Skocz do zawartości

Monitorek - do 1000 zeta

Recommended Posts

Witam. Chciałbym kupić monitor z HDMI o w miarę możliwości dużej przekątnej (głównie dla wygody przy programowaniu).

Znalazłem takie 3 cacka, doradźcie które byście wybrali, lub ewentualnie zaproponujcie coś od siebie. Pozdro

Propozycja nr 1: http://www.chip.pl/news/sprzet/wyswietlani...itor-dla-graczy

Propozycja nr 2: http://www.agito.pl/monitory-lcd/lg-23-lcd...howAllAttr=1376

I jeszcze jedno pytanie. Czy lepszym rozwiązaniem byłby jakiś monitor z aspectem 16:10?

Mam właśnie identyczny problem jak Twój. Podobnie jak ty kupuję monitor między innymi z myślą o programowaniu. Nawet zastanawiam się nad tymi samymi modelami co Ty. W sumie już decyzja zapadła i raczej zamawiam LG W2353V - czemu? Bo ma funkcję Smart, a dla osób czytających wiele na monitorze jest chyba w sam raz (szczególnie w nocy kompilator nie będzie już napierdzielał po oczach). :?:

Ciekawą propozycją 16:10 jest LG W2254TQ, ale niestety nie posiada HDMI, a bardzo mi zależy na podłączeniu monitora w przyszłości do konsoli.

Chyba wezmę ten sam, co Toshi - LG W2353V. Znalazłem kilka opinii, że jest niezwykle przyjazny dla oczu; sam layout mi się podoba; a 16:9 raczej nie jest problemem - jedni wolą takie, a inni 16:10 - skoro zdania podzielone, to znaczy, że to kwestia upodobań:?:

Dzięki za pomoc.

Nie no urazu to nie mam bo sam jeszcze posiadam :?:

Ale gdybym kupywal nowy monitor to nie by byl to LG tylko Samsung.

Oczywiscie jak dla mnie samsung teraz przewyzsza LG pod kazdym pozorem moze tego nie udowodnie ale kazdy ma swoje zdanie. Nie wszyscy musza sie ze mna zgadzac. :D

Obie firmy od niedawna rozpoczęły wspólpracę nad rozwojem OLED. A ich ostatnie modele mają zblizone parametry... Z drugiej strony matryce LG display są dość popularne i kilku prodócentów (w tym Apple zaopatruje się u nich).

Monitory obu firm są bardzo dobr w swojej klasie... ale LG ma korzystniejsze warunki gwarancji (np.gwarancja na zero badów, której Sam nie wiadomo dlaczego nie zdecydował sie wprowadzić) i nieco lepszej jakści matryce. Samsung natomiast, w swoich monitorach ma ładny wyrazisty obraz (który móze być np. efektem mocniejszego podświetlenia matrycy), przynajmniej w opinii niektórych osób...

• 2 tygodnie później...

Chyba wezmę ten sam, co Toshi - LG W2353V. Znalazłem kilka opinii, że jest niezwykle przyjazny dla oczu; sam layout mi się podoba; a 16:9 raczej nie jest problemem - jedni wolą takie, a inni 16:10 - skoro zdania podzielone, to znaczy, że to kwestia upodobań:)

Dzięki za pomoc.

Rzeczywiście monitory z tej serii są bardziej przyjazne dla oczu niż inne monitory. Jest to możliwe dzięki utrzymaniu stałego wskaźnika natężenia światła. Więcej o funkcjiach tego modelu można przeczytać TU

Jeśli mowa o LEDach to warto może powiedzieć o nowej serii LG w86l, która oprócz tego że posiada podświetlanie diodami to do tego została wyposażona we wspomniany pakiet SMART. 22 calowy LCDmożna dostać za 1150 zl.

W tej cenie wolałbym 22" monitor na e-IPS z CCFL, a nie TN'ke z diodowym podświetleniem :]:D:o
  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

wg mnie lepiej brać dobry monitor nawet na TN podświetlanej LED'ami niż najtańszy na lepszej matrycy

Skoro chcesz głosić takie teorię, to powiedz czego brakuje temu Dell'owi :P

Może huba USB, PIVOT'a albo obracanej podstawki :P;)

• 4 tygodnie później...

Witam,

Kupuje wlasnie nowego PCeta i mam problem z wyborem monitora. Zalezy mi glownie na tym zeby monitor byl przyjazny dla oczu, bedzie uzywany do filmow, internetu i pakietu Office, okazjonalnie do przegladania i niewielkiej obrobki zdjec. Niestety nie wiem na jakie parametry zwracac uwage przy wyborze, zeby tak jak napisalem monitor byl jak najbardziej przyjazny dla oczu.

Po odwiedzeniu kilku stron i forow mam na oku Dell 2209WA, LG W2353V i LG W2286L [ w waszej dyskusji je znalazlem]. Co mi doradzacie?

Pozdrawiam

Witam,

Z tego co wyczytalem to W2286L to ulepszona wersja W2353V. Wiec chyba pozostaje mi wybor miedzy LG W2286L a Dell 2209WA. Niestety nie moge sie zdecydowac. Czy ktos moglby sie wypowiedziec czy funkcja autobright w W2286L jest taka "rewelacyjna"? Czy moze lepiej wziac tego della z matryca eIPS i sobie samemu jasnosc ekranu regulowac....

Bede wdzieczny za pomoc.

Pozdrawiam

Nie podpowiem, który monitor powinieneś wybrać, natomiast bez względu na to, który model kupisz i tak będziesz musiał go sobie ustawić stosownie do swoich preferencji. Nie liczyłbym na żadne automatyczne opcje auto/magic/super bright, ręczna kalibracja obrazu daje najlepsze rezultaty. A odnośnie przyjazności dla oczu to przede wszystkim do dłuższej pracy z dokumentami i internetem polecam ustawienie niskiej jasności, dużo mnie męczy wzrok.

Nie podpowiem, który monitor powinieneś wybrać, natomiast bez względu na to, który model kupisz i tak będziesz musiał go sobie ustawić stosownie do swoich preferencji. Nie liczyłbym na żadne automatyczne opcje auto/magic/super bright, ręczna kalibracja obrazu daje najlepsze rezultaty. A odnośnie przyjazności dla oczu to przede wszystkim do dłuższej pracy z dokumentami i internetem polecam ustawienie niskiej jasności, dużo mnie męczy wzrok.

popieram niska nie jasnosc a kontrast dla zdrowia