Skocz do zawartości

Gtx 570 Sli

Recommended Posts

włożenie w ich miejsce wentylatora dodatkowe odejmie parę stopni (kwestia do 20zł) A jak wygląda reszta chłodzenia obudowy? Komputer stoi pod ścianą w jakiejś luce etc?

Komputer wyposazony w swietne chlodzenie, wentylatory wymienione na bardzo dobre, obudowa jest w luce mianowice pod biurkiem i blat od gornej czesci obudowy dzieli tylko jakies 10 cm,a sciana od tylku jakies 20 cm, chlodzenie mam z przody, tylu, i z gory.

Dodam ze temp dochodzi do 80 stopni tylko przy B3

A wiatrak na dole da się zamontować tak aby wiał na karty grafiki? Dużo miejsca między boczną ścianką obudowy a ścianką luki?

Jak rozumiem możliwości zmiany miejsca przebywania komputera nie ma?

Co prawda 80C to nie jest dużo jak na karty ale po co tak je katować? Wiadomo, że im chłodniej tym lepiej ale nie można przesadzać z kosztami jakie włożysz w zmniejszenie temperatury.

Napisz jeszcze jaka obudowa i przede wszystkim jakie chłodzenie na kartach posiadasz.

• Popieram 1

<p>Obudowa CM 690 II RC-692-KKN3 :</p>

<p> </p>

<br />

<div>

<p><span>*** PRZOD: 1 X Wentylator Noise Blocker BlackSilent Pro PL2 120mm (tutaj wymieniamy ten zamontowany)</span></p>

<p> </p>

<p><span>*** TYL: 1 X Wentylator Noise Blocker BlackSilent Pro PL2 120mm (tutaj wymieniamy ten zamontowany)</span></p>

<p> </p>

<p><span>*** GORA: 2 X Wentylator Noise Blocker BlackSilent Pro PK3 140mm (tutaj wymieniamy ten zamontowany i drugi dokladamy)</span></p>

</div>

Wszystko zależy od tego jaki masz odstęp między kartami. Tak jest zle,czyli temperatury nawet 90 stopni http://images49.fotosik.pl/1113/c9d7bd5843db9f7amed.jpg a tak jest ok-temperatury max 67 stopni http://images49.fotosik.pl/1113/7ed189c5d68a17c6med.jpg

Oooo to ja mam te karty wbite bardzo blisko siebie, chyba okolo 1 cm dokladnie od siebie- chyba 1 i 3 slot, radzisz zmienic na 1 i 4 slot?

Karty grafy to gtx 570 winforce 3 w SLi

Jeśli dzieje się tak tylko w BF3 Beta to daj sobie narazie spokój z przerabianiem kompa. Powód jest jeden - gra nie ma działającego V-sync, więc karty chodzą na 100% możliwości - nawet z moim SLI. W pełnej wersji V-sync będzie działać i problem zniknie, albo wymuś synchronizację w sterach Nvidi (nie potrzeba Ci chyba 120fps).

PS

Trzymanie kompa z SLI "w biurku" to kiepski pomysł.

Edytowane przez Silent83PL
  • Popieram 1

Jeżeli masz jeszcze czwarty slot PCI-e x16 to powinieneś spróbować nawet gdy jest,a raczej jest x16\x8 bo 1cm odstępu nie daje za wiele.

Ps.moje karty to GTX580 więc jeszcze gorętsze :evil: a jednak tylko 67 stopni w grach (BFBC2)

Może też być tak jak napisał Silent83PL,więc zawsze włączaj v-sync w grach.(ja nawet jak wyłączę V-sync to i tak mam max 60 fps więc to chyba w sterownikach jest)

Ps.odpal sobie 3Dmarka11,a potem zmień slot na czwarty i puść raz jeszcze a sam się przekonasz.

Edytowane przez Nalovp

Jeżeli masz jeszcze czwarty slot PCI-e x16 to powinieneś spróbować nawet gdy jest,a raczej jest x16\x8 bo 1cm odstępu nie daje za wiele. Ps.moje karty to GTX580 więc jeszcze gorętsze :evil: a jednak tylko 67 stopni w grach (BFBC2) Może też być tak jak napisał Silent83PL,więc zawsze włączaj v-sync w grach.(ja nawet jak wyłączę V-sync to i tak mam max 60 fps więc to chyba w sterownikach jest)

A czy jest jakas roznica miedzy podlaczeniem graf w sloty x16 i x16 a x16 i x8, odbije sie to na wydajnosci SLI, bedzie sprawnie dzialac?

Dolny wiatraczek da dodatkowy nawiew na dolna kartę. Z ciekawości zapytam: Masz wersje advance z takim "trzymaniem" na karty w sli? Jeśli tak to próbowałeś to montować? Ma ono dodatkowe miejsce na wiatrak 92mm co może okazać się dla kart ochłodą :)

Mam wersje kkn, ona nie ma tego wiatraczka dodatkowego, ale on ponoc kompletnie nic nie daje....wydaje mi sie ze chodzi o karty ktore praktycznie sie stykaja i wzajemnie nagrzewaja , zaraz jedna przeloze do 4 sloty i powinno byc ok, jakby co zawsze moge dobyc dwa wenty na lewy bok obudowy:) Ale tak jak zwrocili uwage przedmowcy dzieje mi sie tak tylko przy B3 przy Crysisie smiga wszystko na 40-50 stopniach...

Witam, podłączę się jeśli można bo też chciałbym 570 sli ale zanim kupię (kwestia 2 tygodni) chciałem tak to zrobić by w miarę możliwości nie grzać ich do bólu.

@Nalovp

Widzę, że masz dobrą płytę która pozwala Ci umieścić VGA w odległości od siebie. Ile masz slotów PCI-E 16x/8x? Co to dokładnie za model Rampage'a i ile taka MoBo kosztuje?

Szukam wciąż płyty i do 900pln na LGA1155 są tylko z trzema PCI-Ex16 ale najgorsze jest to, że trzeci slot jest tylko 4x elektryczny czyli de facto karty pod SLI mogę wsadzić jedynie do slotu 1 i 2. Trochę boję się, że zabawa w SLI wyjdzie mi 800pln więcej niż zakładałem bo albo dobra płyta (taką jak ty masz) albo WC.

@MartinMartinN

Jaką Ty masz płytę? Zanim zamienisz VGA na dalszy sliot PCI-E upewnij się, że może działać na PCI-E x8 bo z tego co się orientuję mało płyt tak ma.

P.S. Masz referencyjne chłodzenie czy autorskie? Jakieś straty ciepła po odkryciu boku?

Nie między x8, a x16 nie ma różnicy.

Znalazłem ciekawostkę w temacie : http://translate.google.com/translate?hl=pl&langpair=en%7Cpl&u=http://www.hardocp.com/article/2010/08/25/gtx_480_sli_pcie_bandwidth_perf_x16x16_vs_x4x4

Więc jeśli jest sytuacja że płyta ma slot niżej a jest on o niższej przepustowości, to instalacja w nim wyjdzie na + z większym odstępem , temperaturą i cichszą pracą w SLI a stracimy 2% wydajności więc warto. Producenci płyt powinni tak projektować rozstaw złączy aby zapewniał on jak największy odstęp między grafami do tego długi mostek, a z reguły jest inaczej.

Edytowane przez pudel

@Nalovp Widzę, że masz dobrą płytę która pozwala Ci umieścić VGA w odległości od siebie. Ile masz slotów PCI-E 16x/8x? Co to dokładnie za model Rampage'a i ile taka MoBo kosztuje? Szukam wciąż płyty i do 900pln na LGA1155 są tylko z trzema PCI-Ex16 ale najgorsze jest to, że trzeci slot jest tylko 4x elektryczny czyli de facto karty pod SLI mogę wsadzić jedynie do slotu 1 i 2. Trochę boję się, że zabawa w SLI wyjdzie mi 800pln więcej niż zakładałem bo albo dobra płyta (taką jak ty masz) albo WC. @MartinMartinN Jaką Ty masz płytę? Zanim zamienisz VGA na dalszy sliot PCI-E upewnij się, że może działać na PCI-E x8 bo z tego co się orientuję mało płyt tak ma. P.S. Masz referencyjne chłodzenie czy autorskie? Jakieś straty ciepła po odkryciu boku?

Moja płyta to już stara jest-Asus Rampage II Extreme LGA1366 X58 pod i7 pierwszy słot jest x16 i drugi też,ale ten trzeci w który siedzi druga karta jest x8.Problemów z tym nie mam,a wydajność taka sama i o 40 stopni chłodniej.

O płytach SB nie mam pojęcia,ale jak patrzyłem to faktycznie ubogo z pcie na nich,ja czekam na SB-E LGA2011.

Ps.jeżeli nie znajdziesz płyty z dobrym odstępem to nie pakuj się w GTX570SLI.

<p>

@MartinMartinN Jaką Ty masz płytę? Zanim zamienisz VGA na dalszy sliot PCI-E upewnij się, że może działać na PCI-E x8 bo z tego co się orientuję mało płyt tak ma. P.S. Masz referencyjne chłodzenie czy autorskie? Jakieś straty ciepła po odkryciu boku?

</p>

<p> </p>

<p> </p>

<p>Moja plyta glowna to: GIGABYTE P67A-UD7 , z tego co wiem spokojnie mozna na niej laczyc pci-e x16 z x8, co do chlodzenia w swojej budzie powymienialem wszystkie wiatraki na znacznie mocniejsze i znacznie cichsze plus dwa doinstalowalem mianowicie:</p>

<p> </p>

<div><font color="#444444" face="'Lucida Grande', Verdana, Helvetica, Arial, sans-serif"><span style="border-collapse: collapse; font-size: 12px; ">-DWA Wentylatory Noise Blocker BlackSilent Pro PK3 140mm,</span></font></div>

<div><font color="#444444" face="'Lucida Grande', Verdana, Helvetica, Arial, sans-serif"><span style="border-collapse: collapse; font-size: 12px; ">-DWA Wentylator Noise Blocker BlackSilent Pro PL2 120mm,</span></font></div>

<div><font color="#444444" face="'Lucida Grande', Verdana, Helvetica, Arial, sans-serif"><span style="border-collapse: collapse; font-size: 12px; ">do tego dokupilem sobie kontroler obrotow. </span></font></div>

<div><font class="Apple-style-span" color="#444444" face="'Lucida Grande', Verdana, Helvetica, Arial, sans-serif">Cala buda zamknieta w tym jej prawy bok od przodu zaklejony mata wyciszajaca, we wszystkich grach temperatura jest bardzo niska jak na Sli, tylko przy becie B3 daje sie we znaki, jutro wreszcie znajde chwile to przeloze druga karte na 4 slot,powinno zalatwic sprawe, w razie dalszych problemow dokupie jeszcze dwa wenty na lewy bok, oczywiscie noise blockery bo sa mega ciche, wogole moj komp chodzi bardzo cicho wlasnie ze wzgledu na zmienione chlodzenie. Grafy gtx 570 Windforce 3 Sli (sprawuja sie wysmienicie , bardzo polecam), jesli chesz gtx 570 sli to polecam, ale musisz zainwestowac w dobra plyte ,bude i chlodzenie oraz procka ktory to pociagnie. pozdrawiam:)</font></div>

MartinMartinN jeszcze coś dla ciebie gdybyś miał w obudowie bocznej wentyl akurat na przeciw kart graficznych to odwróć go odwrotnie tak aby nie nadmuchiwał powietrza do środka tylko na zewnątrz.Jeżeli używasz kart z chłodzeniem Windforcex3 to powietrze gorące wylatuje z nich górą.

http://images46.fotosik.pl/1100/280461f37e716feamed.jpg

http://images47.fotosik.pl/1143/6a506ea72f78314fmed.jpg

Powietrze z dolnej karty leci do góry i zasysa je górna karta przez co grzeje się bardziej.Ten wentyl na boku wywala ciepło na zewnątrz zanim doleci do górnej karty.

Ps.do 3-Way SLI polecam coś takiego ;)

http://images38.fotosik.pl/1133/458f7c241cf0b695med.jpg

Edytowane przez Nalovp

MartinMartinN jeszcze coś dla ciebie gdybyś miał w obudowie bocznej wentyl akurat na przeciw kart graficznych to odwróć go odwrotnie tak aby nie nadmuchiwał powietrza do środka tylko na zewnątrz.Jeżeli używasz kart z chłodzeniem Windforcex3 to powietrze gorące wylatuje z nich górą. http://images46.fotosik.pl/1100/280461f37e716feamed.jpg http://images47.fotosik.pl/1143/6a506ea72f78314fmed.jpg Powietrze z dolnej karty leci do góry i zasysa je górna karta przez co grzeje się bardziej.Ten wentyl na boku wywala ciepło na zewnątrz zanim doleci do górnej karty.

A powiedz mi prosze jeszcze jedno czy na mojej plycie GIGABYTE P67A-UD7 nie bedzie problemow z podlaczeniem kart do 1 i 4 slotu bo z tego co widze 4 slot jest dosc blisko radiatora.....?

Z kolei u mnie najlepszy efekt był po położeniu wentylatora tak aby nawiewał chłodne powietrze z zewnątrz pomiędzy karty , warto przetestować jak to wypadnie z nawiewem i wyciągiem :>

Jeżeli masz referencyjne karty to lepiej nadmuchiwać do środka.

Ps.Martin ten przy radiatorze to pierwszy slot,a więc karty w pierwszym i czwartym powinny śmigać.

http://images41.fotosik.pl/1110/5d838b1c43e1b762.jpg

Edytowane przez Nalovp
  • Popieram 1

Jeżeli masz referencyjne karty to lepiej nadmuchiwać do środka. Ps.Martin ten przy radiatorze to pierwszy slot,a więc karty w pierwszym i czwartym powinny śmigać. http://images41.fotosik.pl/1110/5d838b1c43e1b762.jpg

Grafy mam niereferencyjne a dokladnie Windforce 3 czyli powietrze idzie w gore, ucieszylem sie bardzo ze jednak bede mogl przelozyc grafy na 1 i 4 slot bo wtej sie praktycznie stykaja wiec nie dziwne ze moga sie grzac( chodz tylko przy B3) , normalnie mam 40-50 stopni max. Jutro wiec przekladam karty na 1 i 4 slot i wyjmuje komp spod biurka i postawie obok, powinno byc git:) Jakby co doladuje jeszcze dwa wiatraki z boku to wtedy juz bedzie bardzo zimno:) Pytanko tylko czy dolozenie bocznych wentow nie zakloci odpowiedniej cyrkulacji powietrza z tymi z gory??? Czy jesli zmienie karty na wejscia x16 i x8 pci-e to nadal musze je kleic ta tasiemka nf 200? bo teraz jej uzywam do opcji x16 na x16????

@ Martin

W instrukcji do tego ga-z68x-ud7 wyczytałem (chyba strona 22 albo 18, rozdział wcześniej od SLI), że w przypadku SLI jedną wkładasz do slotu 1 a drugą albo do slotu 3 albo 4. Tam zalecają żeby do slotu 3 ale skoro różnica między x16 a x8 jest prawie żadna to definitywnie lepszy będzie slot 4.

@Novalp

Co do płyty głównej to wiem, że będzie potrzebna naprawdę dobra a nie tylko z napisem "Supports SLI" ale z dwoma bliskimi slotami dlatego myślę albo o tym Gigabyte UD7-B3 albo w sumie o lepszym Asrock'u Extreme7 Gen3. Tam w ogóle jest wypas bo masz jeszcze jeden slot czyli jeszcze dalej można karty oddzielić a w przyszłości wstawić trzecią SLI.

Procek to i5 2500k chyba, że Buldozzer okaże się sensowny.