Sławek 242 0 Napisano 5 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Witam Mam pewien problem z moim starym HDD otóż gdy go podłączę razem z nowym dyskiem SATA komputer w ogóle nie wstaje zatrzymuje się podczas wczytywania tego dysku i nic. Gdy go odłączę komputer uruchamia się normalnie, a gdy odłączę nowego HDD i zostawię starego HDD również nie wstaje. Bardzo proszę o pomoc ponieważ miałem na nim ważne dane. HELP Cytuj Link to post Share on other sites
kowdipapo 42 Napisano 5 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Witam, mysle ze mozna byloby zrobic skan dysku. Polecam program MHDD. Tutaj instrukcja do niego: http://www.nirvanowiec.republika.pl/MHDD.html Podaj tutaj wyniki skanu dysku oraz odczyt SMART dysku. Najlepiej bedzie zrobic zdjecia tych wynikow i wkleic obrazki badz spisac wyniki recznie i przepisac na forum badz tez zgrac logi na dyskietke. Jako wyniki rozumiem to z boku : <3ms <10ms <50ms <150ms <500ms >500ms ? TIME - x UNC - ! ABRT - S IDNF - A AMNF - Cytuj Link to post Share on other sites
Sławek 242 0 Napisano 6 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 tak tylko że jak włączę pc ze starym dyskiem to się zatrzymuje na nim i dalej odpali się nawet xp z płyty może to coś da aktualizowałem BIOS Cytuj Link to post Share on other sites
kowdipapo 42 Napisano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 ale wystarczy wejsc do biosu ustawic bootowanie z cd i zbootowac MHDD z cd. Ten program nie potrzebuje zadnego systemu typu windows zeby dzialac. Cytuj Link to post Share on other sites
Sławek 242 0 Napisano 6 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 teraz dysku w ogóle nie wyczuwa a gdy go dotknę to nie czuć wibracji ile może kosztować naprawa dysku i gdzie go można zanieść Cytuj Link to post Share on other sites
kowdipapo 42 Napisano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Sprawdz najpierw dysk w innych kompach, na innych kablach. Jak tam bedzie chodzil no to cos masz z kompem. Jak tam nie pojdzie to sprobuj odpalic mhdd i zobaczyc czy tne progrm go zobaczy. Cytuj Link to post Share on other sites
Sławek 242 0 Napisano 6 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 u mnie program niestety go nie wykrył Cytuj Link to post Share on other sites
kowdipapo 42 Napisano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 nie odpali to znaczy komp chodzi ale dysku nie widzi? Ten "nowy" dysk to jest sata czy ata? Sprawdzales kable? Sprawdz w biosie czy nie masz moze jakis portow sata badz ide wylaczonych. Cytuj Link to post Share on other sites
Warrk 5 Napisano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Rozwiazania wedlug taniosci : kup elektronike do dysku czasem sie da dosyc tanio na allegro kup taki sam dysk, i przeloz do niego talerze z obecnego, zgraj dane ontrac ~400pln za 1GB odzyskanych danych Cytuj Link to post Share on other sites
Sławek 242 0 Napisano 10 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 nie odpala czyli jak wyciągnę nowy dysk ( jest SATA ) a zostanie stary to komputer się włączy ale bios nie wykrywa dysku przedtem gdy włączyłem to bios go wygrywał i czułem że drga. za 2 godz jadę do kolegi i sprawdzę czy u niego działa nie wiem cz to ma coś wspólnego ale aktualizowałem bios Cytuj Link to post Share on other sites
Warrk 5 Napisano 10 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 Nie powinno miec to nic wspolnego z aktualizacja biosu ale objawy wygladaja na padniety dysk, jezeli go nawet nie wykrywa i nie wykryje u kolego to na 95 % padla elektronika i dane mozesz odzyskac po wymianie elektroniki lub po przelozeniu talerzy do identycznego dysku. Jezeli to nie pomorze to pozostaje tylko OnTrack ktory jest b. drogi ale nie wiem na ile cenisz sobie dane na tym dysku. przykro mi za takie wiesci ale nie widze innego rozwiazania Cytuj Link to post Share on other sites
Sławek 242 0 Napisano 19 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 dysk leży nie wstaje nawet u kolegi droga może być taka elektronika ??? Cytuj Link to post Share on other sites
VMAX OC 5 Napisano 19 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 kup taki sam model dysku i przełóż ;p Cytuj Link to post Share on other sites
Warrk 5 Napisano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 Jezeli znajdziesz na aledrogo to kupisz w okolicach 25 -40 pln zalezy na ile byl popularny twoj model. model musi sie dokladnie zgadzac z tym z aukcji inaczej nie pojdzie Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts