Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Mam pewien problem z moim starym HDD otóż gdy go podłączę razem z nowym dyskiem SATA komputer w ogóle nie wstaje zatrzymuje się podczas wczytywania tego dysku i nic. Gdy go odłączę komputer uruchamia się normalnie, a gdy odłączę nowego HDD i zostawię starego HDD również nie wstaje.

Bardzo proszę o pomoc ponieważ miałem na nim ważne dane.

HELP

Witam, mysle ze mozna byloby zrobic skan dysku. Polecam program MHDD. Tutaj instrukcja do niego:

http://www.nirvanowiec.republika.pl/MHDD.html

Podaj tutaj wyniki skanu dysku oraz odczyt SMART dysku. Najlepiej bedzie zrobic zdjecia tych wynikow i wkleic obrazki badz spisac wyniki recznie i przepisac na forum badz tez zgrac logi na dyskietke.

Jako wyniki rozumiem to z boku :

<3ms

<10ms

<50ms

<150ms

<500ms

>500ms

? TIME -

x UNC -

! ABRT -

S IDNF -

A AMNF -

nie odpala czyli jak wyciągnę nowy dysk ( jest SATA ) a zostanie stary to komputer się włączy ale bios nie wykrywa dysku przedtem gdy włączyłem to bios go wygrywał i czułem że drga. za 2 godz jadę do kolegi i sprawdzę czy u niego działa nie wiem cz to ma coś wspólnego ale aktualizowałem bios

Nie powinno miec to nic wspolnego z aktualizacja biosu ale objawy wygladaja na padniety dysk, jezeli go nawet nie wykrywa i nie wykryje u kolego to na 95 % padla elektronika i dane mozesz odzyskac po wymianie elektroniki lub po przelozeniu talerzy do identycznego dysku.

Jezeli to nie pomorze to pozostaje tylko OnTrack ktory jest b. drogi ale nie wiem na ile cenisz sobie dane na tym dysku.

przykro mi za takie wiesci ale nie widze innego rozwiazania :/

• 2 tygodnie później...