Skocz do zawartości

za słaby zasilacz do gtx 275 ??

Recommended Posts

Jak zasilacz nie pomógł to mi się na tym pomysły kończą .

Kurcze może może masz od kogo pożyczyć inna pamięć aby sprawdzić ale to mało prawdopodobne .

Widocznie ta płyta dobrze nie współpracuje z tą kartą niewiem co ci więcej doradzić.

Szalas, porównaj dźwięki twojego pieca z tym, może w jakimś stopniu pomoże znaleźć przyczynę :sciana:

1 krótki beep - poprawne uruchomienie systemu,

2 krótke beep - błąd ustawień CMOS,

1 długi - 1 krótki beep - błąd DRAN,

1 długi - 2 krótkie beep - błąd karty graficznej lub połączenia z monitorem,

1 długi - 3 krótke beep - błąd klawiatury,

1 długi - 9 krótkich beep - błąd ROM,

4 długie beep - problem z wentylatorem CPU/Video

długi beep powtarzany - nieprawidłowo zainstalowany DRAM,

krótki beep powtarzany - problem z zasilaniem

Ale was teraz zdziwie. Siedze już załamany i resetuje tego złoma, bios sie załancza ( karta ) raz na 10 resetów i zmieniam w biosie kombinuje aż mi sił zabrakło. Obraz czarny niema sygnału z karty , słysze jak dyski pracują , patrze w ten ciemny monitor i już niewiem co robić aż tu nagle sie załączył jak sie załadował windows :co: i tak za każdym razem . Dałem uruchom ponownie i ciemny ekran do puki sie win nie załaduje . Tak że nie wiem o co chodzi . Żeby wejsc do biosu musze kombinowac z resetami a jak poczekam to karta sie uruchamia pod windą :sciana: Płyta jest pod CF moze poprostu noś jej niepodchodza GEFORCE. Co o tym sądzicie?? wogóle sie nie spodziewałem ze karta sie uruchomi pod winda P.S mam na sprzedarz p5k-v :D tanio

• 4 tygodnie później...

witam kolegę ;)

Tak się składa, że też niedawno nabyłem Geforce'a GTX 275 od Gigabyte'a wersję z "I" na końcu (czyli model GV-N275UD-896I).

Przejrzałem 3 strony tego wątku i widzę, że dostałeś wiele dziwnych porad, ale żadna nie dotyczy Twojego problemu. Z tej okazji się nawet zarejestrowałem :) Problem z sygnałem przekazywanym do monitora (a raczej jego brakiem) to wina KARTY i zostało to potwierdzone przez Gigabyte.

Szczegóły tutaj: http://forums.overclockers.com.au/showt ... p?t=798328

Dodam, że przed paroma dniami Gigabyte wypuścił nowy firmware, który "powinien" naprawić ten problem... U mnie jest pewna poprawa: monitor wchodzi w stan uśpienia tylko ok raz na dzień i to po załadowaniu windowsa, info z POST jest zawsze widoczne.

I nie, to nie jest wina sterowników: używałem dokładnie tych samych przy GTX 275 ale od Gainwarda i tam nie napotkałem żadnych problemów (kartę musiałem zwrócić, gdyż była absurdalnie głośna).

Chyba nie pozostaje mi nic innego jak znowu zwrócić kartę, tym razem jednak nie zamierzam płacić za wysyłkę... ta karta jest ewidentnie źle wykonana.

Aha, także mam zasilacz 500W, z tym, że od OCZ. Wcześniej także miałem Radeona HD4870 :)

Dzięki :P wkońcu ktoś zrozumiał problem. Mam jeszcze pytanie jak wgrać nowsze firmware( jeszcze sie w tym nie orientowałem). Poza tym w moim przypadku zmieniłem płyte, zasilacz. POST sie pokazuje za każdym razem ale karta wchodzi nie raz w stan uśpienia podczas ładowania windows ;) Poza tym karta ma dobre parametry jeżeli chodzi o punkty w 3d smarkach i t d .

Ale przez ten problem z tą KARTĄ zmieniłem pół kompa :) gigabyte powinien informować jakoś klientów o czymś takim. Widać z tego że problem dotyczy niektórych modeli płyt głównych, gdybym o tym wiedział to nie kupił bym tej karty. Problem pewnie nie istnieje dla osób ZIELONYCH w ustawieniach biosu, ale dla mnie to spory problem kiedy niemoge sobie poZmieniać napieć i fsb 8-). Na starej płycie musiałem resetować komputer z 20 razy żeby raz pojawił sie POST, a przez resety windows sie smolił :) TRAGEDIA

Jeśli chodzi o zmianę BIOSu karty to wystarczy wejść na stronę podlinkowaną w pierwszym poście w topicu, który Ci podałem wyżej: http://www.gigabyte.com.au/Support/VGA/ ... ce+GTX+275

Tam na dole musisz wybrać model swojej karty (model z niepodkręconymi zegarami to z "H" na końcu numeru modelu, ten podkręcony z bardziej kolorowym pudełkiem to "I"), a na następnej stronie klikasz już na link z BIOSem, np. dla mojej karty jest to wersja F2_C. A w ściągniętym pliku masz program, który wyświetli Ci numer Twojego BIOSu karty oraz uaktualni go do ściągniętej wersji, po kliknięciu na przycisk FLASH.

Właśnie z tą kartą to jest w sumie trochę rosyjska ruletka, bo istnieje prawdopodobieństwo, że na niektórych konfiguracjach sprzętu problem całkowicie znika po zmianie BIOSu. Na innych tylko się zmniejsza.

Ponadto u niektórych osób ekran jest czarny od momentu włączenia komputera, a pojawia się wraz z Windowsem, a u innych dokładnie na odwrót, tj. znika po załadowaniu się Windowsa :P

A tak przy okazji: jaki masz aktualnie zasilacz? Bo ja się trochę martwiłem, czy ten mój OCZ 500W na pewno sobie poradzi i już go nie zmieniałem. Ale skoro sobie radził z Gainwardem (także gtx275) w dodatku z niereferencyjnym chłodzeniem (oni tam dwa wiatraki wcisnęli) to z Gigabytem też powinien.

Moja konfiguracja:

płyta główna: Asus P5Q

procesor: Intel Core 2 Duo E8500 3,16 Ghz

RAM: 2x2GB OCZ Reaper

zasilacz: OCZ StealthXStream 500W

monitor: Samsung 19'' 931BW

(ten ostatni też umieściłem, bo karta wydaje się działać lepiej (częściej) z jednymi monitorami, a gorzej z drugimi - to tak żeby jeszcze wszystko urozmaicić chyba :) )

no i do tego jeden dysk SATA i jedna nagrywarka DVD

P.S.

gdyby Gigabyte informował, że ich karta jest schrzaniona to nikt by jej nie kupował. Ale z jakiegoś powodu jest ona o ok. 50-70 zł tańsza od GTX275 Asusa, z którym jak czytałem nie ma żadnych problemów.

W moim kompie siedziała delta GPS-450 (robią dla Chiefteca serię GPS), zasilacz posiadał 2 linie 12v jedna 15, druga 14A.

Pracował z moim prockiem wykręconym na 3,6 Ghz na 1,4v i grafiką wykręconą na 720/2300, zmieniłem zasilacz tylko dlatego że sądziłem że się męczy, nic bardziej mylnego, jeden z lepszych jakie miałem i tani na dodatek :jupi: