herbath 1 Napisano 30 Października 2011 Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Drodzy forumowicze! Zwracam się do was z gorącą prośba o pomoc. Otóż, mam Ci ja problem! Włożyłem ostatnio do mojego komputera nowe pamięci, dokładnie model Patriot PGS AMD DDR3 2x2GB 1600MHz CL7 LLKA. (PGS34G1600LLKA) Wszystko fajnie pięknie. Ale nie wiedzieć czemu sloty 1-3 wywalają blue screena przy defaultowym ustawieniu przez bios + nie chodzą w dualu.. BS'y są na pulpicie (raz po 5 minutach, raz po 4 godzinach). Po przełożeniu pamięci na sloty 2-3 ramy ruszyły stabilnie (cpu-z pokazuje 1066mhz na napięciu 1.9V!) ale jest dual channel. OK - może tak ma być na Asus Crosshair Formula 3. Po wejściu do biosu i ustawieniu im sztywnych timingów na 7-7-7-20 i napięcia na 1.7V (tak jak jest napisane na samych kostkach..) pamięci robią znów blue screeny. To samo dzieje się na 8-8-8-24. dopiero 8-9-8-24 chodzą stabilnie (do tej pory przynajmniej). Dodam także, że 7-7-7-20 jest stabilne jedynie na 1066Mhz. 1333Mhz to już BS. Czy ktoś z szanownych forumowiczów korzysta z tych pamięci? Też ma takie problemy? Ew. może zna przyczynę takiego zachowania tych kostek? Czy powinienem je reklamować? Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie! Herbata. Cytuj Link to post Share on other sites
Lukaszbass 116 Napisano 30 Października 2011 Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Masz mozliwosc sprawdzenia kompa pod innymi kostkami ramu?. Cytuj Link to post Share on other sites
herbath 1 Napisano 30 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Tak. Kingstony Value Plus 1333Mhz zachowują się normalnie przy napięciu defaultowym 1.55V. Nie wiem tylko jakie mają timingi. Cytuj Link to post Share on other sites
Lukaszbass 116 Napisano 30 Października 2011 Udostępnij Napisano 30 Października 2011 W takim razie podejrzewam ze plyta sobie nie radzi z Twoimi nowymi kosciami pamieci. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts