arqus 0 Napisano 29 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Witam. Posiadam asusa n53s z dwiema kartami graficznymi gt540m i intel HD graphics a problem polega w tym ze gdy gram w niektóre gry karta gt540 nie włącza mi się i jestem zmuszony grać na zintegrowanej karcie na minimalnych detalach a gry tak się przycinają że nie da się grać. Czy ktoś wie jak to można naprawić? Próbowałem już wszystkiego i nie mogę sobie z tym poradzić. Proszę o pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
amb00 46 Napisano 29 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 (edytowane) Odinstaluj i zainstaluj ponownie sterowniki, a jak to nie pomoże to odmątuj i zamątuj ponownie karty. Edytowane 29 Sierpnia 2011 przez amb00 Cytuj Link to post Share on other sites
JohnSheppardPL 12 Napisano 29 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 wyłącz w menadżer urządzeń Intel HD Graphics wtedy powinien tylko Nvidii używać Cytuj Link to post Share on other sites
arqus 0 Napisano 29 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Zainstalowałem najnowsze sterowniki ze strony producenta i nie pomogło. Wyłączałem w menadżerze urządzenie intel HD to gdy próbuję uruchomić grę wyskakuje mi błąd z directx ;/ Cytuj Link to post Share on other sites
JohnSheppardPL 12 Napisano 29 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 a w biosie laptopa jest funkcja wyłączenia integry intela ? Cytuj Link to post Share on other sites
arqus 0 Napisano 29 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 teraz sprawdzałem i nie znalazłem takiej opcji, jak w menadżerze wyłączam intela to max rozdzielczość jaką mogę ustawić to 1024/762 gdzie nominalna to 1366/768. Cytuj Link to post Share on other sites
JohnSheppardPL 12 Napisano 29 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 a w ustawieniach Nvidi lub Intela nie masz jakieś opcji ;D a przy okazji ciekawa rzecz przynajmniej wiem żeby lapka z Intelem nie brać ;D Cytuj Link to post Share on other sites
arqus 0 Napisano 29 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 nie radzę brać lapka który ma dwie karty ;/ Już się odechciało bawić opcjami kart bo już chyba wszystkie możliwości przetestowałem ;/ ale dzieki za checi. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
JohnSheppardPL 12 Napisano 29 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 można brać dwie karty ale od Llano ;D a wiesz dla czego ponieważ to działa w CrossFire a nie Hybryda ;D Cytuj Link to post Share on other sites
misi3k08 14 Napisano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Spróbuj jeszcze za pomocą kombinacji klawiszy Fn + Spacja przełączyć laptopa w tryb High Performance i zrób testy na nowo. W instrukcji Asus'a jest napisane, że przełączanie pomiędzy grafikami zależy m.in. od ustawionego trybu oszczędzania energii (str. 40). Cytuj Link to post Share on other sites
D3vill 0 Napisano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Jak rozumiem twój laptop korzysta z technologi Nvidia Optiomus - czyli przełączanie grafiki zgodnie z obciążeniem. Z tego co czytałem bardzo dużo osób ma problem właśnie z nieprzełączającą się grafiką. Nvidia wypuściła sterowniki które mają w sobie panel sterowania Optiomusem i w nim można przypisać, której aplikacji przypada która grafika (http://blogs.nvidia.com/2010/07/take-a-look-new-optimus-interface/). Poczytaj, może pomoże : ) Cytuj Link to post Share on other sites
arqus 0 Napisano 31 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Dzieki wielkie juz sprawdzam Obie rady się przydały teraz wszystko mi ładnie śmiga. Tu http://blogs.nvidia....imus-interface/ na tym filmiku wszystko ładnie jest pokazane co jak robić. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts