Skocz do zawartości

Płyta i pamięć pod 9950X i następców AM5

Recommended Posts

Aktualnie mam w komputerze 5950X na B450 Tomahawk i nadszedł czas na podbicie generacji.

Jeżeli reszta konfiguracji ma znaczenie, to proszę:

Zostaje:

Chłodzenie custom loop.

RTX 4080

Fractal Ion+ 2 860W

Define 7 (czyli bez E-ATX)

Zastosowania mieszane, trochę grania, programowanie, czasami jakiś montaż video. Od czasu do czasu mnie najdzie, żeby się grafiką 3D pobawić, albo jakąś sieć neuronową wytrenować hobbystycznie.

Ogólnie chcę mocnego uniwersalnego sprzętu, na którym da się zrobić wszystko. Może nie będzie idealny w każdym z zastosowań, na 100% nie będzie efektywny kosztowo, ale sprawdzi się w prawie wszystkim.

Jak widać w temacie, planuję kupić 9950X i wiem, że mają być X3D, że inne dużo tańsze, a tylko trochę gorsze i tylko czasami, że do gier to co innego - wiem, rozumiem, chcę (i czasami potrzebuję) dużo rdzeni, sporo pamięci, jestem skłonny przepłacić.

Problem podstawowy, czyli jaka płyta:

Skłaniam się ku X870E, bo z tego co widzę, to X870 sensu nie ma wcale. Patrząc na kasę, oczywiście dałoby się pomyśleć coś na B, albo X z poprzedniej generacji i było by sporo taniej, a przez jakiś czas nie gorzej, ale chcę mieć możliwie nowy sprzęt z dłuższym wsparciem, obsługą "przyszłościowych" standardów i móc do niego wetknąć to co pojawi się na rynku przez następne lata. Czy to jakiś szybki storage na USB4, czy to SSD na PCI 5.0. Nie wiem czy to zrobię i co to będzie. Czyli wstępnie przymierzam się do jednego z tych modeli (kolejność istotna):

- MSI Carbon 870E

- Asus Crosshair Hero 879E

- X870E Aorus Master

- X870E Taichi

Najbardziej kusi MSI, ale to głównie jakieś tam przywiązanie do marki. Zależy mi głównie na stabilności, również po OC, oraz jak wyjaśniłem wyżej wyposażeniu.

Pamięć - chcę 64GB na początek. Upatrzyłem sobie Kingston Fury https://www.morele.net/pamiec-kingston-fury-beast-rgb-ddr5-64-gb-6000mhz-cl30-kf560c30bbeak2-64-13204744/

Z tego co czytam, to wyższe częstotliwości nie mają sensu, a CL 30 coś tam powinno dać.