sticky123 0 Napisano 2 Września 2011 Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Witam. Otóż mam dosyć specyficzny problem. Ostatnio komputer działał w porządku, system pracował wyśmienicie. Aż do pewnego feralnego ranka, gdy obudziłem się i poruszając monitorem - niestety spalił mi się on. Nagle zgasł, ale mniejsza o to. Dziś zakupiłem nowy monitor i go podłączyłem, wszystko śmigałoby bez zarzutów gdyby nie fakt, że cały system się zamulił, co było dziwne, gdyż akurat wpływ monitora na ten fakt nie powinien mieć żadnego działania. Postanowiłem sformatować dysk, instalując ponownie Windows Xp. No i tu rozpoczęły się problemy, zainstalowałem pierwszy raz spokojnie - aczkolwiek windows zainstalował się w wersji klasycznej z brakującymi elementami (nie wykrywał karty sieciowej pomimo zainstalowanych sterowników, posiadał klasyczne wersje menu, nie było informacji o procesorze itp. w właściwościach w moim komputerze). Postanowiłem sformatować ponownie, tym razem dzięki bogu wszystko zainstalowało się jak należy, do momentu gdy po instalacji sterowników zostałem zmuszony do restartu komputera - przy restarcie System nie wykrył żadnego dysku twardego..no ale wystarczyło go odłączyć i podłączyć i znów zaczęło śmigać). Niestety teraz cały czas znikąd pojawia się od 20% do 50% zużycie procesora, a żaden proces tyle nie zużywa. Nawet gdy wszystko jest wyłączone, system zamula. Co może być tego przyczyną? Poniżej zamieszczam specyfikacje komputera oraz zestaw temperatur z HW Monitor. Czasem % zużycia opada do 1-2..aczkolwiek system dalej zamula. AMD Athlon 2x2.8GHz ( 5,600+) Geforce 9600 GT 4 GB RAM. XP - sp 2. HDD - Samsung HD403LJ http://iv.pl/images/...90807180520.jpg SS procesów: http://iv.pl/images/32473356863351283327.jpg Proszę o szybką pomoc. //Zauważyłem, że przy wchodzeniu do folderów zwiększa się zużycie cpu procesu - explorer.exe na ułamek sekundy. Cytuj Link to post Share on other sites
Deathstar 265 Napisano 2 Września 2011 Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Jaki masz zasilacz? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
sticky123 0 Napisano 2 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Tracer 600W - od 2 miesięcy, napięcie zgodnie z Hw monitor jest dobre. Cytuj Link to post Share on other sites
Deathstar 265 Napisano 2 Września 2011 Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Napięcia sprawdzamy miernikiem, nie programami . Zasilacz jest na czarnej liście. Ja bym sprawdził czy to on nie robi tych zwiech podczas niskiego użycia procka jak to napisałeś Cytuj Link to post Share on other sites
sticky123 0 Napisano 3 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2011 Ale to działa na takiej zasadzie - że w momencie jakiej kolwiek ingerencji w system (otwieranie folderów, programów) zamula mi przez to, że to otwieranie zwiększa zużycie procesora o 50% Cytuj Link to post Share on other sites
Deathstar 265 Napisano 3 Września 2011 Udostępnij Napisano 3 Września 2011 A, w takim wypadku źle zrozumiałem, i w takim razie zasilacz nie ma nic do tego. To teraz takie pytanie, czy po świeżej reinstallce systemu też się takie coś dzieje? Cytuj Link to post Share on other sites
sticky123 0 Napisano 3 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2011 (edytowane) Dokładnie tak, najlepszy jest fakt, że raz zainstalowalo mi klasyczną wersję windowsa, potem wyskoczył problem z HDD (hd tune - wsio ok) następnie po drugim formacie system nie posiadał podstawowych rzeczy..min. wlasciwosci -moj komputer - nie pokazywalo specyfikacji sprzetu. A teraz gdy normalnie zainstalowało sie wszystko, to wlasnie nadal problem z tym zuzyciem procesora tylko wtedy gdy korzystam z czegokolwiek, gdy normalnie stoi bez wchodzenia i wpisywania nic - 0%, gdy wejde w folder jakikolwiek - skacze do 50% EDIT Zauważyłem, że winą jest proces explorer.exe który w przypadku jakiejkolwiek akcji właśnie podnosi zużycie cpu o tyle procent (40-70) Edytowane 3 Września 2011 przez sticky123 Cytuj Link to post Share on other sites
Akker 13 Napisano 3 Września 2011 Udostępnij Napisano 3 Września 2011 Spróbowałbym przetestować pamięć RAM, a później dysk twardy. Dobrze byłoby zajrzeć do BIOSU czy coś się nie przestawiło. Cytuj Link to post Share on other sites
sticky123 0 Napisano 3 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2011 RAM - wszystko wydaje się być w porządku. dysk twardy - przetestowany hd tune i też wygląda wszystko OK. Cytuj Link to post Share on other sites
Akker 13 Napisano 3 Września 2011 Udostępnij Napisano 3 Września 2011 (edytowane) Czym testowałeś RAM? Edytowane 3 Września 2011 przez Akker Cytuj Link to post Share on other sites
sticky123 0 Napisano 3 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2011 O, zmieniłem wyświetlanie folderów na styl klasyczny i zdecydowanie jest lepiej, skacze max. do 14%..aczkolwiek nadal skacze. Ramu nie testowałem ale jest dobry, normalnie wsio kostki wykrywa. Cytuj Link to post Share on other sites
ProgShield 77 Napisano 3 Września 2011 Udostępnij Napisano 3 Września 2011 A masz kartę grafiki zintegrowana czy zewnętrzny układ grafiki?? Cytuj Link to post Share on other sites
Akker 13 Napisano 3 Września 2011 Udostępnij Napisano 3 Września 2011 O, zmieniłem wyświetlanie folderów na styl klasyczny i zdecydowanie jest lepiej, skacze max. do 14%..aczkolwiek nadal skacze. Ramu nie testowałem ale jest dobry, normalnie wsio kostki wykrywa.Odpal memtest. A jakie masz temperatury? @up A co ma do tego karta graficzna? Cytuj Link to post Share on other sites
wrzesi0 821 Napisano 3 Września 2011 Udostępnij Napisano 3 Września 2011 jaką płytę główną masz w tym kompie? coś na GeForce, nForce? być może mostek północny sie przegrzewa (taka przypadłość ww chipsetów pod AMD) i pada magistrala PCI-E i obsługa SATA zazwyczaj ma to takie objawy ( niewykrywanie elementów systemu przy instalacji, problemy z przepustowościa grafiki, problemy z wykrywaniem HDD ) Cytuj Link to post Share on other sites
ProgShield 77 Napisano 5 Września 2011 Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Bo jeżeli karta się przegrzewa to może się komp resetować przy działaniu np włączeniu gg otwarciu czegoś ( przypadek taki miał kolega-pomogła wymiana karty). Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts