Skocz do zawartości

Monitor dla programisty :)

Recommended Posts

Witam,

Szukam dla siebie monitora i troche tego jest, ciężko coś wybrać byłbym wdzięczny za pomoc.

Ja w temacie programuje sporo, a na lapku z 15 calowym monitorem dużo się nie mieści :P A i pisanie pracy dyplomowej jest irytacją na takiej wielkości. Szukam czegoś w okolicach 24".

Ostatnio czytałem test tutaj test i dobrze wypadła iiyama, pomyślałem że wersja iiyama ProLite E2473HDS też powinna być dobra. Ale wtedy wszedłem na forum troche poczytałem i dużo się Delli poleca. I jestem troche w rozterce.

Dell mają regulowaną wysokość co jest bardzo przydatne. Pivot nie jest konieczny, mam w domu i nigdy nie użyłem.Lubie sobie pograć i pogolodać filmy w wolnym czasie.Dlatego zastanawiam się jaką matryce wybrać,

w domu mam Belinea 101920C na P-MVA i jak się przystawi do monitora z laptopa to różnica jest powalająca. W laptopie mam D-Sub i HDMI więć dobrze by było gdyby monitor też miał HDMI.

Pozdrawiam :)

I dzięki za pomoc.!

w takim wypadku przydały by się 24" pracujące w natywnej WUXGA, rzecz jasna na IPS, niestety takie monitory, jeśli mają być porządne, mają brzydki zwyczaj bycia cennymi, a wyceniają się na 1,5-2k, niemniej HP ZR24W to nie głupi pomysł

optymalnym rozwiązaniem byłby Dell U2312HM, ale on pracuje w natywnej FullHD, co obcina nam trochę linijek tekstu - jednym słowem zło

inną opcją jest Dell 2209wa jeśli uda ci się go dostać, bo w magazynach zostały końcówki w prawdzie to 22" ale pracuje w natywnej WSXGA+ i ogólnie to świetny monitor

jest jeszcze jedna opcja, czyli zrezygnować z IPS na rzecz TN ale lepszej marki, czyli NEC, a konkretnie modeli E222W lub EA221WMe są to monitory stworzone z myślą o takiej właśnie pracy kosztuje tyle co tani IPS ale płacisz za jakość elektroniki i podzespołów

Przeglądnałem podane monitorki i myślę że Dell U2312HM jest naciekawszą propozycją, szkoda trochę tych 120 pikseli, ale cenowo wypada nieźle. Póki co jeszcze jednak jestem jeszcze studentem i nie poszaleje z ceną. Ten HP-ek ciekawy, gdyby tylko kosztował z 1200 zamisat 1500-1600.

Pisałeś że Dell ma tylko FullHD czyli 1920x1080, a pożniej polecasz NEC-i które mają 1680x1050 więć jeszcze mniejszą przestrzeń roboczą.:)

Jeszcze dwa pytańka. Jak monitor ma D-Sub, DVI-D, DisplayPort, a ja w lapku d-sub i hdmi to jak najlepiej go połączyć ?

I drugie pytanie czy smużnie w matrycy IPS np takiej jak jest w tym Dellu U2312HM jest bardzo odczuwalne ?

Może DELL U2412M. Ma matryce IPS oraz 1920x1200. Kosztuje ok. 1.000 PLN. (Edit: w Agito 963 PLN).

Brat kupił używkę z allegro 24" z 1920x1200 za 500 PLN na matrycy TN. Z obiorem osobistym wiec dokładnie obejrzeliśmy monitor przed zakupem.

Pisałeś że Dell ma tylko FullHD czyli 1920x1080, a pożniej polecasz NEC-i które mają 1680x1050 więć jeszcze mniejszą przestrzeń roboczą.:)

Masz więcej pikseli ale zwłaszcza w poziomie. A do wyświetlenia większej ilości linijek tekstu przydaje się jednak pion... Ja siedziałem przed 1920x1200 i 1920x1080 i zdecydowałem się na to pierwsze. Natomiast dużej różnicy między 1920x1080 a 1680x1050 nie widzę w zastosowaniu - praca. Do gier wziął bym tą niższa rozdzielczość. Edytowane przez krolik_beny

Pisałeś że Dell ma tylko FullHD czyli 1920x1080, a pożniej polecasz NEC-i które mają 1680x1050 więć jeszcze mniejszą przestrzeń roboczą.

tu liczy się przede wszystkim proporcja obazu 1680x1050 to 16:10, podczas gdy FullHD 16:9

Jeszcze dwa pytańka. Jak monitor ma D-Sub, DVI-D, DisplayPort, a ja w lapku d-sub i hdmi to jak najlepiej go połączyć ? I drugie pytanie czy smużnie w matrycy IPS np takiej jak jest w tym Dellu U2312HM jest bardzo odczuwalne ?

sygnał wideo DVI-D jest taki sam jak HDMI różni się tylko wtyczką/gniazdem, najlepiej kup kabel dvi-d na hdmi

o smużeniu możesz zapomnieć, te monitory są bardzo responsywne

Może DELL U2412M

cierpi na reversed ghosting

Edytowane przez drachenfeles

Kupiłem wczoraj monitorek i mogę parę uwag napisać. Jakość wykonania bardzo dobra. Nic nie trzeszczy a elementy ruchome wyglądaja na solidne, a także solidna stopka. Super kolorki ale tego można było się spodziewać. Wreście ma prawdziwy czarny :)

Do wad to strasznie głęboko umieszczony ekran w stosunku do obudowy. A także ktrótki kabel zasilający w zestawie :P.

Jest duży choć mógłby być większy, ale i tak w porównaniu do laptopa ogromny :P. A razem z lapkiem można sobie z dwóch monitorków fajnie korzystać, szczególnie że do przeglądarki i dokumentacji lapek wystarcza.

Mam teraz ustawiąną temperature na 6500k, gdy ustawie na 7500k lub 9300k to wygląda prawie jak na lapku. I kontrast na 60% oraz na jasność na 30%. Dziwne troche bo kontrast daje jakby wiecej zmian w jasności niż jasność :P

nie krzywdź nowego monitora :P jeżeli jest tak, jak na lapku to znaczy, że nie jest dobrze

co do kalibracji ustaw tak, jak poniżej

flatpanelsHD z reguły robi w tym względzie dobrą robotę:

Picture preset: Custom Color

Brightness 63

Contrast 66

Sharpness: 50

Gamma PC

Aspect ratio: Wide 16:9

R 97

G 89

B 100

http://www.flatpanelshd.com/review.php?subaction=showfull&id=1317112577

Teraz mam dosyc ciemno w pokoju i jest noc :P To musze dac jasnosc na 0 :P Ale i tak daje dosyć mocno swieci :)

Parę dni w domu byłem, wróciłem i się zastanawiam czy dobrze zrobiłem. Może U2412M byłby lepszym wyborem. Poczytałem recenzje na flatpanel i jednak U2412M ma sporo większą przestrzeń robczą, jest o 4 cm wyższy od 2312.

ja bym brał dwa-trzy takie, a nie jeden duży

http://www.ceneo.pl/6669117

akurat ten model jest przykładowy, mnie chodziło o pokazanie że można za cenę jednego lepszego wziąć dwa słabsze i też będzie dobrze

na jednym sie cięzko pracuje, zobaczysz za jakis czas, ja musze miec na jednym kod, a na drugim wykresy plus dokumentacje, tak to musze przelaczac okna co jest mocno wkurzajace i spowalniajace

Edytowane przez Bany_krk

Dwóch nie miał bym jak postawić bo mam mało miejsca.

Co do 2312 polecam do gierek :) Bardzo fajnie się sprawuje kolory żywe i soczyste. A opóżnien narazie zadyn nie widziałem :)

Edit: Byłem w MediaMarkt bo chciałem sobie kupić kabel HDMI -> DVI, 109zł masakra :|.

Będzie trzeba na allegro poszukać :P

Co będzę lepszy wyborem ? Adapter HDMI na DVI. Czy lepiej gotowy kabel.

Np taki: http://allegro.pl/kabel-hdmi-dvi-3m-2560x1600p-gold-filtr-box-hit-i1860731125.html

Edytowane przez Pelasek
  • 1 rok później...

Skorzystam z faktu, że koledzy odkopali temat, więc jak w tytule - monitor do programowania, wiem że w interesującej mnie cenie (500-600zł) to generalnie niezależnie od zastosowania nie ma wyboru i wychodzi albo LG IPS234V albo BenQ GW 2240/50...

ale co powiecie na temat tego monitora:

http://allegro.pl/ideal-dell-2209wa-ips-6ms-klasa-a-rok-gwar-fvat-i3165043852.html

i czy w ogóle warto pakować się w sprzęt poleasingowy ? Niby 12m gwarancji jest.

ale co powiecie na temat tego monitora: http://allegro.pl/id...3165043852.html

udany model, dobry do tekstu, ale trzeba bardzo uważać z używkami

niezależnie od zastosowania nie ma wyboru i wychodzi albo LG IPS234V albo BenQ GW 2240/50...

LG jeszcze ujdzie w tłumie, ale 22" FullHD to strzał w stopę jak się pracuje z tekstem, inne propozycje masz wyżej w temacie

• 3 tygodnie później...