Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Co sądzicie o tym zestawie. Chcę złożyć kompa, i chciałem prosić Was o opinie na temat tego zestawu:

Procesor - Intel Core i7-2600k 3,4 GHz

Płyta główna - AS Rock P67 PRO3 B3

RAM - GoodRam 4GB 1600 MHz

Karta graficzna - Ati Radeon HD 6970 2GB

Dysk twardy - Seagete 500 GB 7200 RPM

Zasilacz - XFX XXX 650W Modular

Napęd DVD - Nagrywarka DVD LG

Cooler - Xigmatek Gaia SD1283

Co byście zmienili/dodali?

Ma to być komputer do gier.

P.S. Jeśli znacie jakieś obudowy, w które to wejdzie to też napiszcie.

Może daj sobie lepszą płytę z dwoma i więcej PCI-e pracującymi min. w CF lub SLi x8/x8 , będziesz miał możliwość w przyszłości złączenia 2 kart w CF lub SLI , a co do procka , to jeżeli ma to być zestaw do gier , to odpuść sobie i7 , wystarczy bardzo mocny i5 2500K i dobre chłodznie , żeby podkręcić proca do tak ok. 4,5 GHz .

• Popieram 1

Jak do gier to:

-procesor i5-2500K (jak nie będziesz podkręcał to bez "K", ewentualnie i5-2400)

-płyta ok

-pamięci wziąłbym A-data Gaming, osobiście nie mam zaufania do marki Goodram :P

-kartę graficzną proponowałbym GTX560Ti/HD6950

-dysk samsung F3 500GB/1TB w zależności od potrzeb

-zasilacz ok

-DVD/RW ok

-cooler- lepiej wziąć Zalman performa

Za kasę zaoszczędzoną na procesorze wziąłbym jakiś SSD na system i podstawowy soft

Co do obudowy to od siebie polecam SilentiumPC Gladius 800 a jak wolisz jakaś która zapewni ciszę to z wyższej półki Fractal Design Define R3) ;)

• Popieram 1

spisał mi to podobnie do mnie

Można prosić jaśniej...?

Ale te SSD są jakieś małe...

Cóż, tak już jest ;) Poza tym jest to dysk przeznaczony pod podstawowy soft oraz system więc te 64Gb wystarczyłyby w zupełności. Filmy, muzykę, zdjęcia czy gry "trzymałbyś" na HDD ;)
  • Popieram 1

Cóż, tak już jest Poza tym jest to dysk przeznaczony pod podstawowy soft oraz system więc te 64Gb wystarczyłyby w zupełności. Filmy, muzykę, zdjęcia czy gry "trzymałbyś" na HDD

Ach, już rozumiem.

A co do spisania to chodzi mi o '"jedno pod drugim" (twój post był lekko niezrozumiały)

I jeszcze mógłbyś przybliżyć mi trochę podkręcanie? Czy jest jakieś ryzyko czy coś w tym stylu?

jezeli chodzi o procesor to np taki i5 to mozna krecic do 4,5ghz przy wzorowej stabilnosci i przy srednim chlodzeniu. Ale jezeli chodzi o grafe to juz troche sliska sprawa bo na procesorze masz polmetrowy cooler ktory ci go schlodzi w 5 sekund a na karcie lipny wentylatorek ktory ta karte bedzie chlodzil minute dajmy na to :)

Edytowane przez Joshin
  • Popieram 1

1. Co do kupna komputera to wstrzymaj się jeszcze na jeden dzień (jutro premiera Bulldozerów od AMD). 2. Cooler CPU wydajny ale musisz do niego dobrać normalną/dobrą pastę (np. Zalman STG2). 3. Czego wymagasz od obudowy? Priorytetem jest dla Ciebie cisza czy wentylacja?

Pierwsze testy Buldożera za nami i jak się okazuje nie zrówna on z ziemią Sandy Bridge.