Skocz do zawartości

SilentiumPC Brutus 410 vs Aerocool PGS Vs-4

Recommended Posts

Witam. Postanowiłem zmienić moją obudowę Tracer Mars TRO-765 http://www.proline.pl/?p=TRACER+765+MARS na SilentiumPC Brutus http://www.proline.pl/?p=SPC+BRUTUS+BT-410 lub Aerocool PGS Vs-4 http://www.proline.pl/?p=AER+PGS+VS-4

Mój sprzęt

Procesor i7 870 (box) ale będę kupował Noctua NH-U9B SE2 http://www.proline.pl/?p=NOC+NH-U9B+SE2

Grafika Asus EAH 5770

Płyta gówna gigabyte p55a-ud3

Zasilacz Rasurbo 550w

Nie wiem która będzie lepsza główne priorytety to 1 Możliwość zamontowanie Noctua NH-U9B SE2 oraz chciał bym mieć zapas miejsca na długie karty graficzne (bo na pewno w przyszłości będę zmieniał, z tego co obserwuje z roku na rok wychodzą coraz dłuższe) o ile Aerocool PGS Vs-4 jest możliwość demontowania koszyka na dyski to czy jest taka w SilentiumPC ? aby można było zamontować dyski do góry..? i tym samym zostało miejsce na kartę graficzną ? ile miejsca w (mm) powinienem zostawić sobie w zapasie ? oraz która będzie miała lepszy przewiew ?

Bardzo proszę o poradę.

Edytowane przez BinCore

Ta noctua NH-U9B SE2 średnio opłacalna :)

Recenzja brutusa . Pomieści karty do 31cm jak i coolery CPU do 15,5cm (ta noctua się zmieści), jest lepiej wentylowaną obudową aniżeli ten aerocool. Wiatraczki ma z przodu, tyłu na górze i na dole natomiast ten aerocool przód tył 2 z boku i przede wszystkim Brutus jest polską obudową :D

Odnośnie coolerów to rozważałeś fortisa albo performę ?

• Popieram 1

Bardzo przydatna ta recenzja Brutusów :] teraz wiem co na 100% mi wejdzie dzięki ;) zdecyduje między Brutusem a :>Cooler Master Elite 430, do Brutusa znalazłem bardzo fajną wideo recenzję co do chłodzenia rozważałem dużo opcji ta noctua NH-U9B SE2 wydawała mi się najlepsza, ponoć jest bardzo cicha max 17 db a głównie na ciszy mi chodzi oraz posiada długo żywotne wentylator i bardzo fajnie trzyma temperaturki, teraz to już sam nie wiem czy nie przepłacam :co:

ta noctua jest bardzo droga patrząc na jej wydajność a fortisa który jest znacznie tańszy a za cenę tej noctua kupisz do fortisa tudzież zalamana performy dodatowy wiatraczek albo ten fabryczny też zmienisz a w 1 przypadku jeszcze pastę na lepszą zmienisz :)

bądź nawet mugen 2 rev b będzie lepszym wyborem niż noctua

Edytowane przez Pasjonat
  • Popieram 1
Gość JackHammer

Również mogę polecić Coolermastera Elite 430 Window. Bardzo dobra obudowa, sam ją posiadam, jedynie troche można mieć zastrzeżenia co do blach (mogłyby być grubsze) a co do Brutusa to również dobra obudowa ale mnie zniechęciło brak wentylacji z boku.

Pozdr.

• Popieram 1

A ja polecę Aerocoola. Ostatnio zamówiłem takie dwa i naprawdę mam o nim dobre zdanie. Tutaj recenzja: http://www.frazpc.pl/artykuly/918377,Obudowy_Aerocool_-_Vs-4_X-Warrior_i_Strike-X.html Praktycznie całość na plus ;) Względem Brutusa i CM430 ma jedną, bardzo sporą przewagę - posiada otwory na cable management.

• Popieram 1

Otwory na cable management a realna aranżacja okablowania to dwie zupełnie inne kwestie. Tam się ledwo zmieści wiązka molex (jak zamkniesz bok z takim przewodem i czymś jeszcze to będzie mieć "gulę") a w Brutusie jest do schowania kabli specjalna wnęka gdzie mieści się cała wiązka kabli z zasilacza ;) No ale co kto woli...

P.S. 1. Recenzenci Fraza nie dostrzegają / nie chcą dostrzegać niektórych wad tych obudów jak np. brak filtrów przeciwkurzowych na całym dole (jest tylko pod zasilaczem) czy też fakt, że wyjmowana kieszeń jest na złej wysokości...

P.S. 2. Widziałeś gdzieś zdjęcia z pomiaru grubości blach albo filmik? Ja nie a nie zamierzam wierzyć na słowo.

• Popieram 1

Ja nie muszę aż tak polegać na reckach, bo widziałem je wszystkie na żywo. Wkładałem do nich podzespoły i wiem co i jak ;)

Za taki cable management podziękuję - miałem takie coś w Antku 300 i był jeden wielki burdel. W VS-4 żadnej guli nie ma, jeżeli potrafi się umiejętnie ułożyć te wiązki. A ciasno to jest zawsze, nawet w mojej CM690 ciężko zamknąć ten bok. Blachy w CM430 i VS-4 są takie same. W Brutusach pewnie też.

Zapomniałem o jednej rzeczy. CM430 ma okno, to jest jej bardzo duży plus ;)

• Popieram 1

Ja to pisałem bynajmniej nie tylko ze względu na tamtą reckę ;) Po prostu widać, że na Frazie nie piszą wszystkiego bo inaczej nie dostawaliby więcej sprzętu na testy :P W każdym razie Spośród Elite 430, VS-4 i Brutus 310 / 410 to realnie liczą się na rynku dwie: Elite 430 i Brutusy 310 / 410 bo są po prostu najpraktyczniejsze ;) Najtańsze Aerocoole zawsze będą pod jakimś względem słabsze i to się od lat nie zmienia...Oczywiście, niektóre droższe obudowy Aerocool są naprawdę ok :)

• Popieram 1

składałem zestaw w brutusie 410 i szczerze mówiąc byłem mile zaskoczony budą za taką cenę, w prawdzie sprawia wrażenie, że jest zrobiona z kartonu, a nie z blachy ale poza tym, że lekka jak piórko to nie ma się tu do czego przyczepić

ma referencyjne filtry we wszystkich miejscach, w których jest to potrzebne (z meshowymi zaślepkami zatok włącznie), jak dla mnie duży plus, wadą są natomiast otwory na wentyle, które owszem dają zainstalować 120mm sprzęt ale zam otwór jest przystosowany do 92mm wentyli, co jest trochę bez sensu, kolejna wada to długość kabla frontowego wentyla - zwyczajnie nie sięga żadnego gniazda na mobo

jest też problem z frontowym otworem wentylacyjnym, jeśli nie założyć podkładek pod wentyl to będzie gwizdał z powodu tego, że łopatki pracują za blisko otworów

co do miesjca na kable to ogólnie jest słabo, niemniej jak na tak małą budę bez miesjac "pod podłogą" to jest dobrze, kable dają się poupychać całkiem przyzwoicie, nie wiem tylko po cholerę na dole robiono miejsce na wentyl, skoro żaden się tam nie zmieści, niemniej jego obecność i tak jest zbędna więc można na to przymknąć oko

podsumowując: za tą cenę nie widzę konkurencji, owszem dołożyć parę złotych i będzie coś konkretniejszego, ale jak ktoś chce htpc lub 100% budzetówkę to brutus jest jak znalazł

• Popieram 1

W Brutusie 310 / 410 masz miejsce na kable obok zatok na dyski a nie pod tacką bo tam jest raptem kilka mm ;) Co do przedniego wentylatora, to się zgadzam, powinien albo pracować wolniej albo mieć jakiś dystans od kratki ale długość kabla wystarcza w zupełności do podłączenia do płyty (no chyba, że nie masz gniazda po prawej stronie płyty to wtedy rozumiem).

• Popieram 1

W Brutusie 310 / 410 masz miejsce na kable obok zatok na dyski a nie pod tacką bo tam jest raptem kilka mm ;)

wiem, niezbyt szczęśliwe, ale lepszy rydz niż nic

Co do przedniego wentylatora, to się zgadzam, powinien albo pracować wolniej albo mieć jakiś dystans od kratki ale długość kabla wystarcza w zupełności do podłączenia do płyty (no chyba, że nie masz gniazda po prawej stronie płyty to wtedy rozumiem).

ano nie ma po prawej stronie, a nawet jakby miała, to też mam pewne wątpliwości

• Popieram 1

Dziękuje wszystkim którzy się wypowiedzieli ;) (każdy post dostał +) Uważnie wszystko przeanalizowałem i postanowiłem postawić na Brutusa 410 do tego SilentiumPC Fortis HE1225 SilentiumPC Fortis HE1225 myślę że poradzi sobie z i7 870 i pozwoli mi w przyszłości na oc, ktoś tu mówił że składał zestaw w brutusie 410 ciekawi mnie jedna kwestia, mianowicie na jakim poziomie głośności pracują te wentylatory w obudowie są słyszalne..? Dzięki zaoszczędzonym pieniądzom na chłodzenie cpu kupie maty akustyczne, oraz regulator obrotów na te wentyle w budzie, ale i tak ciekawi mnie na jakim poziomie głośności chodzą, czy są słyszalne ?

P.S

Postaram się pokazać wam końcowy efekt ;)

Edytowane przez BinCore

ciekawi mnie jedna kwestia, mianowicie na jakim poziomie głośności pracują te wentylatory w obudowie są słyszalne..?

jest ok, na pełnych obrotach trochę za głośne, ale już na 7V jest ok, jakby frontowy wył to załóż mu podkładki i przestanie, jest za blisko otworów i to lubi zwiększyć natężenie hałasu

Dzięki zaoszczędzonym pieniądzom na chłodzenie cpu kupie maty akustyczne, oraz regulator obrotów na te wentyle w budzie, ale i tak ciekawi mnie na jakim poziomie głośności chodzą, czy są słyszalne ? P.S Postaram się pokazać wam końcowy efekt ;)

maty spowodują, że nic ci już (tzn towerowy schładzacz) do brutusa nie wejdzie, a na pewno nie fortis, zresztą brak mu miejsca po drugiej stronie by w ogóle je zamontować w komplecie, więc słaby pomysł, konroler pod dwa wentyle to też trochę strata kasy, zresztą podwoisz wartość obudowy tymi dodatkami: maty prawie stówa plus kontroler za pół, to już lepiej kupić mniej budżetową budę za 250-300

Edytowane przez drachenfeles
  • Popieram 1