sercheese 0 Napisano 3 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Zestaw jest dla mnie, więc zastanawiam się czy kupić go przed świętami jak mnie stać, czy poczekać do początku stycznia, może stanieje (ale czy to będzie różnica np 200-300zł czy... 50zł?), bo w porównaniu z lipcem ceny równo poszły w górę (wiem, dolar, święta). Ma mi starczyć na powiedzmy dwa lata, choć ostatniego kompa kupiłem... 8 lat temu (pamiętne czasy nfroce2 asus a7n8x dx, athlon xp 1700+, Radeon 9500Pro) e8400 3GHz (podkręcę do 4GHz i to mi wystarczy, lubię "4") 620zł thermaltake ultima 90i (tu nie mam zdania, może być i inny) 99zł dfi DK P45-T2RS + 539zł A-Data 2x2GB 800 (rozumiem, że nie ma sensu 1066?) 190zł Sapphire HD4870 Toxic 512MB (a co tam, raz a porządnie) 965zł Corsair 450W 259zł LG L227WT-PF 890zł ma być CICHO!obudowę mam Chiefteca (też 8 letnią ), to nie potrzebuję zmieniać, podobnie nagrywarka, dysk twardy (sata 1, jak będę miał kasę to sobie wymienię, ale wpierw będzie trzeba jeszcze dokupić głośniki, itp. a teraz nie mam na to), klawiatura + mysz też sobie poradzę (kiedyś marzyłem o Razerze Boomslang, jak jeszcze w CDA o nim pisali, to sobie teraz kupię Death Adder'a). Łącznie wyjdzie mnie ~3800zł powiedziałem sobie, że kupię nowego kompa jak wyjdzie UT, Fallout i StarCraft, przepowiednia się spełnia, więc czas na zakupy, Cryteki i inne Stalkery chętnie pogram, ale raczej głównie kupuję kompa dla nowych wersji tych starych gier (wiecie jak to jest być fanem). PS. Jak widać najwięcej kosztuje karta graficzna, czy do rozdzielczości 1680 x 1050 wystarczyłby w zupełnośći HD4850, który byłby prawie połowę tańszy? Nie chciałbym jednak za pół roku dowiedzieć się, że trzeba było brać tego HD4870... Link to post Share on other sites
Andrzej Michalski 1 Napisano 3 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Według mnie zasilacz jest do wymiany, ponieważ jest za słaby. Minimum Corsair HX520. Link to post Share on other sites
sercheese 0 Napisano 3 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 w porządku, na zasilaczu nie będę oszczędzał, czy coś jeszcze? Link to post Share on other sites
Andrzej Michalski 1 Napisano 3 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Jakby co, to mam na zbycie Gigabyte Odin GT 550W z oprogramowaniem Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 3 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Według mnie zasilacz jest do wymiany, ponieważ jest za słaby. Minimum Corsair HX520. sorry ale nie jest za słaby spokojnie da radę, można dać większy tylko jeśli będzie rozbudowywał kompa. Jeśli to ma być na 2 lata to weź quada, lepiej na tym wyjdziesz. Link to post Share on other sites
sercheese 0 Napisano 4 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Jeśli to ma być na 2 lata to weź quada, lepiej na tym wyjdziesz.to już może w i7 wskoczyć nie no spoko, ale taką radą wywracasz mi całokształt do góry nogami, bo quadami się nigdy nie interesowałem z pobieżnego zgooglowania widzę, że w podobnym przedziale cenowym jest tylko q6600 bo q9550 jest 2x droższy (przynajmniej teraz) i odpada Link to post Share on other sites
sercheese 0 Napisano 4 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 aha, a w przypadku quad'a płyta dfi wciąż jest dobrym wyborem? wiem, że socket jest ten sam Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 4 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 ta dfi też będzie ok, ale do kręcenia lepiej coś z przynajmiej 6-ma fazami, a nie 4-ma. Link to post Share on other sites
sercheese 0 Napisano 20 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Wczoraj złożyłem w koncu tego kompa i jak na pierwsze wrażenie jestem bardzo zadowolony noctua mi nie wystaje, a sapphire po zainstalowaniu sterowników jest cichutki dzieki czemu uzyskałem efekt "czy komputer jest włączony?" pogralem tez wstępnie w nowego fallout'a, wlasciwie to caly dzien... Wszystko automatycznie ustawiło sie na max jakość Martwi mnie tylko, ze w cpu pisze ze mam 2ghz (mnożnik x6) mimo ze w biosie i w p-klik na moj komputer pisze poprawnie 3.0ghz i x9. Ponadto napięcie mam na 1.1v, tyle bylo od początku. Wie ktos co moze byc przyczyną tych 2.0ghz w cpuz?? Link to post Share on other sites
erte0 0 Napisano 20 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Napięcie i zegar są obniżane automatycznie gdy procesor nie jest obciążony, (Intel SpeedStep Technology). Więc nie masz się co przejmować, wszystko jest ok! Włącz CPUz i np. test wydajności i sprzętu w WinRaRze (lub jakikolwiek test w oknie a nie na pełnym ekranie) to zobaczysz jak się zmienia zegar i napięcie na CPU. Link to post Share on other sites
Andrzej Michalski 1 Napisano 20 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Prawdopodobnie masz włączone oszczędzanie energii (EIST). Można wyłączyć/włączyć w biosie. erte0 ci to opisał Link to post Share on other sites
sercheese 0 Napisano 21 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Przyjrze sie temu zagadnieniu Ale zastanawiam sie czy jest w ogole sens wyłączać ta opcję, podkrecac procesor do 3.6-4.0ghz jezeli jedyna gra, w ktora obecnie gram sama automatycznie ustawiła mi najwyższe high'e i mimo to ma 60klatek/s. Po wyjściu z gry temp procesora wynosi 30 cos stopni, jest cicho i w zupełności wydajnie na ta grę Tak wiec na razie chyba zostawię wszystko tak jak jest, bo i tak nie bawie sie w 3dmarki, a jak cos zacznie chodzic wolno to wtedy bede podkręcal. Na razie ciesze sie z tego co mam i w pełni mi to wystarcza Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 9 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Wczoraj złożyłem w koncu tego kompa... podaj dokładnie jakie części kupiłeś, quada czy jednak e8? Link to post Share on other sites
sercheese 0 Napisano 10 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 e8400 3GHz Noctua NH-U12 dfi DK P45-T2RS plus A-Data 2x2GB 800 Sapphire HD4870 Toxic 512MB Corsair 520W Samsung 500GB 2x Noctua NF-R8 LG L227WT-PF Chieftec Dragon midi żółta Razer Lycos+DeathAdder+Goliathus Omega Control OCZ ATV 16GB Fallout 3brakuje tylko chłodzenia wodnego Link to post Share on other sites
sercheese 0 Napisano 7 Lutego 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 nie spodziewałem się tego, ale coś mnie tknęło i w dobie słabnącego złotego postanowiłem wycenić swój zestaw na nowo, gdybym go kupował teraz i okazuje się, że musiałbym dołożyć 570zł żeby mieć takiego samego kompa jak tego, co kupiłem 1,5 miesiąca temu! a pamiętam jak kumpel radził mi, żebym poczekał do końcówki stycznia bo wtedy będą promocje, itp. zniżki cen... Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 9 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 no wiesz to jest loteria, generalnie im dłużej czekasz tym taniej, ale są takie niespodzanki jak teraz że dolar jest po 3,60... Link to post Share on other sites
Recommended Posts