Nuratar 3 Napisano 30 Września Udostępnij Napisano 30 Września Witam, Od ok. 2 tygodni mam problem z komputerem w postaci DPC_Watchdog_Violation przy starcie komputera. Po niebieskim ekrani śmierci pojawia się kolejny, tym razem: Następnie jest rzut monetą i albo pomoże restart, albo cykl się powtarza. Dotychczas szanse na rozruch były jeszcze po wejściu i wyjściu z BIOSu, ale ostatnio i to zawiodło. Po iluś próbach, modłach i kurwieniu wielkim udaje się dostać do Windows, gdzie (po przeszukaniu googla na temat tego kodu błędu) zacząłem robić co było wskazane jako "fixy", czyli w cmd zrobiłem Bez rezultatu, jak widać. Następny był menadżer urządzeń i kontroler IDE ATA/ATAPI, gdzie powinienem sprawdzić, czy jako sterownik używany jest "storahci.sys" (był i jest), a następnie zmienić go na "standardowy kontroler SATA AHCI". Co też uczyniłem. Wiele razy. I za każdym razem plik sterownika wracał na "storahci" (nie wiem też dlaczego kontroler pojawia się na liście 3 razy...). Na tym etapie się zatrzymałem, ponieważ system ewidetnie ma problem z utrzymaniem wprowadzonej zmiany, co zreszta widać w podglądzie zdarzeń, gdzie za każdą próbą zmiany pojawiają się wpisy o błędach (400 i 411): Device PCI\VEN_1B21&DEV_0612&SUBSYS_858D1043&REV_02\6&3e0cc91&0&00380011 had a problem starting. Driver Name: mshdc.inf Class Guid: {4d36e96a-e325-11ce-bfc1-08002be10318} Service: storahci Lower Filters: Upper Filters: Problem: 0x15 Problem Status: 0x0 oraz Device PCI\VEN_1B21&DEV_0612&SUBSYS_858D1043&REV_02\6&3e0cc91&0&00380011 was configured. Driver Name: mshdc.inf Class Guid: {4d36e96a-e325-11ce-bfc1-08002be10318} Driver Date: 06/21/2006 Driver Version: 10.0.19041.3636 Driver Provider: Microsoft Driver Section: msahci_Inst Driver Rank: 0xFF2006 Matching Device Id: PCI\CC_010601 Outranked Drivers: Device Updated: true Parent Device: PCI\VEN_1022&DEV_43F5&SUBSYS_33281B21&REV_01\5&26be588c&0&380011 Jako ciekawostkę moge powiedzieć, że kiedy już wejdę do systemu, wydaje się on być całkowicie stabilny (nie wyłączałem go przez kilka dni, grając w tym czasie, oglądając i działając we internetach, streamując muzykę z Tidala itp., itd. Czy ma ktoś chociaż najbledsze pojęcie, co może być przyczyną oporu ze strony Windows i jak ew. to naprawić? Jest to coś typowo "programowego"? Czy może coś się zaczyna walić sprzętowo? Cytuj Link to post Share on other sites
jarkko 256 Napisano 1 Października Udostępnij Napisano 1 Października Czy problem występuje po wyłączeniu komputera i również listwy zasilajacej? Cytuj Link to post Share on other sites
Nuratar 3 Napisano 1 Października Autor Udostępnij Napisano 1 Października (edytowane) Komp jest wpięty bezpośrednio "w ścianę", takie zachowanie jest zarówno przy zimnym włączeniu (czyli np, rano, kiedy uruchamiam go po nocce), jak i przy ponownym uruchomieniu (ale zdarzało się, że bez BSoDa doszedł do ekranu logowania i działał). Edit: W sumie to nie odpowiedziałem: nie wypinam go z gniazdka, jest wyłączany z poziomu Windy. Edytowane 1 Października przez Nuratar Cytuj Link to post Share on other sites
jarkko 256 Napisano 1 Października Udostępnij Napisano 1 Października Jak masz miernik to zmierz napięcie baterii CMOS w płycie głównej. Teraz przeczytalem, że nie odłączasz z gniazdka więc moje wcześniejsze pytanie nie ma znaczenia (dopóki nie odłączasz z gniazdka). W biosie porty Sata są ustawione jako AHCI czy IDE? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts