scisorhands 2 Napisano 14 Listopada Udostępnij Napisano 14 Listopada Podpisałem nową umowę z Vectrą i zamiast 300Mb/s mam teraz 1,2Gb/s. Dostałem też całkowicie nowy router (z wifi 6) i tutaj zaczęły się problemy, ale jedynie na starym laptopie (i5 2430M, 8GB ram i Intel HD 3000). Mianowicie nie wykrywa on kompletnie sieci wifi 5GHz. Jak przestawiam na 2.4GHz to ją wykrywa, ale nie da się z nią połączyć. To jeszcze byłbym w stanie przeboleć, bo i tak używam głównie kabla ethernetowego, ale nawet tutaj jest kolejny problem. Nawet jeśli ten laptop podłączony jest do routera za pomocą kabla ethernetowego to włączenie jakiegokolwiek filmiku na youtube = całkowite rozłączenie internetu na tym laptopie. Żeby ponownie się połączyć muszę restartować komputer. Próba pobrania plików z niektórych stron też jest równoznaczna z rozłączniem internetu. O dziwo z dysku google mogę pobierać pliki bez problemów, ale z wielu innych stron już nie. Co ciekawe kiedy podłączę się dokładnie na tym samym laptopie z hotspotem udostępnianym z mojego telefonu wszystko zaczyna działać ok. Filmiki na youtube działają bez problemów, pliki pobierają się z absolutnie każdej strony i nic się nie rozłącza. Także coś jest nie tak na linii laptop>karta sieciowa>nowy router. Ma ktoś pomysł co? Czy to raczej walka z wiatrakami i muszę się pogodzić z tym, że stary laptop+ nowy router z wifi6 to nie jest najlepsze połączenie i nie da się z tym nic zrobić? Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 15 Listopada Udostępnij Napisano 15 Listopada Nie wykrywa pasma 5GHz, bo karta laptopa obsługuje tylko 2.4 Co do łączenia przez kabel, na poprzednim routerze chodziło? Do wykonania testy połączenia internetowego z poziomu wiersza poleceń CMD. W internetach znajdziesz. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
scisorhands 2 Napisano 15 Listopada Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada Tak, na poprzednim routerze nie było problemów. Kurde dziwna sprawa. Teraz włączam, podpinam kablem i wszystko działa. Już nie rozłącza przy oglądaniu filmów na youtube ani przy pobieraniu plików. Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 15 Listopada Udostępnij Napisano 15 Listopada Zdalnie naprawiłem ;) Cytuj Link to post Share on other sites
scisorhands 2 Napisano 15 Listopada Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada 5 godzin temu, wodego napisał: Zdalnie naprawiłem ;) Niestety znowu to samo. Tym razem nawet nie musiałem włączać samego filmu na youtube, tylko stało się to w momencie wpisania youtube.pl i kliknięcia na "zaakceptuj wszystko" w wyświetlającym się okienku o plikach cookie. Zauważyłem też, że wtedy internetu po prostu nie ma, mimo iż pokazuje, że kabel jest podpięty. Ale wystarczy włączyć i wyłączyć kartę sieciową w np. menedżerze urządzeń i internet wraca Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 15 Listopada Udostępnij Napisano 15 Listopada Zmień przeglądarkę. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
scisorhands 2 Napisano 15 Listopada Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada (edytowane) Różnica jest taka, że na mozilli firefox rozłącza internet prawie od razu, a na google chrome po jakimś czasie. A na sieci komórkowej i połączeniu się do hotspota teleofnu wszystko działa dobrze.. /edit A nie, teraz to już w ogóle internet wyłącza się od razu jak próbuję wczytać jakąkolwiek stronę od razu po włączeniu dowolnej przeglądarki... Jak klikam na "rozwiąż problemy z siecią" to usługa diagnostyki wykrywa problem "brama domyślna jest niedostępna" i "naprawia go" i wszystko znowu zazcyna działać do momentu próby wczytania jakiejkolwiek strony. Wtedy znowu dzieje się to samo - brak internetu. Edytowane 15 Listopada przez scisorhands Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 15 Listopada Udostępnij Napisano 15 Listopada No to działaj. Sterowniki do karty zainstaluj ręcznie (nie automatycznie): https://wyleczpc.pl/pytaj/jak-naprawic-blad-brama-domyslna-jest-niedostepna/ 1 Cytuj Link to post Share on other sites
scisorhands 2 Napisano 15 Listopada Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada Tego rozwiązania już wcześniej próbowałem - niestety nic to nie dało. To samo z instalowaniem starszych i nowszych wersji sterowników od gigabit-ethernet do mojego laptopa, albo wymuszaniu ich aktualizację przez menedżer urządzeń lub windows update. Ale prawdopodobnie udało mi się rozwiązać problem, bo używam już od kilku godzin i wszystko śmiga. Mianowicie wszedłem w zaawansowane ustawienia mojego routera, ustawiłem, żeby rozgłaszał jednocześnie dwie sieci wifi - 2.4GHz i 5GHz (domyślnie rozsyłał jedynie 5GHz). I z tej 2.4GHz musiałem zmienić szyfrowanie na zwykłe WPA2, bo jak było domyślne WPA3-Personal to problem nadal występował. Internet po wifi działa, nic się nie rozłącza. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts