George P 0 Napisano Niedziela o 15:19 Udostępnij Napisano Niedziela o 15:19 Witam.Przymierzam się do kupna tv 65 cali,jednym z kryteriów jest pobór prądu.Padlo więc na oleda QE65S85D ,naczytałem się że dają różne matryce (loteria)no i te wypalanie...Tv ma służyć do oglądania kablówki (Vectra)ale też podpięty będzie do pc,tego najbardziej się obawiam...pomyślałem może min-led?HISENSE 65U7NQ? Sam już nie wiem,bralbym Samsung jednak czytałem że po 2-3 latach kolory blakną, wypalenie...Może macie jakieś propozycje? Może z tymi oledami nie jest tak źle? Teraz mam Q80T. Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2184 Napisano Niedziela o 15:51 Udostępnij Napisano Niedziela o 15:51 Kup sobie coś na nowszym panelu QD OLED Samsunga serii s90,nie s85: https://www.ceneo.pl/167962745 OLED-y się wypalają to prawda ale głównie przy niewłaściwym/niestandardowym użytkowaniu. Np jakbyś oglądał w kółko tv24 czy np używał go z windowsem i wyświetlał pasek. Problem sprawiają statyczne obrazy wyświetlane cały czas w tym samym miejscu przez długi czas. Teraz też tv mają różne automatyczne funkcje zapobiegające temu zjawisku. Jakość obrazu w stosunku do va czy minileda to niebo a ziemia, czy w grach czy w filmach i HDR prawdziwe Cytuj Link to post Share on other sites
Han44 659 Napisano Niedziela o 15:58 Udostępnij Napisano Niedziela o 15:58 Jeśli masz czas wejdź sobie https://hdtvpolska.com/ i na zakładkę testy i tam sobie wybierz co chcesz oled qleda itd jest troszkę wiadomości na temat tv do gier i nie tylko. Cytuj Link to post Share on other sites
George P 0 Napisano Niedziela o 16:59 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 16:59 Godzinę temu, wrobel_krk napisał: Kup sobie coś na nowszym panelu QD OLED Samsunga serii s90,nie s85: Czaje się na niego ale tam jest losowość matryc i można kupić z panelem WOLED.Musi być s90 DEA a wszyscy prawie podają nazwę S90D i tyle...No i kompa używam tak powiedzmy z 1h winda działa...albo np gram w Wota gdzie mamy w rogu mapę(kwadrat) ....a weźmy np taki znaczek TVN? Takie oglądanie 1h dziennie,czy inna stację nie będzie problem ze się znaczek wypali?sam już nie wiem,nigdy nie miałem oleda ale czytam że niektórzy po miesiącu mają problemy...ehhh Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2184 Napisano Niedziela o 21:03 Udostępnij Napisano Niedziela o 21:03 Znaczek tvn itp to nie ma co patrzeć, bardziej jakiś właśnie pasek Windowsa na stale, czy pasek właśnie tvn24 ale to oglądać trzeba w kółko to samo. No i rtings robi test burn in, wiadomo to jest po 10000h i to ekstremalnie wyświetlany statyczny obraz, maks jasność itp, czyli 3.5 roku jakby po 8h dziennie TV i tv zwykłe na VA z podświetleniem bocznym gorzej często szybciej padają niż OLEDY, Cytat The Samsung S95C OLED remains the most resilient of the OLED models, showing only slight signs of burn-in. Dlatego że Samsung z 1d Oledem najlpeije wypada to radze qd OLedy, w normalnym użytkowaniu nie powinno się nic dziać. Ja mam OLED LG OLED48A13LA 3 lata i nie widzę oznak wypalenia, używam pewnie średnio 6h na dobę do filmów, tv, Youtuba Co do tego, ze nigdzie nie piszą czy qd-oled czy woled to lipa zostaje chyba tylko w sklepie sprawdzać, albo dzwonić i się upewniać przed wysyłka, zawsze jest zwrot 14 dni ale to koszty przy tv;) link do testu rtings: https://www.rtings.com/tv/tests/longevity-burn-in-test-updates-and-results Cytuj Link to post Share on other sites
George P 0 Napisano Niedziela o 22:16 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 22:16 Dzieki za odp.Widziałem tą stronke,jednak jezeli mam miec cały czas z tyłu głowy ,ze coś tam sie dzieje i może za 2 albo i za rok....szukam mini-leda wiec jak polecacie cos do szóstki to poprosze. Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2184 Napisano Poniedziałek o 00:48 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 00:48 Hisense 65u8 jest dośc sesnwony, ponad 1000 stref ma: https://www.x-kom.pl/p/1226292-telewizor-60-69-hisense-65u8kq-65-miniled-4k-144-hz-vidaa-dolby-atmos-dolby-vision.html NA rtings spoko w miarę oceniany, wysoko jak na nie OLEDA:) https://www.rtings.com/tv/reviews/hisense/u8-u8n#test_179 Cytuj Link to post Share on other sites
bmi86 85 Napisano Poniedziałek o 06:21 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 06:21 Stilgar na swoim kanale albo na morelach całkiem niedawno publikował materiał o wypalaniu OLEDów, jakiś dłuższy test robił na swoim egzemplarzu. Ja ostatnio korzystałem ze stronki wybierz.tv i w sumie całkiem dużo testów tam jest. To prowadzi Maciej Koper, nie wiem czy to nie jest też stronka od hdtvpolska czy sam to ogarnia bez ich udziału. Mi to w sumie pomogło z wyborem, a czy będę na dłuższą metę zadowolony to się okaże w praniu - samsung 65QN85D (budżet +/- 4000zł). Gdybym częściej oglądał/grał na TV to pewnie też bym wziął OLEDa ale budżet nie ten przy tym rozmiarze w moim przypadku. O tych strefach wygaszania można się dużo naczytać, szczególnie w komentarzach na pepper.pl, a wg. informacji z różnych testów to ilość stref nie zawsze idzie w parze z jakością bo implementacja i algorytm, który tym steruje nie zawsze ogarnia, też warto na to zwrócić uwagę. Cytuj Link to post Share on other sites
George P 0 Napisano Poniedziałek o 07:39 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 07:39 Zastanawiam się nad 65U7NQ albo LG 65QNED91T6A. Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2184 Napisano Poniedziałek o 08:13 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 08:13 Czemu poprzedni model 65u7 nie 65u8? https://www.rtings.com/tv/tools/compare/hisense-u8-u8n-vs-hisense-u7n-u7-u75n/50406/50405 Nowszy model lepszy kontrast kolory itd. Ale czy jeden czy drugi lepszy Hisense, LG ewidentnie się skupia na OLED i tam ma fajne e stosunku do konkurencji tv. 1 godzinę temu, bmi86 napisał: a wg. informacji z różnych testów to ilość stref nie zawsze idzie w parze z jakością bo implementacja i algorytm, który tym steruje nie zawsze ogarnia, też warto na to zwrócić uwagę. Masz rację bywa na rtings testowali tego hisensa, i w szybkim ruchu sobie ma pewne problemu, ale to kwestia technologii. Jak nie chce autor Oleda to dalej w kolejności jakości obrazu, w szczególności HDR jest miniled. 1 godzinę temu, bmi86 napisał: samsung 65QN85D Też fajny monitor, troszkę gorszy niż hisense u8, podobny jak u7. W sumie 1800zł różnicy u7 a u8 więc może warto tańszy:) Cytuj Link to post Share on other sites
George P 0 Napisano Poniedziałek o 08:39 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 08:39 Ten hisense 8 to widzę prądu sporo a mi też chodzi o pobór... Byłem właśnie w media i ciekawostka ,że jak powiedziałem iż na kompie troche siedze to pan mi oleda odradził Wiec miniled i faktycznie polecał tego u8 i sam widziałem róznice w obrazie względam u7.LG stwierdził ,że troche gorszy.Stał Qnet85 (ja sie zastanawiam nad QNED91)i chyba faktycznie ten U8 najlepiej sie prezentował...ale.Ten nieszczęsny pobór prądu U8 ma max 300 W ale pan stwierdził ,że to jest moc zasilacza ,ze on tyle nie bierze.Tak samo co to jest to pobór mocy tryb właczenia ?rozumiem ,że chodzi o właczenie tv to on chwilowo tyle bierze??? to mój stary tv ma 235W .Chyba kupie Hisense ale jeszcze nie wiem który,kusi mnie ten u8 bo wygląd i obraz mnie mile zaskoczył. Cytuj Link to post Share on other sites
bmi86 85 Napisano Poniedziałek o 10:08 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 10:08 To przy następnej okazji pobaw się ustawieniami obrazu, zmien na tych tv tryb na jakiś inny niż ma sklep ustawiony i puść jakiś materiał nawet z yt z ciemnymi scenami dla porównania. Sklepy często podkręcają ustawienia pod sprzęt, który chcą kurat sprzedać z różnych względów, głównie pewnie lepszej marży i droższy:) Cytuj Link to post Share on other sites
George P 0 Napisano Poniedziałek o 10:13 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 10:13 Wiem,sam fakt ,że tenu8 to był ostatni ten co na wystawie...:) Wróbel ,porównałem na tej stronce z moim starym TV i...to chyba nie ma sensu,zamieniam siekierke na kijek? https://www.rtings.com/tv/tools/compare/hisense-u8-u8k-vs-samsung-q80-q80t-qled/38181/1819 Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2184 Napisano Poniedziałek o 11:40 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 11:40 To nie piszesz że masz już coś w tym stylu, to żebyś naprawdę efekt wow zobaczył to tylko OLED, nie widzę raczej sensu zmiany całkiem prawie nowego tv. Ale jak by Ci np kontrast przeszkadzał teraz, nierównomierność czerni, jasność, blooming, jasność w HDR to dalej ten u8 robi różnice Co do poboru ten u8 ma dużą maksymalną jasność i wtedy pobiera więcej. Cytuj Link to post Share on other sites
George P 0 Napisano Poniedziałek o 11:56 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 11:56 A ten U7 jest jasniejszy od mojego Q80T?Na moim samsungu na srodku pojawiła sie lekka szarosc ale idzie życ .Oled nawet sprzedawca mi odradził...np teraz siedze 3h juz na kompie,pasek od windy ....Ta maksymalna jasnosc, wogóle jasność to sie w U8 sama reguluje ,nie za często mam w pokoju słońce. Dziwne ale jak zobaczyłem u8 w sklepie to było WOW(jasność,kolory) wydaje mi sie ,że nie ma podejscia mój Q80 ...może mi sie zdawało. Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2184 Napisano Poniedziałek o 12:11 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 12:11 Pasek od windy się chowa (włączasz autoukrywanie), co robisz na tym kompie? U7 to będzie to samo praktycznie. Ile masz ten monitor w ogóle? Możesz poczekać jak taki np OLED LG G3/G4 potanieje, oni tam dają 5 lat gwarancji na wypalanie, jak dalej będzie i wtedy wymienić;) Albo jak ktoś inny da taką gwarancję W sklepie to specjalnie wyświetlają takie treści żeby to super wyglądało, najlepiej jak jeden koło drugiego widzisz, w hdr masz 2x taką jasność w u8 jak w tym samsungu. No i z czasem właśnie jasność maksymalna tv też spada:) Cytuj Link to post Share on other sites
George P 0 Napisano Poniedziałek o 12:26 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 12:26 (edytowane) Na PC głownie to gram no ale nieraz siedze na youtubie ,przegladam strony.Samsunga mam 3 lata i własnie mi sie wydaje ,że kiedys był obraz jasniejszy no i pojawiły sie ciemne pasy pionowe ale idzie życ.U7 był koło u8 i nie miał podejscia.Teraz już sam nie wiem...żeby ktoś kupił Q80T za 1800-2000 to by było po problemie .:) Została podjeta ,męska decyzja....Za 5870 kupiłemQ90D ...czyli jednak oled.Niech sie dzieje co chce ,zobaczymy czy bede żałować .Opcja jest dokupienia dodatkowej gwarancji,moge to zrobić nawet rok po zakupie,pomyśle.No i chyba waża informacja ,pan mnie zapewnia (rozmowa tele) ,że jest Tv z matrycą QD-Oled.Jak ktos ciekawy to dam znac jak tv bedzie,ponoć za dwa dni.... Edytowane Poniedziałek o 12:27 przez George P Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts