Skocz do zawartości

Cichy, niedrogi, lecz dosyć wydajny PC.

Recommended Posts

Hej

Planuję kupno PCta. Niekoniecznie teraz, bo ceny wysokie, ale w przeciągu kilku miesięcy na pewno. Może poczekam na Ivy Bridge.

Komp ma być dość nietypowy, ponieważ chcę, żeby był on przede wszystkim CICHY! W Idle niesłyszalny, a pod obciążeniem cichy. Następna jest wydajność. Na wyglądzie za bardzo mi nie zależy, bo wszystko i tak będzie zamknięte w obudowie i będzie stało pod biurkiem. Jakieś tam pojęcie o sprzęcie mam, że złożeniem do kupy na pewno sobie poradzę. Podkręcanie jak najbardziej wchodzi w grę, ale jeśli nie będę miał takiej opcji -mam tu na myśli Sandy Bridge bez odblokowanego mnożnika- to nie będę płakał.

Zestaw ma również nie być zbyt drogi - 3 tyś to trochę za dużo jak na komputer... Za taką cenę to rower? OK, aparat? Jasne, ale PeCet? Bez przesady...

Zastanawiam się nad formatem mATX, ale nie wiem czy nie będzie to zbytnie ograniczenie - mało slotów na karty rozszerzeń, mała ilość slotów na pamięć itp.

A i nie wiem czy pchać się w chłodzenie pasywne procka, niby cicho, ale czy utrzyma to niskie temperatury?

Wiem, że niektórzy zaraz napiszą - "napisz tutaj parę dni przed kupnem". Wiem, że powinienem tak zrobić, lecz jeśli chodzi o chłodzenie, wentylatory, zasilacze, obudowy itp. się za bardzo nie zmieni w ciągu trzech miesięcy.

Proszę o propozycje zestawów poniżej.

Buldożera, ani SLI/CF nie mam zamiaru mieć, więc zasilacz max 650W.

Procek to na pewno Intel. W kwestii obudowy dużo się nie zmieni...

RAM tu też się nic nie zmieni... Kiedy mają wyjść DDR4?

No chłodzenie to też bez zmian...

Na razie składajcie z obecnych komponentów. I proszę o opinię czy pchać się w mATX czy nie?

No... śmiało :D

No i w tym proszę właśnie o pomoc :)

Procek to na razie i5 2400 albo 2500k jak starczy kasy, potem Ivy Bridge, jeśli będzie mi się chciało tak długo czekać

Płyta to nie wiem jaka, ale nie za droga i jeden slot PCI-Ex wystarczy

RAM - raczej bez różnicy

Nie wiem jaki dysk by był cichy

Nie wiem jaka grafa i z jakim chłodzeniem, słyszałem, że windforce od gigabyte jest w miarę ciche

dalej zasilacz, obudowa

i chłodzenie na CPU + wentylki - nie wiem jakie będą ciche i będą w miarę przyzwoicie dmuchać.

Najlepiej zamknąć się w 2500, ale ceny są jakie są i można leciutko przekroczyć.

A i kiedy będą nowe grafy?

Pomoże ktoś?