Skocz do zawartości

Co bardziej opłacalne X4-970 czy X4-980 do OC

Recommended Posts

Nie lepiej jakiego i5? :)

Bardzo bym chciał ale koszty powalają może po premierze Ver. E SB ceny nieco spadną

Nie warto brać czegoś więcej niż 955, te procesory kręcą się podobnie, nie ma co płacić prawie 200zł za procesor z większym napięciem i mnożnikiem.

Czyli po OC 955 osiągi są podobne do 980 co nie sugeruje takiego wkładu PLN ???

Nie warto brać czegoś więcej niż 955, te procesory kręcą się podobnie, nie ma co płacić prawie 200zł za procesor z większym napięciem i mnożnikiem.

+1

Bierz uzywane na 1-2letniej gwarancji mobo pod 1156 na P55 za 350zl i procesor i5 750 za 400zl razem wychodzi tyle co za nowke Phenoma i sensowna plyte glowna pod niego a wydajnosc nie porównywalna (przede wszystkim i5 nie bedzie ci blokowal zadnej karty graficznej, a do tego phenoma nawet @ 4.0 wrzucisz 6870 maxymalnie zeby wykorzystac 100% mocy karty graf.)

Edytowane przez oska81

a do tego phenoma nawet @ 4.0 wrzucisz 6870 maxymalnie zeby wykorzystac 100% mocy karty graf.)

Jakimś dziwnym trafem mój gtx560 ti NIE jest ograniczany przez procesor (podczas grania miałem w zwyczaju opalenie coretemp ( z funkcja logowania) + gpu-z z funkcja logowania i sobie porównywałem czy karta chodzi na 100% czy procek ZAWSZE wychodziło, że karta :) a nie procek na 3,6 GHz .

Jakimś dziwnym trafem mój gtx560 ti NIE jest ograniczany przez procesor (podczas grania miałem w zwyczaju opalenie coretemp ( z funkcja logowania) + gpu-z z funkcja logowania i sobie porównywałem czy karta chodzi na 100% czy procek ZAWSZE wychodziło, że karta :) a nie procek na 3,6 GHz .

A powiedz jak sprawdzales zurzycie karty ? Tylko nie mow ze przez GPU-Z , Afterburner czy inne tego typu programy :evil:

Bo w nich zawsze pokaze 99,100% zurzycia karty graficznej nawet GTX570 na Celeronie

http://maxforces.com/articles.php?article_id=60&rowstart=0 - specjalnie dla ciebie, polecam lekture a jezeli jeszcze niedowierzasz to zrob test 3D Mark Vantage i porownaj wynik z innymi osobami z ta sama karta graficzna i lepszym procesorem (oczywiscie GPU Score oraz Overall)

Edytowane przez oska81

Bo w nich zawsze pokaze 99,100% zurzycia karty graficznej nawet GTX570 na Celeronie

dowód?

http://maxforces.com...d=60&rowstart=0 - specjalnie dla ciebie, polecam lekture a jezeli jeszcze niedowierzasz to zrob test 3D Mark Vantage i porownaj wynik z innymi osobami z ta sama karta graficzna i lepszym procesorem (oczywiscie GPU Score oraz Overall)

Syntetyki mam gdzieś, ponieważ w żaden sposób nie przenoszą się na rzeczy które wykonuję na komputerze.

Powiedz mi proszę w jaki sposób mogę zbadać rzeczywiste użycie karty graficznej skoro powszechnie stosowane programy w Twojej opinii są do du*y ;)

A liczyłem, że pokażesz test który będzie udowadniał Twoje słowa

a do tego phenoma nawet @ 4.0 wrzucisz 6870 maxymalnie zeby wykorzystac 100% mocy karty graf.)

ale jednak się przeliczyłem.

Ogranicza, nawet moją 6850, w grach od 3.6ghz to już nie jest zauważalne, ale w 3dmarkach do 3.8ghz rósł wynik GPU ( samej karty graficznej, nie całości ) wraz z podkręcaniem procesora, więc coś jest na rzeczy. Ale to też konkretnie zależy od wymagań danej gry względem procesora i zresztą nie każdemu potrzeba maksymalnej ilości fps w danym momencie ( przy dużych liczbach to już bez znaczenia).

dowód? Syntetyki mam gdzieś, ponieważ w żaden sposób nie przenoszą się na rzeczy które wykonuję na komputerze. Powiedz mi proszę w jaki sposób mogę zbadać rzeczywiste użycie karty graficznej skoro powszechnie stosowane programy w Twojej opinii są do du*y ;) A liczyłem, że pokażesz test który będzie udowadniał Twoje słowa ale jednak się przeliczyłem.

Pograzasz sie, mowiac o syntetykach widocznie nawet nie wszedles w tego linka bo tam jest test tylko i wylacznie w grach tych dwoch kart graficznych :evil:

Powiedz mi proszę w jaki sposób mogę zbadać rzeczywiste użycie karty graficznej skoro powszechnie stosowane programy w Twojej opinii są do du*y

Najlepiej przetestowac na tym procesorze 6870 oraz 560Ti i porownac minimalny fps, sredni, maxymalny.Akurat moje slowa sa poparte doswiadczeniem na wlasnej skorze a nie gdzies wyczytane lub co gorsza napisane ot tak dla mojego widzi misie, nie chcesz wierzyć to nie wierz twoja sprawa, w koncu to twoje pieniadze i mozesz wydawac na co chcesz tylko mi nie mow ze jest sens wydawac 900zl na karte majac wydajnosc identyczna co na karcie za 600zl

Jeszcze raz powtorze, HD5850 , GTX460 , HD6850 , HD6870 stockowe zegary wystarcza do Phenoma 3.2ghz natomiast jezeli ktos chce podkrecac te karty to trzeba podkrecic proca do 3.8-4.0ghz.Wtedy komputer wykorzystuje 100% mocy karty graficznej, drozsze i lepsze karty od tych wymienionych nie wykorzystuja calej swojej mocy.Od biedy mozna jeszcze zamontowac 6950 lecz ja wole miec minimalny fps wiekszy (6870 vs 6950) niz maxymalny fps wiekszy (lepiej miec 30fps zamiast 20 niz 70 zamiast 60) , o GTX470,GTX480,560Ti,6970,6950,5870 i lepszych mozna zapomniec przy tym procesorze

Edytowane przez oska81

Panowie rozpisaliście się na temat GPU pytanie tematu Jest o CPU

Rozważam również 965 bądź 955 tańsze o dobrą 100PLN nie wiele słabsze od 980-970

tak jak już mówiłem jest to przejściówka do FX najprawdopodobniej 4170

Ciekawe... jakoś u mnie nie ograniczał 6950, a CF też nie specjalnie :]

Ja mam 970'kę ES po przejściach z ciekłym azotem, więc miarodajna nie jest... ale 4GHz zrobiłem ;)

Z tego co się przekonałem "naafet" i "oska81" to fanboye w czystej postaci. Ich posty można sobie odpuścić. A do tematu bierz 955.

Zaloze sie ze masz ten procek, a jak wiadomo co kto ma to proponuje aby sie dowartosciowac.Dla twojej wiadomosci mialem i 955 i i5 i wiem jakie sa mozliwosci i jaka jest roznica

pomyśl o 960T BE

Czy to jest ten Phenom co mozna odblokowac go do X6 ?

Edytowane przez oska81

Ceneo i tyle.

Zwracam honor, zmyliło mnie brak T w nazwie, ale kod modelu zgadza się z tym w cpu-world :P

Gdyby nie fakt, że mam za free na platformę testową X4 970 to bym sobie takiego proca sprawił :D