Skocz do zawartości

GTX 570 OC + GA-P67A-UD3P-B3

Recommended Posts

Posiadam kartę graficzną GTX 570 OC (WindForce x3) oraz płytę główną GA-P67A-UD3P-B3. Zakupiłem komputer jakieś dwa tygodnie temu i już mam problem. Gdy włączam komputer działa tak z pięć sekund, a później się resetuje (sam, monitor nie dostaje żadnego sygnału). Nie wiem co jest tego powodem. Otworzyłem obudowę i wszystko działa (chłodzenie karty, diody na płycie głównej, dysk też, zasilacz również - OCZ ModXStream 700W). Procesor to i5-2500k. Co może być tego powodem? Dzień wcześniej działało. Na razie jestem na wyjeździe, poradźcie coś, a ja to zrobię we wtorek. Oddać na gwarancję?

Jeżeli po włączeniu świecą wszystkie diody i wentylatory się wszystkie kręcą a na ekranie monitora nic się nie dzieje to jest bardzo możliwe że gdzieś masz zwarcie (prawdopodobnie). Z własnego doświadczenia wiem że jest to bardzo możliwe. Miałem podobną sytuację przy wymianie sprzętu na nowy w tej samej obudowie. Nowa płyta z procem po włączeniu po 5 sekundach się resetowała i tak w kółko. Diody świeciły wentylatory się kręciły. Z powrotem zamontowałem starą płytę GIGABYTE i było podobnie z tym że się nie resetowała. Po 4 h udało mi się uruchomić starą płytę a nowa poszła w końcu po 3 tygodniach jak znalazłem trochę czasu żeby z nią posiedzieć. Nie wiem do końca czemu tak się działo ale podejrzewam że gdzieś się płyta zwierała. Fakt że po 3 tygodniach zmieniłem śrubki na mniejszy gwint żeby płyta była solidnie przykręcona do blachowkrętów.

Sprawdź czy nie masz gdzieś luzów przy śrubkach mocujących. Ewentualnie wymontuj sprzęt z obudowy i zamontuj albo podłóż podkładki izolujące pod śrubki.

Można też spróbować odpalić kompa poza obudową. Połóż płyte na kartonie od niej podłącz zasilanie i piny do przycisku POWER i zobacz czy się odpala. W moim przypadku tak robiłem żeby upewnić się czy płyta nie jest padnięta. Moja nowa płyta tak poszła więc miałem problem ze zwarciem gdzieś przy montażu w obudowie.

Edytowane przez buziak_a