Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Posiadam kartę Radeon 4870x2 firmy Gainward i wydaje mi się że chodzi tylko na połowę wydajności.

Czy jakoś się uruchamia drugi jej procesor w Catalyst Control Center?

Czy istnieje możliwość że mój zasilacz po prostu nie daje rady i blokuje jej pełną wydajność? Czy od razu by dał znać że coś nie tak?

Czy istnieje możliwość przetestowania i zobaczenia czy chodzi ona na full wydajności? Jeśli tak to w jaki sposób z góry dzięki za pomoc.

Edytowane przez Areodynamic

http://3dmark.com/pcm7/168279?show_ads=true&page=%2Fpcm7%2F168279%3Fkey%3DdCzDE5FwU84ZnV5tBKamVrjFYhDNW6

Tu jest link do testu z PCMark 7.

Dla mnie trochę dziwne są te dane.

http://3dmark.com/3dmv/3517989?show_ads=true&page=%2F3dmv%2F3517989%3Fkey%3DPUqjPFX4aRPhWxMAZDBfKdNKvEKW0Y

tu są dane z 3DMark Vantage na dodatek mam takie ubytki w grafice... wyskakujące takie jakby trójkąty czarne co jakiś czas. Może przeinstalować na nowo cały system?

Edytowane przez Areodynamic

Obstawiam przegrzewającą się kartę i/lub za słaby zasilacz.

Przedmuchaj chłodzenie karty graficznej, jeżeli potrafisz to zmień pastę termo-przewodzącą (możesz np użyć Zalman STG-2). Możesz także zdjąć boczną ścianke obudowy jeżeli nie jest dobrze wentylowana.

Ponadto sprawdź działanie karty na jakimś markowym zasilaczu- Twój posiada jedynie 420W na linii 12V a HD4870X2 jakby nie patrzeć cechuje spore zapotrzebowanie na energię elektryczną. Rozumiem, że dodatkowe wtyczki zasilające podpiąłeś do karty?

Powiedz też czy takie problemy o jakich napisałeś występowały już wcześniej.

Hmm... też o tym myślałem ostatnio czyściłem kompa i jest wszystko wyczyszczone, próbowałem ją rozkręcić by dokładniej przeczyścić ale coś mi się nie udało więc nie próbowałem dalej może zakupić jakiś wiatrak dodatkowy na boczną ściankę lub na tył obudowy? Zasilacz 420W? na nim pisze 550W, właśnie wiem że on potrzebuje tyle energii. te problemy jeśli dobrze pamiętam zaczęły się w TDU2 czyli kilka miesięcy temu i teraz mam w praktycznie każdej grze, jeśli nie wiesz o co chodzi mogę załączyć jakiegoś screena z gry czy coś. ;)

Zasilacz 420W? na nim pisze 550W

Za zasilania CPU oraz karty graficznej jest odpowiedzialna linia 12V. Im więcej na niej W tym lepiej ;) Twój zasilacz ma podwójną linię 12V oferującą sumaryczną moc na poziomie 420W. Tak więc często nie warto się sugerować mocą podana na pudełku tylko przyjrzeć się tabliczce znamionowej no i samemu producentowi zasilacza- producent producentowi nie równy.

może zakupić jakiś wiatrak dodatkowy na boczną ściankę lub na tył obudowy?

Może najpierw sprawdź jak wygląda sprawa podczas grania ze zdjętą boczna ścianką.

te problemy jeśli dobrze pamiętam zaczęły się w TDU2 czyli kilka miesięcy temu i teraz mam w praktycznie każdej grze

Hmm w najgorszym razie to znak, że karta pada.

Odnośnie zasilacza tego nie wiedziałem dzięki wielkie za info ;) Teraz faktycznie może zasilacz nie uciągać i się przegrzewa... zaraz ściągam boczną obudowę i testuję. Obyś nie miał racji z padającą kartą... :D A jaki byś mi polecał zasilacz? W miarę tani i dobry?

Jak podpatrzyłem teraz miejsce na wiatrak w ściance bocznej jest tuż przy karcie graficznej więc mogło by to pomóc chłodzić jeśli zdjęta obudowa nie pomoże.