Skocz do zawartości

DPC Watchdog Violation przy starcie komputera (Windows 10).

Recommended Posts

Witam,

Od ok. 2 tygodni mam problem z komputerem w postaci DPC_Watchdog_Violation przy starcie komputera.

Po niebieskim ekrani śmierci pojawia się kolejny, tym razem:

Następnie jest rzut monetą i albo pomoże restart, albo cykl się powtarza.

Dotychczas szanse na rozruch były jeszcze po wejściu i wyjściu z BIOSu, ale ostatnio i to zawiodło.

Po iluś próbach, modłach i kurwieniu wielkim udaje się dostać do Windows, gdzie (po przeszukaniu googla na temat tego kodu błędu) zacząłem robić co było wskazane jako "fixy", czyli w cmd zrobiłem

Bez rezultatu, jak widać.

Następny był menadżer urządzeń i kontroler IDE ATA/ATAPI, gdzie powinienem sprawdzić, czy jako sterownik używany jest "storahci.sys" (był i jest), a następnie zmienić go na "standardowy kontroler SATA AHCI". Co też uczyniłem. Wiele razy.

I za każdym razem plik sterownika wracał na "storahci" (nie wiem też dlaczego kontroler pojawia się na liście 3 razy...).

Na tym etapie się zatrzymałem, ponieważ system ewidetnie ma problem z utrzymaniem wprowadzonej zmiany, co zreszta widać w podglądzie zdarzeń, gdzie za każdą próbą zmiany pojawiają się wpisy o błędach (400 i 411):

Device PCI\VEN_1B21&DEV_0612&SUBSYS_858D1043&REV_02\6&3e0cc91&0&00380011 had a problem starting.

Driver Name: mshdc.inf

Class Guid: {4d36e96a-e325-11ce-bfc1-08002be10318}

Service: storahci

Lower Filters:

Upper Filters:

Problem: 0x15

Problem Status: 0x0

oraz

Device PCI\VEN_1B21&DEV_0612&SUBSYS_858D1043&REV_02\6&3e0cc91&0&00380011 was configured.

Driver Name: mshdc.inf

Class Guid: {4d36e96a-e325-11ce-bfc1-08002be10318}

Driver Date: 06/21/2006

Driver Version: 10.0.19041.3636

Driver Provider: Microsoft

Driver Section: msahci_Inst

Driver Rank: 0xFF2006

Matching Device Id: PCI\CC_010601

Outranked Drivers:

Device Updated: true

Parent Device: PCI\VEN_1022&DEV_43F5&SUBSYS_33281B21&REV_01\5&26be588c&0&380011

Jako ciekawostkę moge powiedzieć, że kiedy już wejdę do systemu, wydaje się on być całkowicie stabilny (nie wyłączałem go przez kilka dni, grając w tym czasie, oglądając i działając we internetach, streamując muzykę z Tidala itp., itd.

Czy ma ktoś chociaż najbledsze pojęcie, co może być przyczyną oporu ze strony Windows i jak ew. to naprawić? Jest to coś typowo "programowego"? Czy może coś się zaczyna walić sprzętowo?

sfc skan.jpg

PXE startup.jpg

storAHCI.jpg

Komp jest wpięty bezpośrednio "w ścianę", takie zachowanie jest zarówno przy zimnym włączeniu (czyli np, rano, kiedy uruchamiam go po nocce), jak i przy ponownym uruchomieniu (ale zdarzało się, że bez BSoDa doszedł do ekranu logowania i działał).

Edit: W sumie to nie odpowiedziałem: nie wypinam go z gniazdka, jest wyłączany z poziomu Windy.

Edytowane przez Nuratar

Jak masz miernik to zmierz napięcie baterii CMOS w płycie głównej.

Teraz przeczytalem, że nie odłączasz z gniazdka więc moje wcześniejsze pytanie nie ma znaczenia (dopóki nie odłączasz z gniazdka).

W biosie porty Sata są ustawione jako AHCI czy IDE?