dawidex999 1 Napisano 16 Października 2011 Udostępnij Napisano 16 Października 2011 http://pclab.pl/art44739-49.html Cytuj Link to post Share on other sites
MatiQ 72 Napisano 17 Października 2011 Udostępnij Napisano 17 Października 2011 (edytowane) Kupiłem używanego Mugena w pierwszej wersji za 87 zł z przesyłką. Temperatury nie przekraczają 50 stopni na procesorze przy taktowaniu 3,6 [GHz] na Q6600. A poza tym nie jest taki brzydki Edytowane 17 Października 2011 przez MatiQ Cytuj Link to post Share on other sites
elkey 25 Napisano 21 Października 2011 Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Dołączę się do pytania. Czy SPC Fortis wystarczy do OC na 4GHz? Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 21 Października 2011 Udostępnij Napisano 21 Października 2011 @ UP Z dobrą pastą tak Cytuj Link to post Share on other sites
lwses 336 Napisano 22 Października 2011 Udostępnij Napisano 22 Października 2011 @ UP Z dobrą pastą tak Co tzn. z dobrą pastą tak ? pasta ma przewodzić ciepło i reszta w głównej mierze zależy od radiatora jaki posiadamy na cepie.Już nie wciskajcie ludziom kitu z pastami,ile będzie miał mniej st. od zwykłej 1-2st ... to jest sam w sobie czynnik w którym nadmiar ciepła i tak nie ma dokąd uciec i tu odgrywa największą role radiator,ta sama sytuacja tyczy ilości rozprowadzonej pasty.Głupota sie przyjęła w naszym życiu,że dają nie wiadomo co i sie płaci firmom za głupie tubki 30-50zł Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 22 Października 2011 Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Chyba za mało past testowałeś bo różnica między zwykłą pastą a dobrej klasy pastą może osiągać nawet 10 stopni Cytuj Link to post Share on other sites
lwses 336 Napisano 22 Października 2011 Udostępnij Napisano 22 Października 2011 (edytowane) Chyba za mało past testowałeś bo różnica między zwykłą pastą a dobrej klasy pastą może osiągać nawet 10 stopni no teraz mnie rozwaliłeś dobre i różnice 10st to w takim razie wierz w te bajki ja chce zostać przy realu. Ważne przekaż kolegom niech coś zrobią z tym benchmarkiem.pl bo od czasu zmiany wyglądu,same problemy choćby z głupim kopiowaniem/wklejaniem text,linki. Edytowane 22 Października 2011 przez lwses Cytuj Link to post Share on other sites
MatiQ 72 Napisano 22 Października 2011 Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Na pclabie były podobne testy, no ale sprawa jest na prawdę bardzo kontrowersyjna, bo w jednych testach różnice są praktycznie żadne, a w innych bardzo duże. Jak dla mnie pasta do 20 zł jest najrozsądniejszym rozwiązaniem Cytuj Link to post Share on other sites
lwses 336 Napisano 22 Października 2011 Udostępnij Napisano 22 Października 2011 (edytowane) Otóż to,bo te różnice to góra 1-2st ale nie którzy dalej wierzą we wszystko co w sieci pokażą. Czasem między konkurencyjnymi coolerami nie ma takich różnic jak @t.luk podał między pastami Edytowane 22 Października 2011 przez lwses Cytuj Link to post Share on other sites
KOXsu 123 Napisano 23 Października 2011 Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Lecz po czasie pasta traci swoje właściwości i różnica może wynosić 10 stopni. Cytuj Link to post Share on other sites
MatiQ 72 Napisano 23 Października 2011 Udostępnij Napisano 23 Października 2011 No dobra ale test robi się w stosunkowo krótkim czasie po aplikacji takiej pasty, a nie po roku czy więcej. Dlatego żywotność takiej pasty nie ma tu znaczenia. Cytuj Link to post Share on other sites
emdziej 104 Napisano 23 Października 2011 Udostępnij Napisano 23 Października 2011 (edytowane) Ktoś kto twierdzi że między białym silikonem a najlepszymi produktami (np. IC7 Diamond) jest różnica +/- 1*C góra 2*C jest po prostu niedomyty ( ) i bez pojęcia żadnego w tej kwestii. Zdarza mi się tresować cepy napięciami 1.5V ~ 2.0V i różnice w pastach bywają ogromne, zmiana w/w na i7 920 przyniosła około 8*C różnicy. Od roku bodajże używam tylko i wyłącznie IC7 Diamond i na szybkie ruchy tańszej STG-2. <pozdro> Edytowane 23 Października 2011 przez emdziej Cytuj Link to post Share on other sites
naafet 23 Napisano 23 Października 2011 Udostępnij Napisano 23 Października 2011 (edytowane) ale Lwses nie pisal o roznicy pomiedzy linoleum na podloge a super pasta tylko o roznicy pomiedzy super a mniej super i na moje ma racje nic nie bylo o wkladaniu gumolitu na proca;) Edytowane 23 Października 2011 przez naafet Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 23 Października 2011 Udostępnij Napisano 23 Października 2011 no teraz mnie rozwaliłeś dobre i różnice 10st to w takim razie wierz w te bajki ja chce zostać przy realu. Ważne przekaż kolegom niech coś zrobią z tym benchmarkiem.pl bo od czasu zmiany wyglądu,same problemy choćby z głupim kopiowaniem/wklejaniem text,linki.Sam też "bawię się" pastami (prywatnie czasem testuję na GPU pokroju Geforce GTX260 216 SP) i doskonale wiem, że różnice wcale nie wynoszą 1-2 stopnie jak to próbujesz tutaj wmawiać ale co najmniej 5 stopni (a testowałem do tej pory tylko 5-6 past). Nie mów mi zatem, że ten test co podałem to bajeczka Cytuj Link to post Share on other sites
Deathstar 265 Napisano 23 Października 2011 Udostępnij Napisano 23 Października 2011 T.luk - jeżeli masz taki łatwy dostęp do sprzętu, to mam propozycję - może zrobiłbyś tak test tych past termoprzewodzących dodawanych do coolerów? Bo np. na Hardwaresecrets wyszło, że ta dodawana do Thermaltake Contac 29 jest lepsza od ZM-STG2, a spotkałem się już z opiniami ludzi, że to jest niemożliwe, i że jest to błąd w teście... dlatego może właśnie zrobiłbyś taki test? Dałoby to jakiś inny punkt widzenia na dodawane do coolerów pasty. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 23 Października 2011 Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Ciężko mi będzie dorwać pastę z każdego cooelra CPU bo to tak naprawdę oznacza, że musialbym załatwiać do testów mnóstwo coolerów CPU a niestety to nie jest takie proste...Mam na chwilę obecną kilka past (ok. 10) i owszem będę takowy test robił ale boxowych past nie mam jak załatwić...No chyba, że masz jakieś nieużywane pasty do pożyczenia? Cytuj Link to post Share on other sites
Deathstar 265 Napisano 23 Października 2011 Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Mhm, no to czekam na test . Niestety nie mam żadnych past nieużywanych . Tak w ogóle to nie wiesz może, czy da się gdzieś w Polsce kupić osobno tą pastę Thermaltake'a, która jest w tym porównaniu? Spodobała mi się pod względem łatwej aplikacji, a jeżeli byłaby na poziomie lub lepsza niż STG2, to wiesz - chętnie bym kupował właśnie tą pastę . Co do tego załatwiania - to jasne, tylko pytałem, bo widzę, że testujesz sporo itp. to myślałem, że masz jakiś dostęp prosty do tych past. Chętnie zobaczyłbym jakiś test tych dołączanych past, i ich porównanie z tymi najbardziej pospolitymi - STG2/STG1, silikonówka, AS5... Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 24 Października 2011 Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Poza tymi 10 spróbuję jeszcze załatwić pastę od Xigmateków, od Contaca 29 a ostatnio "dorwałem" od Enermaxa Ech, kiedy ja to przetestuję? Cytuj Link to post Share on other sites
naafet 23 Napisano 24 Października 2011 Udostępnij Napisano 24 Października 2011 (edytowane) T.luk - jeżeli masz taki łatwy dostęp do sprzętu, to mam propozycję - może zrobiłbyś tak test tych past termoprzewodzących dodawanych do coolerów? Bo np. na Hardwaresecrets wyszło, że ta dodawana do Thermaltake Contac 29 jest lepsza od ZM-STG2, a spotkałem się już z opiniami ludzi, że to jest niemożliwe, i że jest to błąd w teście... dlatego może właśnie zrobiłbyś taki test? Dałoby to jakiś inny punkt widzenia na dodawane do coolerów pasty. oczywiscie ze jest to niemozliwe - raczej nikt nie oczekuje by jakas pasta byla na poziomie plynnego metalu te 0.2 mm pasty niczego nie zmienia w konkretnym stopniu - juz lepiej zabrac sie za polerowanie proca czy wzglednie kiepskiej podstawki niz dociekac nie istniejacych roznic pomiedzy dobrym a dobrym jak tak dalej pojdzie to niedlugo sie okaze ze pasta jest lepsza od "dospawanego" radiatora nie wiem jak mozna robic test i nie widziec ze to zwyczajnie nie gra i jest nierealnym a zamiast dojsc gdzie powstał blad to publikowac takie "testy" Edytowane 24 Października 2011 przez naafet Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 24 Października 2011 Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Może "kopnęli" się przy wpisywaniu wyników z pomiarów...Wyjaśni się to z czasem Cytuj Link to post Share on other sites
MatiQ 72 Napisano 24 Października 2011 Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Ja mam paściochę od Mugena v1 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 24 Października 2011 Udostępnij Napisano 24 Października 2011 @ UP To jeszcze przypomina pastę czy jakąś plastelinę? Cytuj Link to post Share on other sites
mst1622 33 Napisano 24 Października 2011 Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Montuje he1224 na sockecie,ale mam problem: jak powinny byc ustawione push piny (strzalki)? przekrecalem juz w prawo dziesiec razy i juz pogubilem sie z tymi strzalkami. Dzieki za pomoc!! Cytuj Link to post Share on other sites
MatiQ 72 Napisano 24 Października 2011 Udostępnij Napisano 24 Października 2011 @ UP To jeszcze przypomina pastę czy jakąś plastelinę? Plastelinę roztopioną na kaloryferze poza tym stała się dwukolorowa ciemno-jasnoszara Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts