Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam :D Składam komputer do gier.Do wydania mam max.6500 zł na samą bude.Narazie złożyłem sobie takie coś:

Procesor:Intel Core i5 2500K 3,30 GHz BOX

Płyta Główna:Asus Maximus IV Extreme R3.0 Intel P67 LGA1155

Chłodzenie:Noctua NH-D14

Karta Graficzna:GeForce with CUDA GTX 570 Gigabyte 1280MB 2xDVI&mHDMI (PCI-E)

Pamięć Ram:Corsair DDR3 8GB(2x4GB) 1600MHz Vengeance CL8

Dysk twardy:Seagate Barracuda 750GB SATA3 (ST3750525AS)

Obudowa:CoolerMaster Dominator II 692 Advanced RC-692-KKN2 czy Aerocool PGS XPredator Black

Karta Dźwiękowa:Creative Sound Blaster X-Fi mX Xtreme Gamer

Zasilacz:XFX Core 750W 135mm 80+ SLI PSU (P1-750S-NLB9)

Monitor: LG Flatron E2370V-BF (nie wiem czy jest dobry)

Czy ten zestaw jest dobry,wydajny,chłodny itp. ? :)Chcę wydajnego komputera by móc sobie grać np. w Battfield 3 na najwyższych detalach ;) Jakby coś trzeba było zmienić to napiszcie,ale zaargumentujcie i podawajcie swoje propozycje

Edytowane przez devil12

Dysk daj np taki :http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1_30&products_id=21885 , karte dźwiękową nie musisz kupować , bo ci w zupełności ta co jest w płycie wystarczy , a za kasę , którą miałbyś przeznaczyć na tego Creative'a , to możesz dołożyć do budżetu na kartę graficzną lub karty które byłyby znacznie lepsze od jednego GTX 570 , a karty te to np. :http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=41195 x2 , za które trzeba zapłacić 1718 zł , a są o wiele wydajniejsze od wyżej wymienionej karty nvidii .

pełno tu sprzętu który bardziej podnosi cenę niżli wydajność w grach, zastanów się czy nie chciałbyś może obniżyć budżetu do np 3tys zł, bo za 6,5k to zrobimy kompa ktory tylko w metro 2033 (zwalonym pod względem optymalizacji) sie nie bedzie nudzil a zanim wyjdzie cos co go obciazy to komp juz bedzie warty połowe z tego co teraz wydasz

Ok,dzięki ,ale ja w sli i cf się nie pcham.Wole kupić jedną mocną (w miare mocną) karte.Myśle,że dysk 750 gb,by mi wystarczył,ale w przyszłości 1TB może się przydać. A reszta dobra ? Coś zmienić jeszcze ?

@Bany_krk komputer biore na dłuższy okres czasu i nie chce później bawić się w wymienianie części,bo coś mi nie chce zadziałać.

Edytowane przez devil12

Jeśli miał bym wydawać max do 6500 zł na kompa ja poskładał bym coś takiego

Płyta główna:Asus Maximus IV Extreme-Z DDR3 (Lga1155)

Procesor: Intel Core i7-2600K QuadCore 64 Bit 3.4GHz Lga1155

Karta Graficzna:Gigabyte GeForce GTX580 1536MB DDR5 (384-bit) (PCI-E)

Pamięć ram: Patriot 2x4GB 2000MHz Dual Viper Xtreme Low Voltage

Dysk Twardy:Seagate Barracuda 7200.12 1TB 32MB Cache S-ATA 3

Dysk Twardy:Seagate Barracuda 5900.12 2TB 64MB Cache S-ATA 3

Chłodzenie:Corsair Cooling Hydro Series H70

Karta dzwiękowa:Creative Sound Blaster X-Fi mX Xtreme Gamer

Zasilacz:Chieftec APS-850C 850W Cable Managment

Albo zamias Karty GTX580 kupił bym 2 karty Gigabyte GeForce GTX 560 Ti SOC i na pewno były by szybsze od dwuch MSI Radeon HD6870 Hawk 1GB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/2xDP

[R6870 Hawk] i jednej GTX580

Edytowane przez Sykes
  • Popieram 1

To może jeżeli komputer ma wystarczyć na dłuższy okres czasu , to poczekaj na nowe karty od nvidii oraz amd i nowe proce od intel np. Ivy Bridge oraz Sandy Bridge-E ( chociaż co od tych ostatnich to bym się troche zdystansował , bo to ma być półka Extreme , a więc nie dla zwykłego śmiertelnika , ale w tym budżecie byłoby , to możliwe ) , a dysk weź 1TB , bo na pewno ci się przyda w przyszłości . A i zapomniałem dodać , że weź jeszcze jakiś dysk SSD na system , zwiększy on komfort pracy przy PC poprzez szybszą prace różnorakich aplikacji .

@Sykes komputer jest do grania,więc nie wiem czy jest sens dopłacać do i7 2600k skoro w grach różnica między nim a 2500k jest mała.2000 MHz w pamięci RAM jest lepsze niż 1600 MHz ? Czym się to różni ? W sli i cf się nie pakuje,wolne jedno a wydajniejsze niż dwa slabsze. A i jeszcze jedno: dwa dyski twarde nie są mi potrzebne....Reszta ok

@mati1004 na procki od intela moge poczekać,bo to długo nie jest,ale nowe GPU ma wyjść w przyszłym roku....jest mała szansa że na PC wyjda w tym roku radeony 7xxx.

Jeśli w cenie ok. 150 zł, to może być. W przeciwnym razie jest to gra nie warta świeczki bo to jedynie namiastka chłodzenia wodnego a fabryczne wentylatory są praktycznie z miejsca do wymiany...

Nie wiem czy znajdą się w cenie ok.150 zł.Jak patrzyłem to gdzieś koło 300-400 zł.A lepiej dać takie kompaktowe chłodzenie wodne typu tego corsaira czy Noctua Nh-D14 byłaby lepsza ? A jak Antec Kuhler H20 920 ?

devil12

Zgadzam się w grach praktycznie nie ma dużej różnicy pomiędzi i7 a i5,kości ramu które napisałem to właśnie je mam w kompie i musze powiedzieć że nie miałem żadnego problemu z nimi a co do dysków to już zależy co ktoś będzie miał na kompie ja mam kompa bardzo mocnego używam go nie tylko do gier i mam trzy dyski 1000GB na system i dwa po 3TB na dane

t.luk

Wiem ale ok 150 zł to chłodzenie H70 nie kosztuje tylko ok 300 ale zgadzam sie że lepiej zainwestować w chłodzenie wodne jest dużo lepsze ja sam mam chłodzenie wodne procesora i kart graficznych i dobrze sie sparawuje komp sie nie przegrzewa

• Popieram 1

devil12 Zgadzam się w grach praktycznie nie ma dużej różnicy pomiędzi i7 a i5,kości ramu które napisałem to właśnie je mam w kompie i musze powiedzieć że nie miałem żadnego problemu z nimi a co do dysków to już zależy co ktoś będzie miał na kompie ja mam kompa bardzo mocnego używam go nie tylko do gier i mam trzy dyski 1000GB na system i dwa po 3TB na dane t.luk Wiem ale ok 150 zł to chłodzenie H70 nie kosztuje tylko ok 300 ale zgadzam sie że lepiej zainwestować w chłodzenie wodne jest dużo lepsze ja sam mam chłodzenie wodne procesora i kart graficznych i dobrze sie sparawuje komp sie nie przegrzewa

Czyli lepiej wziąć ram z 2000 mhz niż z 1600 mhz ? Mi 1TB wystarczy i jescze zostanie :D A co z chłodzeniem ? Jak to jest z tym wodnym ? Bo akurat w tym się nie orientuje :P Sykes w jakim sklepie kupowałeś ten ram ? A ten monitor jest dobry ? Jaki monitor 23-24 cale do ~650 zł polecacie ?

Edytowane przez devil12

U mnie w takim kmpie Ramy sprawują się idealnie

Płyta główna:GIGABYTE G1 Killer

Procesor:Intel i7-990X 4.6 GHz

Grafika:2xGTX 590 3072MB

moim zdaniem ramy o wyższym taktowaniu 2000MHz powinny działać lepiej niż 1600MHz a co do wodnego chłodzenia to obudowa powinna mieć otwory na węże i zamiast zamiast Culera na CPU (procesorze) są węże i zamiast wiatraków na karcie graficznej też chłodzenie wodne jest znacznie wydajniejsze niż powietrzem

możesz zobaczyć mniej więcej na stronie benchmark.pl jak to wygląda masz tytaj link

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Killer_Rig%2C_czyli_komputer_za_15_tysiecy-4112.html

Ja komputer kupowałem w Karakowie w PcProjekcie oczywiście sam wybierałem podzespoły tych których nie mieli to przywozili na zamówienie

a co do monitora to teraz zabardzo się nie orientuje ale ja bym polecił taki http://www.ceneo.pl/10736121s

Edytowane przez Sykes

Niezły sprzęt :) Chyba zdecyduje się na te kości ramu. A co do chłodzenia wodnego to się zastanowie,przemyśle Wasze propozycje i napisze co mi wyszło.Do tego czasu śmiało podawajcie swoje propozycje :D Ok,dzięki....to ja jeszcze przemyśle i napisze.Monitor podoba mi się,jeszcze zobacze jak reszta (dane itp.).

Edytowane przez devil12

1. Sandy Bridge nie obsłuży więcej niż 1333MHz 2. W grach różnica jest nieodczuwalna przy szybszych kościach niż 1600MHz.

Jak to nie obsłuży więcej niż 1333 MHz ? Dając 1600 MHZ będą działały na 1333 MHz ? Wcześniej o tym nie słyszałem..Jeszcze jedno: Czym się różni ta karta http://www.komputronik.pl/product/122893/Sprzet_komputerowy/Podzespoly_PC/GeForce_with_CUDA_GTX_570_Gigabyte_1280MB_2xDVI_mHDMI_PCI_E_.html od tej http://www.komputronik.pl/product/130370/Sprzet_komputerowy/Podzespoly_PC/GeForce_with_CUDA_GTX_570_Gigabyte_SO_1280MB_2xDVI_mHDMI_PCI_E_.html ? Ta pierwsza ma niższe taktowanie rdzenia,a jest droższa. Czym one się różnią ?

Edytowane przez devil12

Procesor:

Intel Core i5-2500K /3.3GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/

839 zł

Płyta główna:

AsRock P67 PRO3 B3 /intel P67/

415 zł

Pamięć RAM:

A-Data 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Gaming

259 zł

Wentylator:

Zalman CNPS10X Performa

139 zł

Dysk twardy:

Samsung 1 TB 7200rpm 32MB cache SATA-II F3

220 zł

Drugi dysk twardy:

OCZ Agility3 60GB (525MB/475MB/s)

415 zł

Karta graficzna:

Gigabyte Radeon HD6990 4GB DDR5 /2x256bit/ DVI/4xDP

3099 zł

Nagrywarka DVD:

LG GH22NS70 SATA (black)

90 zł

Obudowa:

Fractal Design Define R3 Titanium Grey

430 zł

Zasilacz:

OCZ ZS 750W 80+ 135mm

349 zł

Razem 6255 zł

• Popieram 1

Jak to nie obsłuży więcej niż 1333 MHz ? Dając 1600 MHZ będą działały na 1333 MHz ? Wcześniej o tym nie słyszałem..Jeszcze jedno: Czym się różni ta karta http://www.komputronik.pl/product/122893/Sprzet_komputerowy/Podzespoly_PC/GeForce_with_CUDA_GTX_570_Gigabyte_1280MB_2xDVI_mHDMI_PCI_E_.html od tej http://www.komputronik.pl/product/130370/Sprzet_komputerowy/Podzespoly_PC/GeForce_with_CUDA_GTX_570_Gigabyte_SO_1280MB_2xDVI_mHDMI_PCI_E_.html ? Ta pierwsza ma niższe taktowanie rdzenia,a jest droższa. Czym one się różnią ?

Tak, pamięci będą pracowały jako 1333MHz. Dopiero Ivy Bridge wykorzysta szybsze moduły.

Z tymi kartami to nie wiadomo o co chodzi... Zawsze lepiej brać tą z wyższym ;)

• Popieram 1

Procesor: Intel Core i5-2500K /3.3GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/ 839 zł Płyta główna: AsRock P67 PRO3 B3 /intel P67/ 415 zł Pamięć RAM: A-Data 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Gaming 259 zł Wentylator: Zalman CNPS10X Performa 139 zł Dysk twardy: Samsung 1 TB 7200rpm 32MB cache SATA-II F3 220 zł Drugi dysk twardy: OCZ Agility3 60GB (525MB/475MB/s) 415 zł Karta graficzna: Gigabyte Radeon HD6990 4GB DDR5 /2x256bit/ DVI/4xDP 3099 zł Nagrywarka DVD: LG GH22NS70 SATA (black) 90 zł Obudowa: Fractal Design Define R3 Titanium Grey 430 zł Zasilacz: OCZ ZS 750W 80+ 135mm 349 zł Razem 6255 zł

Dzięki,przemyśle to. Radek 6990 ? GTX 570 nie wystarczyłby ?

Tak, pamięci będą pracowały jako 1333MHz. Dopiero Ivy Bridge wykorzysta szybsze moduły. Z tymi kartami to nie wiadomo o co chodzi... Zawsze lepiej brać tą z wyższym ;)

Dobrze wiedzieć %-) Dobra to bede rozważał SOC'a :] Mam jeszcze pytanie,która z obudów lepsza: http://www.komputronik.pl/product/113854/Sprzet_komputerowy/Podzespoly_PC/CoolerMaster_CM_692_II_Lite_Black_bez_zasilacza.html czy http://www.komputronik.pl/product/96466/Sprzet_komputerowy/Podzespoly_PC/CoolerMaster_Dominator_CM_692_II_Advanced_Black_bez_zasilacza.html ? Pod względem chłodzenia,wydajności,cisza jest sprawą drugorzędną.

Edytowane przez devil12