mendy 0 Napisano 9 Października 2011 Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Witam, Zastanawiam się nad złożeniem komputera opartego na procesorze Intel Core i7 2600K oraz karcie graficznej GTX580. Chciałabym też możliwości rozszerzenia go w niezbyt odległej przyszłości o drugą identyczną kartę. Nie znam się na płytach głównych i nie wiem jaką dobrać, żeby to wszystko jak najlepiej współgrało. Proszę o pomoc forumowiczów Pozdrawiam serdecznie, mendy Cytuj Link to post Share on other sites
Jacek_264 1 Napisano 9 Października 2011 Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Witam ja posiadam plyte glowna Gigabyte GA- Z68X-UD7-B3 i sprzet lata jak marzenie ( I7 2600K + GTX 580 ) ma wszystko co potrzeba a do sli jak ulal bo 2XGTX 580 bedzie hulal z pelna predkoscia x16 bo posiada mostek nFORCE od nvidii jesli mnie pamiec nie myli to tylko jeszcze asus maximus extreme 4 tez go posiada no i pamietaj jak bedziesz dokladal drugiego gtx 580 to zasilacz minimum 1000W pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
CzesioBF2 34 Napisano 9 Października 2011 Udostępnij Napisano 9 Października 2011 kupując dwa GTXy 580 stracisz tylko kasę konkretniej wypieprzysz ją w błoto gdyż Nvidie gorzej się skalują i uzyskasz wydajność czasem gorszą niż dwa 6970 więc mógłbyś kupić tego I7 lecz do tego dwie HD 6970 Cytuj Link to post Share on other sites
Minyatur 3 Napisano 9 Października 2011 Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Co do płyty to weź Asrock P67 Extreme4 Gen3 Cytuj Link to post Share on other sites
carroarmato 93 Napisano 9 Października 2011 Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Może jakieś potwierdzone testy? Po co takie ściemy pisać, Nvidia tak samo dobrze się skaluje co amd. Przy tak szybkim procku 2 takie karty będa fruwać pięknie. Jak 2 gtx460 się dobrze skaluja to czemu gtx580 nie ma? Cytuj Link to post Share on other sites
Paweł Maziarz 132 Napisano 9 Października 2011 Udostępnij Napisano 9 Października 2011 @carroarmato Czesio, to nowy fanboy AMD, a więc wiesz... Ja od siebie polecę ASRocka Z68 Extreme4 lub Asus P8Z68-V Pro. Ewentualnie można wziąć ich odpowiedniki na P67. Co prawda obydwie mają PCIe x16 lub x8/x8, ale nie zmniejszy to widocznie wydajności dwóch 580-nek. Zawsze możesz też przy chęci dołożenia drugiej sprzedać pierwszą i kupić jedną jeszcze wydajniejszą. Tutaj fajne testy porównawcze: http://overclock.pl/articles/show/id/297,test-plyt-glownych-p67-dla-procesorow-intel-sandy-bridge http://overclock.pl/articles/show/id/354,1,15,o-chipsecie-z68 Cytuj Link to post Share on other sites
Ethreivis 98 Napisano 9 Października 2011 Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Mobo Asus Maximus IV Extreme-Z http://www.morele.net/plyta-glowna-asus-maximus-iv-extreme-z-intel-z68-lga-1155-4xpcx-dzw-glan-sata3-usb3-raid-ddr3-sli-crossfire-e-atx-406542/?gclid=COntq9iM3KsCFQK-zAodPmPAPA http://pl.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_1155/Maximus_IV_ExtremeZ/ Cytuj Link to post Share on other sites
CzesioBF2 34 Napisano 9 Października 2011 Udostępnij Napisano 9 Października 2011 @carroarmato Czesio, to nowy fanboy AMD, a więc wiesz... Ja od siebie polecę ASRocka Z68 Extreme4 lub Asus P8Z68-V Pro. Ewentualnie można wziąć ich odpowiedniki na P67. Co prawda obydwie mają PCIe x16 lub x8/x8, ale nie zmniejszy to widocznie wydajności dwóch 580-nek. Zawsze możesz też przy chęci dołożenia drugiej sprzedać pierwszą i kupić jedną jeszcze wydajniejszą. Tutaj fajne testy porównawcze: http://overclock.pl/articles/show/id/297,test-plyt-glownych-p67-dla-procesorow-intel-sandy-bridge http://overclock.pl/articles/show/id/354,1,15,o-chipsecie-z68sam jesteś fanboy ja tylko stwierdzam fakty fanboyu nvidii Cytuj Link to post Share on other sites
elkey 25 Napisano 9 Października 2011 Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Mam pytanie bo szukam płyty do SLI ale gtx570. Zależy mi na tym by dwa sloty PCI-Ex16/x8 w które umieszczę karty były oddalone od siebie na tyle na ile to możliwe (na pewno więcej niż w przypadku płyt do 700pln gdzie co prawda są 3 sloty ale x8 mają tylko slot 1 (PCI-E2) i 2 (PCI-E4). Myślałem nad Asrock Extreme7Gen3 bo tam PCI-Ex16 są trzy i mogą pracować nawet na tripleSLI (16x/8x/8x) ale ten Gigabyte ga-z68x-ud7-b3 co wymienił kolega wyżej też wydaje się dobry. Co byście mi mogli poradzić? Byłbym wdzięczny. Cytuj Link to post Share on other sites
Pasjonat 366 Napisano 9 Października 2011 Udostępnij Napisano 9 Października 2011 sam jesteś fanboy ja tylko stwierdzam fakty fanboyu nvidiiPoproszę o jakiś test potwierdzający Twoje słowa bo jak na razie to mówisz jak polityk Cytuj Link to post Share on other sites
mendy 0 Napisano 10 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Mam pytanie bo szukam płyty do SLI ale gtx570. Zależy mi na tym by dwa sloty PCI-Ex16/x8 w które umieszczę karty były oddalone od siebie na tyle na ile to możliwe (na pewno więcej niż w przypadku płyt do 700pln gdzie co prawda są 3 sloty ale x8 mają tylko slot 1 (PCI-E2) i 2 (PCI-E4). Myślałem nad Asrock Extreme7Gen3 bo tam PCI-Ex16 są trzy i mogą pracować nawet na tripleSLI (16x/8x/8x) ale ten Gigabyte ga-z68x-ud7-b3 co wymienił kolega wyżej też wydaje się dobry. Co byście mi mogli poradzić? Byłbym wdzięczny. Z tego filmiku wyraźnie wynika, że różnica między dwoma grafikami w trybie SLI jadącymi na 8x i 16x jest (SPOILER ALERT) znikoma oto filmik (strasznie mnie ucieszył możliwą oszczędnością pieniążków) pozdrawiam1!! Cytuj Link to post Share on other sites
elkey 25 Napisano 10 Października 2011 Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Na filmiku jest dokładnie to o co mi chodzi. Te karty są ze sobą "sklejone". Czy ktoś ma podobne ustawienie i może powiedzieć jak wygląda kwestia temperatur w stresie? Nadal mam dylemat czy brać jakąś normalną płytę do 500 pln gdzie te karty będą tak blisko i jedynie zapewnić boczne chłodzenie siebie czy wydać na płytę powyżej 900 gdzie będę miał kilka miejsc na umiejscowienie VGA (tak jak na filmiku, ta płyta kosztuje koło 1000). Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 10 Października 2011 Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Poproszę o jakiś test potwierdzający Twoje słowa bo jak na razie to mówisz jak polityk Nie karmcie trolla Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts