Kspeed 2 Napisano 20 Października 2011 Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Hej Planuję kupno PCta. Niekoniecznie teraz, bo ceny wysokie, ale w przeciągu kilku miesięcy na pewno. Może poczekam na Ivy Bridge. Komp ma być dość nietypowy, ponieważ chcę, żeby był on przede wszystkim CICHY! W Idle niesłyszalny, a pod obciążeniem cichy. Następna jest wydajność. Na wyglądzie za bardzo mi nie zależy, bo wszystko i tak będzie zamknięte w obudowie i będzie stało pod biurkiem. Jakieś tam pojęcie o sprzęcie mam, że złożeniem do kupy na pewno sobie poradzę. Podkręcanie jak najbardziej wchodzi w grę, ale jeśli nie będę miał takiej opcji -mam tu na myśli Sandy Bridge bez odblokowanego mnożnika- to nie będę płakał. Zestaw ma również nie być zbyt drogi - 3 tyś to trochę za dużo jak na komputer... Za taką cenę to rower? OK, aparat? Jasne, ale PeCet? Bez przesady... Zastanawiam się nad formatem mATX, ale nie wiem czy nie będzie to zbytnie ograniczenie - mało slotów na karty rozszerzeń, mała ilość slotów na pamięć itp. A i nie wiem czy pchać się w chłodzenie pasywne procka, niby cicho, ale czy utrzyma to niskie temperatury? Wiem, że niektórzy zaraz napiszą - "napisz tutaj parę dni przed kupnem". Wiem, że powinienem tak zrobić, lecz jeśli chodzi o chłodzenie, wentylatory, zasilacze, obudowy itp. się za bardzo nie zmieni w ciągu trzech miesięcy. Proszę o propozycje zestawów poniżej. Cytuj Link to post Share on other sites
Rakoth 5 Napisano 20 Października 2011 Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Napisz pare dni przed kupnem, bo wszystko może się zmienić. Nie chodzi tu tylko o ceny ale skoro nie wiadomo jeszcze jaki procek, płyta i grafa to i zasilacza nie wybierzesz . Cytuj Link to post Share on other sites
Kspeed 2 Napisano 20 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Buldożera, ani SLI/CF nie mam zamiaru mieć, więc zasilacz max 650W. Procek to na pewno Intel. W kwestii obudowy dużo się nie zmieni... RAM tu też się nic nie zmieni... Kiedy mają wyjść DDR4? No chłodzenie to też bez zmian... Na razie składajcie z obecnych komponentów. I proszę o opinię czy pchać się w mATX czy nie? No... śmiało Cytuj Link to post Share on other sites
Dementor 269 Napisano 20 Października 2011 Udostępnij Napisano 20 Października 2011 DDR4 prawdopodobnie koniec 2012/a co do mATX toi same ograniczenia w iloci slotów itd lepiej normalny wymiar Cytuj Link to post Share on other sites
Kspeed 2 Napisano 21 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Do 2013 czekał nie będę... A tak myślałem o mATX, bo wtedy miałbym już wybraną obudowę - Fractal Design Define Mini. Cytuj Link to post Share on other sites
matigol 8 Napisano 21 Października 2011 Udostępnij Napisano 21 Października 2011 To ja proponuję http://allegro.pl/gigabyte-6770-1gb-ddr5-128bit-dvi-hdmi-dp-silent-i1887788084.html http://allegro.pl/asus-gf-gts-450-1gb-ddr3-128bit-dvi-hdmi-silent-i1873972243.html EW. Cytuj Link to post Share on other sites
Kspeed 2 Napisano 21 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Października 2011 To ja dziękuję za takie propozycje... Karta graficzna w pasywie o niskiej wydajności i to za 550zł! Cóż za okazja! ... Proszę o poważne propozycje. Cytuj Link to post Share on other sites
Joshin 12 Napisano 21 Października 2011 Udostępnij Napisano 21 Października 2011 a czego oczekujesz? chciales cicho? masz, nie mow bo wydajnosciowo te karty sa spoko, no chyba ze chce grac w bf3 na full to wtedy zapomnij o ciszy... Cytuj Link to post Share on other sites
Kspeed 2 Napisano 21 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Października 2011 OK, mam cicho, ale za taką kasę to jest HD6850... Cytuj Link to post Share on other sites
Joshin 12 Napisano 21 Października 2011 Udostępnij Napisano 21 Października 2011 ale nie ma pasywa. Wybieraj Cytuj Link to post Share on other sites
Kspeed 2 Napisano 21 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Tu raczej wybór jest oczywisty, ale HD 6850 ma za małą wydajność jak dla mnie Nie chcę pasywa na karcie graficznej! Na procku chyba też nie ma to sensu. A i proszę o propozycje całych zestawów. No z nikim sobie nie mogę porozmawiać Cytuj Link to post Share on other sites
naafet 23 Napisano 21 Października 2011 Udostępnij Napisano 21 Października 2011 pasyw nie ma sensu wymaga gigantycznych radiatorow i ogromnej budy wentyli na 600obr nie slychac wiec tak powinienes dobierac by podobne obroty wystarczyly Cytuj Link to post Share on other sites
Kspeed 2 Napisano 22 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2011 No i w tym proszę właśnie o pomoc Procek to na razie i5 2400 albo 2500k jak starczy kasy, potem Ivy Bridge, jeśli będzie mi się chciało tak długo czekać Płyta to nie wiem jaka, ale nie za droga i jeden slot PCI-Ex wystarczy RAM - raczej bez różnicy Nie wiem jaki dysk by był cichy Nie wiem jaka grafa i z jakim chłodzeniem, słyszałem, że windforce od gigabyte jest w miarę ciche dalej zasilacz, obudowa i chłodzenie na CPU + wentylki - nie wiem jakie będą ciche i będą w miarę przyzwoicie dmuchać. Najlepiej zamknąć się w 2500, ale ceny są jakie są i można leciutko przekroczyć. A i kiedy będą nowe grafy? Pomoże ktoś? Cytuj Link to post Share on other sites
Joshin 12 Napisano 22 Października 2011 Udostępnij Napisano 22 Października 2011 grafy nowe beda pod koniec roku, razem z podstawka 2011 a co do zestawu to nie pomoge, tzn moglbym pomoc ale zloze raczej lipny zestaw bo nie znam sie za bardzo na zasilaczach plytach i takich Cytuj Link to post Share on other sites
Kspeed 2 Napisano 22 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Razem z Sandy Bridge-E tak? Bo Ivy Bridge to chyba na początku 2012 wyjdzie? Cytuj Link to post Share on other sites
Joshin 12 Napisano 22 Października 2011 Udostępnij Napisano 22 Października 2011 w polowie 2012 Cytuj Link to post Share on other sites
Kspeed 2 Napisano 22 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Co?! To ja myślę, że Ivy Bridge wyjdzie w Styczniu/lutym a tu takie info... Trzeba teraz składać na Sandy Bridge, bo Sandy Bridge-E to będzie raczej bardzo drogie... Cytuj Link to post Share on other sites
Joshin 12 Napisano 22 Października 2011 Udostępnij Napisano 22 Października 2011 nom, kupuj i5 2500k i jak zabraknie troche wydajnosci to krec do 4,5ghz i dalej bedzie pro z kart graficznych to polecam gtx 560ti od gigabyte Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts