kenshin985 1 Napisano 5 Października Udostępnij Napisano 5 Października Cześć. Mam dwa komputery - jeden nowszy, który kupiłem około dwa lata temu i drugi starszy, sprzed kilku lat. Oba służą do rozrywki, począwszy od przeglądania internetu, poprzez oglądanie filmów, kończąc na graniu w gry. Nowy ma monitor 1440p, stary 1080p. Chciałbym zrobić upgrade starego komputera, tylko wiążę się to chyba z wymianą wszystkiego, pomijając prawdopodobnie dysk i obudowę. Pomyślałem więc, że może przerzucę część podzespołów z nowego PC do starego i tym samym upgrade zaliczy i nowy i stary PC. Do nowego PC chciałbym raczej nowe podzespoły, a do starego jak najbardziej mogą być używane. Dlatego chciałbym was prosić o radę i propozycję, co można zdziałać mając w sumie dość elastyczny budżet np. 3k, 5k, czy 7k pln? Poniżej specyfikacja obu komputerów:NOWY Płyta: Gigabyte B660M GAMING X DDR4 Zasilacz: Be quiet! Pure Power 11 FM 750W 80+ GOLD CPU: INTEL Core i5-12600KF Chłodzenie CPU: Fortis 5 Dual Fan GPU: Palit RTX 3070 GamingPro OC 8GB RAM: Patriot Viper Steel DDR4 16GB KIT (2x8GB) 3733MHz CL17-21-21-41 Dysk: Adata XPG SX8200 PRO SSD 1TB Obudowa: BE QUIET! PURE BASE 500DXSTARY Płyta: MSI Z97-G43 Zasilacz: Seasonic S12G 80Plus Gold 450W CPU : INTEL Core i7-4790K Chłodzenie CPU: Thermalright Macho 120 Rev.A GPU : Palit GeForce GTX 1060 Super JetStream 6GB RAM: Patriot Viper Limited Edition DDR3 2x8GB Dysk: CRUCIAL 256GB 2,5'' M550 + stary HDD Obudowa: BE QUIET! PURE BASE 500DX Cytuj Link to post Share on other sites
daniel55 6 Napisano 17 Października Udostępnij Napisano 17 Października Ja bym ten nowszy zostawił, a stary sprzedał. W tym starym nie ma czego upgradeować. Pytanie czy sam używasz tych dwóch komputerów czy są one użytkowane przez różne osoby? Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2185 Napisano 17 Października Udostępnij Napisano 17 Października Do czego ma być przeznaczony pierwszy i drugi pc? Oba na raz masz używać? Cytuj Link to post Share on other sites
kenshin985 1 Napisano 24 Października Autor Udostępnij Napisano 24 Października W dniu 17.10.2024 o 11:38, daniel55 napisał: Ja bym ten nowszy zostawił, a stary sprzedał. W tym starym nie ma czego upgradeować. Pytanie czy sam używasz tych dwóch komputerów czy są one użytkowane przez różne osoby? W dniu 17.10.2024 o 12:34, wrobel_krk napisał: Do czego ma być przeznaczony pierwszy i drugi pc? Oba na raz masz używać? Z obu komputerów tylko ja korzystam. Ten nowszy mam u siebie w mieszkaniu, a starszy w domu u rodziców. Miałem taką myśl, aby w nowym wymienić płytę główną pod ddr5, a do starego dać obecną z ramem + dokupić używany procesor. I ewentualnie kupić nowe gpu 4070 super, a obecne 3070 wrzucić w starego kompa. Ale wyjdzie dodatkowo, że pewnie trzeba wymienić zasilacz i faktycznie wychodzi na to, że prościej będzie prawdopodobnie sprzedać starego kompa i złożyć nowy. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts