Skocz do zawartości

Problem Po OC

Recommended Posts

Po podkręceniu procesora komputer mi sie wiesza.

Wyskakuje mi Bluescren albo nie moge nic zrobic nawet klawiatura traci podswietlanie

Wieszanie nie jest systematyczne bywa ze gram cały dzien w GTA i nic i wieczorem włacze StarCrafta i zawiecha.

Sformatowałem komputer majac nadzieje ze to wina Systemu ale jednak nie.

Program Othros chodził przez 3h i wszystko było OK.

Wiecie jak mi pomoc??

mam zle ustawione timingi, to moze byc przez to ??

Możesz zrobić kilka cykli memtestem i wszystko będzie jasne, gwarancje na te kostki masz do 2.2V więc można jeszcze ciut podać papu :?:

I wydaje mi sie że podniesienie napięcia proca też powinno pomóc, to w końcu 4Ghz.

Ja na początku jednak bym sprawdził kostki memtestem.

W razie co poluzuj timingi i jeszcze pare cykli testu.

Podniosłem timingi i właczyłem mem test

jest 6 % i juz 4 błedy.

Wyskoczyło mi tez takie cos

http://www.aukcjoner.pl/gallery/001284521-.html#I4

Dobra a podnosiłeś napięcia na pamiątkach ?! jak nie to chlaśnij w okolice 2.2V i jeszcze raz sprawdż w memtest.

edit :

Od dawna masz te pamiątki ?!

Kiedyś chciałem je kupić ale właśnie znajomy z komputronika powiedział że z nimi to loteria i lepiej sobie odpuścić.

Puki nie zrobiłem OC nie miałem problemow.

Formatowałem 2 dni temu :?:

podniosłem napiecie na 2.2 i przy 2% mam juz 17 błedów

Jak ustawiam timingi tam moge zmieniac clock.

teraz mam na 1 clock, to moze byc cos z tym ??

Czy to aby nie oznacza, że teraz zamiast wykonywać jedną operację na jeden cykl zegara pamięci, wykona go co dwa cykle zegarowe? Tak chyba być nie powinno fabrycznie? :P

Z tym to bywa różnie :co: mój Młody ma gówniane Kingstony które śmigają na Command Rate 1T a ja kiedyś miałem pyszne OCZ-ty które nigdy nie ruszyły w tym trybie ;)

@Qpers nie jest aż tak źle.

Command Rate oznacza opóźnienie pomiędzy kolejnymi komendami dla pamięci, ale należy pamiętać o tym, że wykonanie co niektórych trwa nawet kilkanaście cykli zegarowych.

Z tego co kojarzę to w procesorach Core 2 Duo różnica pomiędzy 1T a 2T jest minimalna (maks 2-3%). Jedynie procesory AMD mogą wykazywać większe spadki wydajności (3-5%) ze względu na wzrost opóźnień, które to te procesory wolą mieć jak najmniejsze co jest związane m. in. z mniejszym cache, ale także z mniejszą efektywnością jednostek przewidywania skoków oraz prefetch.