TwardyMakowiec 13 Napisano 17 Września Udostępnij Napisano 17 Września Drodzy Bracia i nieliczne Siostry. Mam zagwozdkę. Na wstępie, pacjent: R9 5950x, G.Skill 3600/cl16/T1 64 GB, PSU Corsair RM850x limited white, MOBO: aorus B550 Master, najnowszy bios. Działa wyśmienicie, nic nie wywala, na 4 rdzeniach w piku pokazuje czasem 5050 Mhz, śmiga bez zarzutu. Ale dlaczego nie chcieć więcej? Z racji tego, że głównie gram, zauważyłem, że na 16 rdzeniach (z wyłączonym SMT) w grach działa lepiej, taktowanie nie rozbija się pomiędzy wątki logiczne. ALE. Nigdzie, ale to nigdzie nie mogę znaleźć poradnika, jak sprawić, aby w trybie turbo boost osiągał np. 5,1 GHz (lub więcej) na ośmiu rdzeniach przykładowo. Wiadomo, że gra potrzebuje 8-16 rdzeni... i wystarczy. A skoro mam zapas mocy i napięcia, dlaczego nie pogonić go na więcej? Rozumiecie, o co chodzi? Skoro wyłączyłem kulę u nogi w postaci SMT chciałbym osiągnąć wyższe taktowanie CHOCIAŻ na 8 rdzeniach ponad ustawienia fabryczne. Przejrzałem też Reddit, wszędzie jest TO SAMO: ojoj, tak tak, może 4625 MHz na wszystkich rdzeniach, super, ciesz się! No nie. Ja chcę co najmniej 5,2-5,4 na 8-16 rdzeniach (o ile się da). Mam custom loopa, temperatura nie gra roli. Zatem pytanie. Czy to jest w ogóle osiągalne, a jeśli tak, TO JAK?? Bios ma tyle ustawień, że się zwyczajnie gubię. Kiedyś było to prostsze. Ustawiałeś kilka napięć i gnałeś mnożnikiem lub magistralą. A teraz? "Ustaw emiter kosmicznej energii w tryb matrix i patrz, czy chłodnica nie odlatuje do ciepłych krajów". Pomóżcie, bo mnie krew zaleje zaraz.... Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13237 Napisano 18 Września Udostępnij Napisano 18 Września Robisz coś poza graniem na tym 5950x? Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2185 Napisano 18 Września Udostępnij Napisano 18 Września Poczytaj sobie: https://skatterbencher.com/2021/08/30/skatterbencher-27-amd-ryzen-9-5950x-overclocked-to-5117-mhz/#OC_Strategy_1_PBO_A-XMP Ale maks na jednym to bediznepeenie 5100-5200 zależy od sztuki więcej to tylko na azocie. Cytuj Link to post Share on other sites
TwardyMakowiec 13 Napisano 22 Września Autor Udostępnij Napisano 22 Września W dniu 18.09.2024 o 11:46, MiK napisał: Robisz coś poza graniem na tym 5950x? @MiKtak. Regularnie robię obróbkę dźwięku i video. Ale do tego nie potrzebuję podkręcać bo działa świetnie. Mam oddzielny profil na gry i oddzielny na obróbkę kreatywną. Dlatego tak zależy mi na tych 8-12-16 rdzeniach z wyłączonym SMT żeby gnały odrobinę szybciej w grach. Myślę że bardziej dla frajdy ale jednak fajnie byłoby to rozruszać bardziej. Zawsze kręciłem procki ale tu trafiłem na ścianę niestety. W dniu 18.09.2024 o 16:12, wrobel_krk napisał: Poczytaj sobie: https://skatterbencher.com/2021/08/30/skatterbencher-27-amd-ryzen-9-5950x-overclocked-to-5117-mhz/#OC_Strategy_1_PBO_A-XMP Ale maks na jednym to bediznepeenie 5100-5200 zależy od sztuki więcej to tylko na azocie. @wrobel_krkdzięki, poczytam sobie i popatrzę. Wygląda to sensownie na pierwszy rzut oka. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts