Skocz do zawartości

Komp do 3,5 tyś. zł

Gość darkatraz

Recommended Posts

Witam. Aktualnie przymierzam się do ulepszenia złomka. Więc proszę Was o pomoc w doborze części. Aktualnie to złożyłem takie wersje:

1.

Procesor: Intel i7 2600K 1189,00 zł

Płyta główna: Asus P8P67 EVO rev. 3.0 570,00 zł

Karta Graficzna: GeForce GTX 570 Asus DCII 1302,00 zł

Zasilacz: Thermaltake TR2 600W 282,00 zł

Razem: 3343 zł

2.

Procesor: Intel i5 2500K 807,00 zł

Płyta główna: Asus P8P67 rev. 3.0 523,00 zł

Karta Graficzna: GeForce GTX 560Ti Asus DCII 898,00 zł

Zasilacz: Thermaltake TR2 600W 282,00 zł

Razem: 2510 zł

Innych części nie potrzebuję bo RAM'u mam 12GB DDR3 1333MHz oraz obudowę AeroCool X-predator :D

Komp ma służyć do renderowania w grafice 3D oraz od czasu do czasu pogrania w gry np. BF3

Ceny brane z Agito.pl

ps. Interesuje mnie tylko procesor Intel'a oraz karty graficzne GeForce. Nawet mogę się pokusić na SLI byle zasilacz 600W starczył.

Edytowane przez darkatraz

Lub poczekać na procesory Ivy Bridge. Podobno mają mieć tą samą podstawkę co Sandy Bridge, a 2700k to już nie podchodzi pod Sandy Bridge-E ??

Ogólnie to rozważam też nad i5 2500K oraz GeForce GTX 560Ti.

ps. Co do grafy to i tak zamierzałbym za jakiś czas dowalić drugą taką samą lub kupić nową generację od NVidii.

@down: ASRock'a to ja podziękuję. Miałem kiedyś i dwa razy był wymieniany w przeciągu 3 miesięcy.

Po co ci taka potężna płyta głowna %-)

Brałbym bym coś między z68 i mobo gen xtreme3

Poczekamy jeszcze na wypowiedzi innych użytkownikow

Co do reszty to dobra ale jeszcze procek i5 2500k jeśli bd często grał

Edytowane przez xnn123

Teraz to mam Modecom Feel 500W. Wiem. Wielkie :cenzura: ale to rodzice składali bez mojej wiedzy :/

Poczytałem ogólnie o SLI i podobno nie opłaca się łączyć dwóch kart graficznych bo wzrost wydajności jest tylko o 20~35%. No, a zależy mi by np. w Wiedźmin'a 2 pograć na full detalach z wł. funkcją Ubersampling oraz Battlefield'a 3 również na max detalach. Jak coś to monitor mam 22" 1920x1080 łączony gniazdem D-Sub bo innego nie ma wmontowanego.

Poczytałem ogólnie o SLI i podobno nie opłaca się łączyć dwóch kart graficznych bo wzrost wydajności jest tylko o 20~35%

calkowita nieprawda - chyba ze ktos ma zle dobraną plyte lub karty

niektore gry owszem - malo i raczej nie ma sie co sugerowac bo te ida dobrze nawet na jednej

praktycznie wszystkie nowe sa dobrze optymalizowane pod multi

Edytowane przez naafet

z calym szcunkiem ale chuyba nie chcesz nikomu wmowic ze 3d max idzie dzieki gtx?

moze i nv ale nie z serią gtx

roznica pomiedzy seria gtx a fx jest raczj taka ze gtx robi wszysto w nieskalownym procesie

czyli czykli cos typu jeden prebieg jedon obliczenie - zadna to jaokosc i pelno pomylek

tyopowe kodowanie video przez gtx do h264 tez przebiega niby niby szybciej ale jakosc kodowanie pozostawia tak wiele do zyczenia z pozal sie Panie B...

gdyby byulo inaczej seeria fx nie osiagaklaby kwot jakie osiaga

mozesz smialo zapomniec o maya czy 3dmax bazujac na gtx

ps

moj tez mial gf3 i nie znaczy to ze to nadal kawal dobrej roboty wyprzedzajacej wszystko

jestem za 560ti w sli ale napewno nie z powodu 3dmax

Edytowane przez naafet

To mówisz, że lepiej będzie wziąć SLI GTX 560 Ti. To w sumie czemu nie. Taniej wyjdzie i bedzie wydajne.

Tak dla ciekawskich. Kompa to dopiero zmienie w lutym, a najpóźniej w czerwcu.

ps. Do mayi i 3ds lepiej wziąć i5 2500K czy i7 2600K? Bo im taniej tym lepiej :)

EDIT: Tak typowo do grafiki to już grafa Fermi się nadaje.

EDIT2: Różnica między i5, a i7 w grach wynosi według testów 5~8%, a jak się to będzie sprawowało przy renderingu? i7 szybciej będzie renderować, czy może i5 i czy HT jest rzeczą przydatną? Pytam się bo cenowo to wychodzi blisko 400 zł, a 400 zł za cztery dodatkowe wątki nie mam zamiaru dopłacać.

No ja też jestem ciekaw. Skąd info kiedy wychodzą GTX 600s ? Co do Ivy się zgodzę bo ogólnie mają wyjść między 4 kwartałem 2011, a 3 kwartałem 2012. Nie pamiętam dokładnie ale w tym przedziale można się ich spodziewać.

EDIT: Dobra znalazłem info na benchmarku i czy nie lepiej poczekać do 2013 na układy Maxwell niż na Keplery?

To wytłumaczy mi ktoś zasadnicze różnice między i5 2500K, a i7 2600K. Zależy mi w szczególności czy do grafiki przyda się HT? Bo jeżeli nie to wtedy się weźmie i5. Zawsze jakieś 400 zł na drugą grafę.

Co do grafy. Przekonaliście mnie i poczekam sobie na GTX 660Ti (jeżeli taki powstanie) lub 670.

EDIT: @down: Czyli do tworzenia w grafice lepiej jakbym wziął i7 ale chyba na początki spokojnie i5 starczy. Bo daleko mi do tworzenia przedmiotów powyżej 10k poligonów.

Nie chce forum zaśmiecać, więc się spytam tutaj. Ogólnie to jeżeli zostałoby z tych 3,5 tyś tak ze 300 zł to zamierzam kupić słuchawki. I teraz które lesze Creative 3DTactic SoundBlaster Alpha czy 3DTactic SoundBlaster Sigma?

Z chęcią posłucham waszym opini oraz propozycji innych słuchawek.