thanos 0 Napisano 23 Października Udostępnij Napisano 23 Października Mam procesor i7-13700K (nie podkręcany ani nic), a na nim BeQuiet! Dark Rock 5 z dwoma wentylatorami (Jeden fabryczny i drugi taki sam dodatkowy) na Thermal Grizzly. W obudowie Corsair Graphite 780t. Procesor przy normalnym użytkowaniu systemu (pracy biurowej) trzyma ok 34-40 stopni. Natomiast przy kompilacji kodu, szczególnie dłuższej kompilacji osiąga nawet 80 stopni, a wentylatory na Dark Rocku dość głośno szumią. Po zakończeniu kompilacji temperatura od razu spada do pierwotnej. Czy to jest normalne czy powinienem się tym przejąć i to jakoś bardziej zdiagnozować? Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13230 Napisano 23 Października Udostępnij Napisano 23 Października Norma dla nich to 95C więc jest spoko. Pamiętaj aby bios aktualizować bo te procesory są w grupie ryzyka. A w programach do testowania ile stopni? Cytuj Link to post Share on other sites
thanos 0 Napisano 23 Października Autor Udostępnij Napisano 23 Października Tak tak, BIOS mam zaktualizowany przy pierwszym uruchomieniu. Jakie programy masz na myśli? Bo odczyty temperatur sprawdzam HW Moniotrem po Win 11 i Conky pod Linuxem. Odczyty takie jak podałem w obu przypadkach. Mój niepokój wiąże się też z tym, że Dark Rock 5 jednak jest głośny. I nie wiem czy szukać alternatyw chłodzenia czy coś nie tak jest z tymi temperaturami. Skoro mówisz, że to normalne to chyba chłodzenie. Pytanie czy jest coś równie wydajnego ale cichszego. Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13230 Napisano 23 Października Udostępnij Napisano 23 Października Sprawdź w cinebench r23. Ostrzegam. Będzie gorąco. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts