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 (edytowane) no zawsze to lepiej. sprobuj jeszcze troche zejsc, tak ponizej 1,4 V. daj znac czy te zmiany przynosza jakis efekt bios aktualizowales? Twoja płyta dziwnie podbija to napiecie, albo pomiar jest bledny. postaraj sie zejsc nizej i zobacz jak stabilnosc Edytowane 6 Listopada 2011 przez wujashek 1 Cytuj Link to post Share on other sites
NorbertKRK 0 Napisano 6 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Tak bios jest najnowszy, teraz jak wyłączyłem automatyczne zamykanie systemy podczas danej temperatury nic się nie wyłącza ale jest gorąco i chłodzę dodatkowym wiatrakiem mocniejszym niż taki do chłodzenia pokoju Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 6 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 ta temperatura to przez zbyt wysokie napiecie jest. cool and quiet masz wlaczone? trzeba to napiecie obnizyc do 1,35 V i powinno byc ok 1 Cytuj Link to post Share on other sites
NorbertKRK 0 Napisano 6 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Jak mam sprawdzić czy to włączone jest ? Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 7 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Advanced BIOS Features AMD K8 Cool&Quiet control na auto 1 Cytuj Link to post Share on other sites
NorbertKRK 0 Napisano 7 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Mam na auto to jak ma być w końcu ? Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 7 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 cool n quiet ma byc na auto. czyli jest ok co z tymi napieciami? jak stabilnosc i temperatury? Cytuj Link to post Share on other sites
NorbertKRK 0 Napisano 7 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 (edytowane) właśnie wywaliło mi blue screena w necie znalazłem coś podobnego http://img577.imageshack.us/img577/5117/bluescreenb.jpg W biosie musiałem ustawić na 1.300 ale pokazane jest mniej więcej 1,4 na core więc spoko dałem chłodzenie do naprawy i jutro kupuje Scythe mugen 2 na procka myśle że będzie ok http://img580.imageshack.us/img580/184/20111107806.jpg http://img100.imageshack.us/img100/3707/20111107808.jpg Edytowane 7 Listopada 2011 przez NorbertKRK Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 7 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 a co z Twoim chlodzeniem jest nie tak, ze do naprawy? jak teraz blue screeny beda czestsze, to daj mu napiecie na te 1,4 V 1 Cytuj Link to post Share on other sites
NorbertKRK 0 Napisano 7 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 NA graficznej miałem to Twin Turbo ale jeden wiatrak wysiadł i chce mieć je z powrotem , nie wiesz czy można dokupić same te wiatraki bez radiatora bo nie mogę ich znaleźć ? Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 7 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 raczej nie kupisz. na procka nie musisz kupowac az mugena. wystarczy zalman performa lub silentiumPC fortis. Sprawdz w koncu kompa na innym zasilaczu. Moze te napiecia sa wina zasilacza. tylko napisz mi (po raz juz setny prosze), jaki zasilacz mozesz pozyczyc. Firma i model. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
NorbertKRK 0 Napisano 8 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Właśnie okazało się że póki co nie mogę żadnego muszę pytać wszystkich wokół czy ktoś ma cokolwiek, powiedz mi jaki minimalnie muszę mieć żeby komputer mi wystartował i działał ? Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 8 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Dobrej firmy to i 300 W starczy. http://forum.benchmark.pl/topic/3422-faq-zasilacze-przeczytaj-zanim-zadasz-pytanie/ niech bedzie ktorejs z polecanych firm i ma z 250W na 12 V. Lista samych modeli jest juz troche nieaktualna, ale dobre firmy sie nie zmienily. Jeszcze Antec, aerocool, thermaltake i paru innych tam brakuje. a tu jak bys chcial cos kupic kiedys: http://infobit.pl/kategoria/polecane/zasilacze/2 co miesiac aktualizowana lista dobrych zasilaczy. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
NorbertKRK 0 Napisano 8 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 jutro się dowiem czy coś będę mieć, a mam takie pytanie jak będę mieć to chłodzenie na procka mianowicie mugena 2 to mogę zwiększyć napięcie na procku bo teraz bardzo mi zwolnił Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 9 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 staraj sie nie przekraczac 1,4 V. zrob zdjecie tej zakladki MB Intelligent Tweaker(M.I.T.) dokladnie pokaz wszystkie ustawienia. jak bys zalatwil jakis slabszy zasilacz, ale na bank sprawny, to dla pewnosci mozesz wyjac swoja karte graficzne (aby go nie przeciazyc) i dzialac dla proby na zintegrowanej grafie w plycie glownej. sprawdz wtedy jak te napiecia, stabilnosc, szybkosc dzialania. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
lublinkermi 0 Napisano 9 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Oj.. myślę, że chodzi tu o brak zainstalowanego programu: AMD Dual Core Optimizer. Miałem przy prymitywnej grze problem z temperaturą - grzał się procek niemiłosiernie. Po zainstalowaniu tego przestało wszystko wariować. Cytuj Link to post Share on other sites
NorbertKRK 0 Napisano 11 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Przepraszam, że dopiero teraz pisze, ale nie było mnie w domu. Słabszy zasilacz już mam, firmę mogę podać dopiero wieczorem, tak jak i zdjęcie M.I.T., stabilność komputera była już masakryczna, co 5 minut crashe były ponoć, więc napięcie zwiększyłem, ale nie jakoś dużo mam już chłodzenie Mugena 2, lecz mostek jest nadal gorący... a ten program powyżej po zainstalowaniu nie chce mi się włączyć. Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 11 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 mugena dobrze nalozyles? to jest jednak kloc i jego montaz jest troche klopotliwy. juz nie pamietam czy pytalem. aktualizowales ten bios? i jak sprawy z zasilaczem? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
NorbertKRK 0 Napisano 11 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Mugen jest dobrze założony chłodzi wszystko Bios jest zaktualizowany do najnowszej wersji, zasilacz który mam to Mode com Model NO: ATX-300GTF a co myślisz o tym ? Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 12 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 to przy tym zasilaczu odłacz karte graficzna i lec na integrze. a ten filmik to po co? Twojego procka nie da sie odblokowac. miales dac zdjecie M.I.T 1 Cytuj Link to post Share on other sites
NorbertKRK 0 Napisano 19 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Słuchaj sory że tak długo nie pisałem, ale wróciłem wczoraj do domu, robiłem różne testy i wszystko jest już dobrze komputer nie wyłącza się. Czyli była to wina chłodzenia. Dziękuje CI za pomoc. Pozdrawiam i Narazie Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts