Numik 400 Napisano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Myślę nad zakupem tego chłodzenia do Phenom II X4 970 BE. Tylko nie jestem pewien czy wejdzie do obudowy CM Elite 333. Wie może ktoś czy ten cooler zmieści się do tej budy ? Cytuj Link to post Share on other sites
HD5830 20 Napisano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Nie powinno być problemu. Ale może ktoś kto ma kontakt z tym chłodzeniem i budą, to się wypowie. Cytuj Link to post Share on other sites
robertgr1 373 Napisano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Powinno się zmieścić sprawdzałem wymiary bardzo dobre chłodzenie świetna wydajność pozwoli na wysokie oc procesora mogłeś kupić amd phenom x4 955 przy takim chłodzeniu podkręcił byś co najmniej do poziomu amd phenom 970 a kasa została by w kieszeni wystarczyło by zwiększyć mnożnik Cytuj Link to post Share on other sites
Dawid_M 83 Napisano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 mogłeś kupić amd phenom x4 955 przy takim chłodzeniu podkręcił byś co najmniej do poziomu amd phenom 970 a kasa została by w kieszeni wystarczyło by zwiększyć mnożnikKolega ma rację . Lepiej kupić PII 955 i podkręcić . Cytuj Link to post Share on other sites
Numik 400 Napisano 31 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 (edytowane) Miałem okazję kupić 970 BE na gwarancji za 380zł, więc głupio byłoby nie skorzystać. Edytowane 31 Sierpnia 2011 przez Numik Cytuj Link to post Share on other sites
Deathstar 265 Napisano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Powinno spokojnie wejść . Twoja buda ma 205mm szerokości, a Contac spokojnie (1.5 cm luzu) siedzi w mojej budzie Atrix która ma 195mm wg danych producenta . Cytuj Link to post Share on other sites
Numik 400 Napisano 31 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Elite 333 ma 188mm szerokości, a chłodzenie 159,5mm. Cytuj Link to post Share on other sites
Deathstar 265 Napisano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Czyli esc podaje błędne dane? http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=1725 Cytuj Link to post Share on other sites
Numik 400 Napisano 31 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 (edytowane) Tak, tak samo jak w komputroniku. http://www.coolermaster.com/product.php?product_id=2599 Edytowane 31 Sierpnia 2011 przez Numik Cytuj Link to post Share on other sites
Deathstar 265 Napisano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Mimo wszystko bez większego problemu powinien wejść . Cytuj Link to post Share on other sites
Numik 400 Napisano 2 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Mam jeszcze jedno pytanie. Czytałem, że w przypadku chłodzeń HDT (ciepłowody bezpośrednio przylegają do procesora) lepiej jest rozprowadzić pastę po procesorze (lub podstawce chłodzenia) niż wycisnąć trochę pasty na środek procesora i przycisnąć radiator. Ktoś wie czy jest to prawda ? Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 2 Września 2011 Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Ja zawsze w miarę dokłądnie rozsmarowuję pastę na CPU a na podstawce coolera CPU staram się wypełnić pastą te szczeliny między heat-pipe'ami 1 Cytuj Link to post Share on other sites
spider_1987 5488 Napisano 2 Września 2011 Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Pastę rozprowadzasz tylko na procesorze na całej jego powierzchni. Ewentualnie wypełniasz szczeliny tak jak napisał t.luk. Jeżeli dałbyś jedynie "kroplę" na środek i przycisnąłbyś chłodzenie to pasta będzie rozprowadzona jedynie na środku co skutkowało by gorszym odprowadzaniem ciepła. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 2 Września 2011 Udostępnij Napisano 2 Września 2011 @Numik to prawda nie tylko w przypadku HDT tylko generalnie lepiej pastę równo rozprowadzić zamiast liczyć na to, że docisk zrobi to za nas, gdyż dość często zarówno powierzchnia procesora jak i stopki radiatora nie są idealnie równe i pasta rozprowadza się tam, gdzie chce, a nie tam gdzie być powinna 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Deathstar 265 Napisano 2 Września 2011 Udostępnij Napisano 2 Września 2011 A jednak chyba to zależy od chłodzenia, Hardwaresecrets dowiodło, że czasem lepiej zrobić kropkę na środku . Ale w przypadku Contaca czytałem, że faktycznie lepiej rozprowadzić pastę, i tak też zrobiłem 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Numik 400 Napisano 2 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Ok, dzięki wszystkim za odpowiedź. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 2 Września 2011 Udostępnij Napisano 2 Września 2011 czasem lepiej zrobić kropkę na środku owszem, jest tylko jedno ale, trzeba mieć pewność, że zarówno powierzchnia procesora, jak i stopka radiatora są równe i gładkie, a powiedzmy sobie szczerze bez lappingu takie zjawisko w przyrodzie występuje tylko w roli wyjątku potwierdzającego regułę Cytuj Link to post Share on other sites
Deathstar 265 Napisano 2 Września 2011 Udostępnij Napisano 2 Września 2011 100% racji Drachen - dlatego napisałem czasem . Najlepiej jest to samemu przetestować, jeżeli nie szkoda pasty. Ale w sumie nawet jakby, to różnica temp. wynikająca z sposobu nakładania to będzie poniżej 5 stopni... jednak z doświadczenia wiem, że najlepiej jest cienką warstwę zrobić. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 3 Września 2011 Udostępnij Napisano 3 Września 2011 A jednak chyba to zależy od chłodzenia, Hardwaresecrets dowiodło, że czasem lepiej zrobić kropkę na środku . Ale w przypadku Contaca czytałem, że faktycznie lepiej rozprowadzić pastę, i tak też zrobiłem Z tego co wiem oni mają różne ciekawe wyniki w przypadku past więc tej ich artykuł też bym traktował z przymrużeniem oka Tym bardziej, że nie wiadomo np. czy wcześniej nie robili lappingu na potrzeby testu Cytuj Link to post Share on other sites
Deathstar 265 Napisano 3 Września 2011 Udostępnij Napisano 3 Września 2011 Hmmm, no wiesz, ja jak kupowałem Contaca, to kupiłem też ZM-STG2, bo nie doczytałem, że dodają tubkę pasty . Myślałem, którą zaaplikować, to zaufałem ich testowi, i skorzystałem z referencyjnej. Na razie wydaje się bardzo dobra, więc może ich testy nie są takie złe. Cytuj Link to post Share on other sites
Ironclad 6 Napisano 4 Września 2011 Udostępnij Napisano 4 Września 2011 A nie przeszkadza wam, że po montażu Contact 29 na AM3/AM3+ ciepłe powietrze wieje na zasilacz lub kartę graficzną? Cytuj Link to post Share on other sites
Deathstar 265 Napisano 4 Września 2011 Udostępnij Napisano 4 Września 2011 Ja mojego mam na 775 to nie przeszkadza Cytuj Link to post Share on other sites
Ironclad 6 Napisano 4 Września 2011 Udostępnij Napisano 4 Września 2011 Tam w zestawie Thermaltake Contac 29 jest backplate, nie da się go tak zamontować na AM3/AM3+ aby był ustawiony w pozycji wertykalnej tak by wiało do tyłu obudowy? Cytuj Link to post Share on other sites
Deathstar 265 Napisano 4 Września 2011 Udostępnij Napisano 4 Września 2011 Już Ci odpisałem w temacie o wyborze chłodzenia . Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 4 Września 2011 Udostępnij Napisano 4 Września 2011 Hmmm, no wiesz, ja jak kupowałem Contaca, to kupiłem też ZM-STG2, bo nie doczytałem, że dodają tubkę pasty . Myślałem, którą zaaplikować, to zaufałem ich testowi, i skorzystałem z referencyjnej. Na razie wydaje się bardzo dobra, więc może ich testy nie są takie złe.Tak i mieli jeden test gdzie pasta typu Arctic Ceramique była lepsza od Prolimatech PK1 Bez obrazy ale ja w takie bajeczki nie wierzę Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts