BlackDevil 12 Napisano 20 Października 2011 Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Witam wszystkich od dłuższego czasu dręczy mnie mały dylemat, chciałbym zmodernizować trochę swój komputer jednak z racji ograniczonego budżetu mogę sobie pozwolić na zmianę 1 kluczowego podzespołu, moj obecny sprzet to: AMD Athlon 7850 x2 2,8Ghz@3.0 2x2GB Ram ddr2 800mhz patriot płyta asus M3A-H/HDMI na chipsecie amd 780G socket AM2+ karta graficzna asus 4850 ddr3 625/993 (1986) mhz zasilacz pentagram 500W Nie wiem czy wąskim gardłem w moim zestawie jest obecnie procesor czy karta graficzna, chciałbym zakupić radeona 6850 albo jakis procesor 4 rdzeniowy athlon albo phenom co sadzicie? Cytuj Link to post Share on other sites
naafet 23 Napisano 20 Października 2011 Udostępnij Napisano 20 Października 2011 (edytowane) athlon x3 450 do malego OC (phenom daje tak nieznacznie wiecej ze sie nie oplaca) + 6870 jesli finanse to x3 + 5770 na tej plycie to za duzo nie zdzialasz - nie pomijam faktu ze pomiedzy ath x4 a x3 nie istnieje sensowna roznica wydajnosciowa Edytowane 20 Października 2011 przez naafet Cytuj Link to post Share on other sites
jeomax.co.uk 173 Napisano 20 Października 2011 Udostępnij Napisano 20 Października 2011 A ile masz kasy ? Co do Phenoma to sie nie zgadzam, ze daje nieznacznie wiecej (bo daje nie dosc, ze cache potrzebny grom, to jeszcze daje dodatkowy rdzen, zreszta to wszystko i tak wysiada przy Intelu) Cytuj Link to post Share on other sites
naafet 23 Napisano 20 Października 2011 Udostępnij Napisano 20 Października 2011 (edytowane) rozni sie owszem o 6-8% po oc obu wiec niezgadzac sie mozesz tylko czy za te drobne jest sens doplacac - nie lepiej doplacisc wiecej do karty jak juz do czegos ma doplacic a wiecej dostanie niz kilka procent 150 do karty to juz z 5770 robi sie 6850 i nie bedzuie to roznica 6% bezsensem jest kupno phenoma - i nie ma na to rady chyba ze ktos chce wywalac kase nie zapopomne wspomniec o tej plycie ktora ledwo co pozwoli oclic x3 bo na cleniu phenoma to sie zdymi Edytowane 20 Października 2011 przez naafet Cytuj Link to post Share on other sites
Igoruss 5141 Napisano 20 Października 2011 Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Zgadzam się z naafet'em, ale proponowałbym szukać używanych x3, do 180zł spokojnie coś wylicytujesz : http://allegro.pl/athlon-ii-x3-425-2-7ghz-okazja-i1882327352.html http://allegro.pl/athlon-ii-x3-435-2-9ghz-okazja-i1882327491.html http://allegro.pl/amd-athlon-ii-x3-435-am2-am3-2-9-ghz-i1878319640.html http://allegro.pl/amd-athlon-ii-x4-620-2-6ghz-okazja-i1882327304.html Stary procek możesz sprzedać i odzyskasz jakieś 90zł Cytuj Link to post Share on other sites
BlackDevil 12 Napisano 20 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 20 Października 2011 (edytowane) Myślałem o zakupie 5770 ale stwierdziłem że odpuszczę serie 5000 i zaczekam na 6000 w przystepnej cenie, tego 4850 kupilem zaraz jak wyszly te karty i 3 lata dobrze mi sluzyl, dlatego chce aby nastepna karta tez troche posluzyla, pozatym modowalem w niej chlodzenie i dziala na samym radiatorze. Co do plyty to nie mam co na nia narzekac, kupowalem ja razem z karta ale ona byla z tej sredniej polki, obsluguje wszystkie dostepne procesory athlon/phenom. Co do procesorow 3 rdzeniowych to srednio jestem do nich przekonany, takie wybrakowane wedlug mnie sa. cena jaka moge wydac to kolo 400zl na procka lub 600 na karte (poczekam az kurs troche spadnie) co do pamieci L3 to moj procesor tez ja posiada Edytowane 20 Października 2011 przez BlackDevil Cytuj Link to post Share on other sites
naafet 23 Napisano 20 Października 2011 Udostępnij Napisano 20 Października 2011 (edytowane) Twoj jest starym gratem - nie wydajnym pomimo iz posiada l3 ath2 x3 bez l3 bedzie dwa razy wydajniejszy co do plyty to tylko zdanie sprzedawcy ze jest ze sredniej polki - no moze kiedys dawno temu byla ze sredniej - teraz jest z najnizszej mozliwej testy sie licza a nie Twoje zdanie - testy mowia co innego Edytowane 20 Października 2011 przez naafet Cytuj Link to post Share on other sites
BlackDevil 12 Napisano 20 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 20 Października 2011 (edytowane) testy sie licza a nie Twoje zdanie - testy mowia co innego co uwazasz za testy ktore to potwierdzaja? oczywiscie nie mowie tu o porownaniu jej z segmentem z wyzszej polki, nie bawie sie tez w oc wiec co mi jeszcze potrzebne jest w plycie? 4 gniazda pamieci sa, 100% kondensatory polimerowe, obsluga procesorow na dobrym poziomie, stabilnosc itd... przed jej kupnem siedzialem z tydzien czasu przegladajac testy i porownujac ja do innych. obecnie myslalem nawet nad wymiana plyty juz na am3+ przyszlosciowo myslac o buldozerku ale troche sie zaiodlem jego osiagami przy wykorzystaniu w grach a co do procka to padl wybor na tego a zrezygnowalem z athlona 6000+ Edytowane 20 Października 2011 przez BlackDevil Cytuj Link to post Share on other sites
naafet 23 Napisano 20 Października 2011 Udostępnij Napisano 20 Października 2011 (edytowane) ma tylko 5 faz i to trak rozlozonych ze nie da sie ich "zradiatorowac" 5 to bedzie sie grzalo zeby mialo sie nie grzac nmusiala by miec znacznie wiecej lub piec ale z radiatorem - ta plyta jak na obecne czasy jest pozbawiona sensownej sekcji zasilania OC to nie jest zabawa - to cos co sie robi zeby uzyskac duzo- czesto wiecej niz mozna kupic za jakiekolwiek pieniadze zabawa to jest w piaskownicy wpuisz modelk swopjegop procka+review wpisz inne plus review wybacz ale ja rzucam tylko haslo - chcesz to dochodz sam nie chcesz to nie dochodz gdybynm mial wszystko sam argumentowac to musilabym tu spedzac 2x wiecej czasu niz spedzam a i tak za duzo go poswiecam Edytowane 20 Października 2011 przez naafet Cytuj Link to post Share on other sites
BlackDevil 12 Napisano 20 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 20 Października 2011 wpisz inne plus review nie bardzo to zrozumialem wiem co to oc, swego czasu sie amatorsko bawilem w podkrecanie, jak juz wczesniej pisalem plyta nie byla dobierana pod wzgledem oc a obecny procesor przetaktowalem symbolicznie o 200mhz przez podniesienie mnoznika, grafika przetaktowana byla tylko testowo a ty naafet patrzysz pod wzgledem ile na maxa mozna wycisnac ze sprzetu. Mi bardziej sie rozchodzi o to czy jak zmienie swoj procesor na jakis nowszy (szybszy) jak radzicie 3 lub 4 rdzeniowy do czy da sie z mojej karty wyciagnac wiecej fps bez jej podkrecania, czyli czy moj procesor wykorzystuje ja na maxa czy nie i odwrotnie, jesli procesor nie wykorzystuje swojej mocy w 100% to czy zmiana karty na tego 6850 przyniesie lepsze efekty Cytuj Link to post Share on other sites
simon78 11 Napisano 20 Października 2011 Udostępnij Napisano 20 Października 2011 nie bardzo to zrozumialem wiem co to oc, swego czasu sie amatorsko bawilem w podkrecanie, jak juz wczesniej pisalem plyta nie byla dobierana pod wzgledem oc a obecny procesor przetaktowalem symbolicznie o 200mhz przez podniesienie mnoznika, grafika przetaktowana byla tylko testowo a ty naafet patrzysz pod wzgledem ile na maxa mozna wycisnac ze sprzetu. Mi bardziej sie rozchodzi o to czy jak zmienie swoj procesor na jakis nowszy (szybszy) jak radzicie 3 lub 4 rdzeniowy do czy da sie z mojej karty wyciagnac wiecej fps bez jej podkrecania, czyli czy moj procesor wykorzystuje ja na maxa czy nie i odwrotnie, jesli procesor nie wykorzystuje swojej mocy w 100% to czy zmiana karty na tego 6850 przyniesie lepsze efektyOdpowiem opisując to na własnym przykładzie. Miałem kiedyś GF 8800 Gt ,czyli sprzęt mniej więcejz tego segmentu co Ty (moze trochę słabszy). Przy Athlonie X2 4200 i 2 GB Ramu zestaw osiągał 7862 pkt w 3D Marku 06, ale brakowało płynności np. w GTA IV. Po upgradzie na Athlona X4 630 w 3D Marku 06 było już 11647 pkt., a w GTA IV przy dwukrotnie wyższych ustawieniach gra stała się płynna. Cytuj Link to post Share on other sites
Skitles 50 Napisano 20 Października 2011 Udostępnij Napisano 20 Października 2011 (edytowane) Na phenom x4 955BE było by jeszcze lepiej. Jak masz w płycie ACC to kup proca który się odblokuje na x4, np.Phenom x2 550BE. Edytowane 20 Października 2011 przez Skitles Cytuj Link to post Share on other sites
BlackDevil 12 Napisano 21 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Października 2011 (edytowane) Odpowiem opisując to na własnym przykładzie. Miałem kiedyś GF 8800 Gt ,czyli sprzęt mniej więcejz tego segmentu co Ty (moze trochę słabszy). Przy Athlonie X2 4200 i 2 GB Ramu zestaw osiągał 7862 pkt w 3D Marku 06, ale brakowało płynności np. w GTA IV. Po upgradzie na Athlona X4 630 w 3D Marku 06 było już 11647 pkt., a w GTA IV przy dwukrotnie wyższych ustawieniach gra stała się płynna. z tym ze w starym procesorze miales taktowanie 2,2 a w nowym 2,8 a to jest roznica a u mnie duzo sie nie zmieni, z 3ghz moze na 3,2 Jak masz w płycie ACC to kup proca który się odblokuje na x4, np.Phenom x2 550BE. Niestety ta plyta nie ma mozliwosci odblokowania rdzeni A może miał ktoś wydajnościowo podobny procesor do tego i zmienił grafike na 6850? Edytowane 21 Października 2011 przez BlackDevil Cytuj Link to post Share on other sites
Skitles 50 Napisano 24 Października 2011 Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Ja mam 7550 i Geforce 8800GTS512 i mogę go podkręcić na 3.0 ale to i tak nic nie daje. Możesz sobie kupić do niego 6850 albo zostawić 4850 i kupić phenom x4. Ja już kupiłem płytkę na am3, brakuje mi ramu ddr3 i procesora. 8800GTS512 zostawiam sobie wole mieć mocny procesor. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts