WR4ITH 1 Napisano 8 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 Po podkręceniu procesora komputer mi sie wiesza. Wyskakuje mi Bluescren albo nie moge nic zrobic nawet klawiatura traci podswietlanie Wieszanie nie jest systematyczne bywa ze gram cały dzien w GTA i nic i wieczorem włacze StarCrafta i zawiecha. Sformatowałem komputer majac nadzieje ze to wina Systemu ale jednak nie. Program Othros chodził przez 3h i wszystko było OK. Wiecie jak mi pomoc?? Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 8 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 Witam Chętnie pomoge ale napisz coś więcej o tym jak robiłeś OC, czyli napięcia, ustawienia RAM, temperatury no i konfiguracja Twojego PC. Cytuj Link to post Share on other sites
WR4ITH 1 Napisano 8 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 Temperatury mam ok procek w stresie ma 60 C Zrobiłem zdjecie pogladowe, jak potrzeba jeszcze inne fotki to moge zrobic http://www.aukcjoner.pl/gallery/001284521-.html#I2 Moj config http://images47.fotosik.pl/127/dd4f01a36a2e8a36.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 8 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 OK a możesz napisać jakie dałeś napięcia ?! (CPU/RAM) edit : Jeżeli chodzi o te pamiątki to słyszałem że bez odpowiedniego napięcia sypią błędami jak żadne inne (info z komputronika od znajomego), warto sprawdzić memtestem. Cytuj Link to post Share on other sites
WR4ITH 1 Napisano 8 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 Sorry wiedziałem ze czegos zapomniałem tu sa napiecia http://www.aukcjoner.pl/gallery/001284521-.html#I3 Ale chyba znalazłem problem przynajmniej mam taka nadzieje. mam te kosci http://www.ocztechnology.com/products/m ... al_channel mam zle ustawione timingi, to moze byc przez to ?? Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 8 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 mam zle ustawione timingi, to moze byc przez to ??Możesz zrobić kilka cykli memtestem i wszystko będzie jasne, gwarancje na te kostki masz do 2.2V więc można jeszcze ciut podać papu I wydaje mi sie że podniesienie napięcia proca też powinno pomóc, to w końcu 4Ghz. Ja na początku jednak bym sprawdził kostki memtestem. W razie co poluzuj timingi i jeszcze pare cykli testu. Cytuj Link to post Share on other sites
Qpers 8 Napisano 8 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 Zdecydowanie za niskie napięcie na procesorze. Podnieś i to dość znacznie (o ile masz dobre chłodzenie, daj jakieś 1,4V spokojnie). Aha i przestaw CAS na 5 cykli. Cytuj Link to post Share on other sites
WR4ITH 1 Napisano 8 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 Podniosłem timingi i właczyłem mem test jest 6 % i juz 4 błedy. Wyskoczyło mi tez takie cos http://www.aukcjoner.pl/gallery/001284521-.html#I4 Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 8 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 Podniosłem timingi i właczyłem mem test jest 6 % i juz 4 błedy. Wyskoczyło mi tez takie cos http://www.aukcjoner.pl/gallery/001284521-.html#I4 Dobra a podnosiłeś napięcia na pamiątkach ?! jak nie to chlaśnij w okolice 2.2V i jeszcze raz sprawdż w memtest. edit : Od dawna masz te pamiątki ?! Kiedyś chciałem je kupić ale właśnie znajomy z komputronika powiedział że z nimi to loteria i lepiej sobie odpuścić. Cytuj Link to post Share on other sites
WR4ITH 1 Napisano 8 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 No jakies 6 miesięcy Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 8 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 No jakies 6 miesięcyI do tej pory było OK ? Tak czy inaczej to ewidentny winowajca, niestety... Możesz jeszcze kombinować napięcie/timingi albo zjechać w dół z OC Cytuj Link to post Share on other sites
WR4ITH 1 Napisano 8 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 Puki nie zrobiłem OC nie miałem problemow. Formatowałem 2 dni temu podniosłem napiecie na 2.2 i przy 2% mam juz 17 błedów Jak ustawiam timingi tam moge zmieniac clock. teraz mam na 1 clock, to moze byc cos z tym ?? Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 8 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 Jak ustawiam timingi tam moge zmieniac clockMasz na myśli "Command Rate" ? są dwie opcje 1T/2T jeżeli na jedynce nie dają rady zazwyczaj ustawienie na dwa pomaga. Cytuj Link to post Share on other sites
WR4ITH 1 Napisano 8 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 Dzieki Pomogło Cytuj Link to post Share on other sites
Qpers 8 Napisano 8 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 Czy to aby nie oznacza, że teraz zamiast wykonywać jedną operację na jeden cykl zegara pamięci, wykona go co dwa cykle zegarowe? Tak chyba być nie powinno fabrycznie? Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 8 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 Czy to aby nie oznacza, że teraz zamiast wykonywać jedną operację na jeden cykl zegara pamięci, wykona go co dwa cykle zegarowe? Tak chyba być nie powinno fabrycznie? Z tym to bywa różnie mój Młody ma gówniane Kingstony które śmigają na Command Rate 1T a ja kiedyś miałem pyszne OCZ-ty które nigdy nie ruszyły w tym trybie Cytuj Link to post Share on other sites
gormar 0 Napisano 8 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 @Qpers nie jest aż tak źle. Command Rate oznacza opóźnienie pomiędzy kolejnymi komendami dla pamięci, ale należy pamiętać o tym, że wykonanie co niektórych trwa nawet kilkanaście cykli zegarowych. Z tego co kojarzę to w procesorach Core 2 Duo różnica pomiędzy 1T a 2T jest minimalna (maks 2-3%). Jedynie procesory AMD mogą wykazywać większe spadki wydajności (3-5%) ze względu na wzrost opóźnień, które to te procesory wolą mieć jak najmniejsze co jest związane m. in. z mniejszym cache, ale także z mniejszą efektywnością jednostek przewidywania skoków oraz prefetch. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts