komandos92 0 Napisano 1 Września 2011 Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Witam posiadam ponad 5 letnia obudowe i zastanawiam sie nad zakupem nowej.Widze ze w tych nowszych obudowach zasilacz jest na dole.Czy warto zmieniac obudowe czy lepiej doplacic do chlodzenia?Chlodzenie posiadam katane 2.Mozna liczyc na jakis spory spadek temperatur przy nowej obudowie? Cytuj Link to post Share on other sites
mosiek 4 Napisano 1 Września 2011 Udostępnij Napisano 1 Września 2011 A planujesz założyć jakieś wentyle do tej (nowej) budy? Bo jeśli nie to tak jak pytać, czy przy zmianie samochodu na nowszy będę miał mniejsze spalanie Cytuj Link to post Share on other sites
spider_1987 5488 Napisano 1 Września 2011 Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Jeżeli stara obudowa (powiedz jaki to model) jest słabo wentylowana, mała i masz bajzel z kablami rozsianymi po całym wnętrzu to moim zdaniem warto wymienić ten element kompa. Wbrew pozorom taka inwestycja nie dość, że starczy na dłuższy czas to wcale nie musi się wiązać z olbrzymim nakładem finansowym. Przykładem taniej a dobrej obudowy jest SilentiumPC Brutus 410, można ją dostać w cenie 140-150 zł. Jak wolisz coś z większą liczbą możliwości to od siebie polecam model Gladius 800. Cytuj Link to post Share on other sites
komandos92 0 Napisano 1 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2011 JNC rja248 to moja obudowa mosiek : wiadomo ze wentylatory będą obecnie mam 8 ale w nowej chciałbym 12 sp1der: myślałem o brutusie właśnie jeszcze jakieś modele masz dla mnie jak duża różnica w temperaturze może być przy nowej obudowie i większych wentylatorach? Cytuj Link to post Share on other sites
rap_r 650 Napisano 1 Września 2011 Udostępnij Napisano 1 Września 2011 (edytowane) Osobiście wolałbym dopłacić te parę złotych i zakupić obudowę CM Elite 430. Edytowane 1 Września 2011 przez rap_r Cytuj Link to post Share on other sites
Devox 15 Napisano 1 Września 2011 Udostępnij Napisano 1 Września 2011 W tej cenie to tylko brutus ja widziałem 410 za 120zł Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 1 Września 2011 Udostępnij Napisano 1 Września 2011 myślałem o brutusie właśnie jeszcze jakieś modele masz dla mnie jak duża różnica w temperaturze może być przy nowej obudowie i większych wentylatorach?Zależy od tego czy zadbasz o dodatkową wentylację w obudowie warunków otoczenia oraz jakie masz obecnie temperatury 1 Cytuj Link to post Share on other sites
spider_1987 5488 Napisano 1 Września 2011 Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Z tego co widziałem na zdjęciach to Twoja obecna obudowa delikatnie mówiąc zbyt dobrze wentylowana nie jest. Tym samym poprawę poczujesz na pewno. Jak dużą- tego nie wiem 1 Cytuj Link to post Share on other sites
komandos92 0 Napisano 1 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Oki dzięki wiadomo ze podłącze do niego wentylatory w moim była możliwość podłączenia tylko 80x 80 w tym brutusie są już 120x120.A duża różnice daje zainstalowanie zasilacza na dole obudowy niz tradycyjnie na gorze rozumiem ze jest lepszy obieg powietrza? Cytuj Link to post Share on other sites
spider_1987 5488 Napisano 1 Września 2011 Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Jakby nie patrzeć 120 mm spowoduje znacznie większy przewiew niż 80 mm. Ponadto dokona tego przy mniejszych obrotach co skutkuje cichszą pracą. Przy dolnym montażu zasilacz pobiera powietrze z zewnątrz obudowy a więc chłodniejsze. Tym samym polepszeniu ulega kultura jego pracy oraz poprawia to jego żywotność. Ponadto im niższa temperatura w zasilaczu tym wolniej obraca się wentylator a to z kolei oznacza mniejszy poziom hałasu. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
komandos92 0 Napisano 1 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Dzięki panowie za odpowiedz już wiem wszystko. Zdecyduje się chyba na zakup tego Brutusa chyba że coś lepszego do 200 ZL jest Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts