Skocz do zawartości

Recommended Posts

Drodzy Bracia i nieliczne Siostry. Mam zagwozdkę. Na wstępie, pacjent: R9 5950x, G.Skill 3600/cl16/T1 64 GB, PSU Corsair RM850x limited white, MOBO: aorus B550 Master, najnowszy bios. Działa wyśmienicie, nic nie wywala, na 4 rdzeniach w piku pokazuje czasem 5050 Mhz, śmiga bez zarzutu. Ale dlaczego nie chcieć więcej? Z racji tego, że głównie gram, zauważyłem, że na 16 rdzeniach (z wyłączonym SMT) w grach działa lepiej, taktowanie nie rozbija się pomiędzy wątki logiczne. ALE. Nigdzie, ale to nigdzie nie mogę znaleźć poradnika, jak sprawić, aby w trybie turbo boost osiągał np. 5,1 GHz (lub więcej) na ośmiu rdzeniach przykładowo. Wiadomo, że gra potrzebuje 8-16 rdzeni... i wystarczy. A skoro mam zapas mocy i napięcia, dlaczego nie pogonić go na więcej? Rozumiecie, o co chodzi? Skoro wyłączyłem kulę u nogi w postaci SMT chciałbym osiągnąć wyższe taktowanie CHOCIAŻ na 8 rdzeniach ponad ustawienia fabryczne. Przejrzałem też Reddit, wszędzie jest TO SAMO: ojoj, tak tak, może 4625 MHz na wszystkich rdzeniach, super, ciesz się! No nie. Ja chcę co najmniej 5,2-5,4 na 8-16 rdzeniach (o ile się da). Mam custom loopa, temperatura nie gra roli. Zatem pytanie. Czy to jest w ogóle osiągalne, a jeśli tak, TO JAK?? Bios ma tyle ustawień, że się zwyczajnie gubię. Kiedyś było to prostsze. Ustawiałeś kilka napięć i gnałeś mnożnikiem lub magistralą. A teraz? "Ustaw emiter kosmicznej energii w tryb matrix i patrz, czy chłodnica nie odlatuje do ciepłych krajów". Pomóżcie, bo mnie krew zaleje zaraz....

W dniu 18.09.2024 o 11:46, MiK napisał:

Robisz coś poza graniem na tym 5950x? 

@MiKtak. Regularnie robię obróbkę dźwięku i video. Ale do tego nie potrzebuję podkręcać bo działa świetnie. Mam oddzielny profil na gry i oddzielny na obróbkę kreatywną. Dlatego tak zależy mi na tych 8-12-16 rdzeniach z wyłączonym SMT żeby gnały odrobinę szybciej w grach. Myślę że bardziej dla frajdy ale jednak fajnie byłoby to rozruszać bardziej. Zawsze kręciłem procki ale tu trafiłem na ścianę niestety.

W dniu 18.09.2024 o 16:12, wrobel_krk napisał:

Poczytaj sobie:

https://skatterbencher.com/2021/08/30/skatterbencher-27-amd-ryzen-9-5950x-overclocked-to-5117-mhz/#OC_Strategy_1_PBO_A-XMP

Ale maks na jednym to bediznepeenie 5100-5200 zależy od sztuki więcej to tylko na azocie.

@wrobel_krkdzięki, poczytam sobie i popatrzę. Wygląda to sensownie na pierwszy rzut oka.