Skocz do zawartości

CPU + płyta + ram + może cooler ok. 3k PLN

Recommended Posts

Nadszedł czas na upgrade 10 letniego złomka.

Elementy, które pozostają:

GPU: RTX 3080 (KFA2 SG 10GB)

Zasilacz: 750W (be quiet! Pure Power 12)

Buda: NZXT H510i

Dyski: 1x m.2 NVME, 1x m.2 SATA (obecnie przez kartę rozszerzeń m.2>pcie), 1x SSD sata, 2x HDD sata

Mam też (obecnie zamontowane) chłodzenie ENDORFY Navis F240, ale bez zestawu montażowego pod AMD bo kupowane zdekompletowane w outlecie. Temat dokupienia nierozpoznany - nie wiem, czy jest sens.

Rozważam między:

Na intelu:

i7-14700KF

ASRock Z790 PG LIGHTNING/D4

Patriot Viper Venom, DDR5, 32 GB, 6400MHz, CL32

- cena w okolicach 3k

Na AMD:

Ryzen 9 7900X

MSI B650 GAMING PLUS WIFI

Patriot Viper Venom, DDR5, 32 GB, 6400MHz, CL32

Dark Rock Pro 5

- ok. 3100

Na papierze (w tym, do czego używany będzie komp, czyli modelowanie 2D/3D, głownie w Autocadzie i Revicie, czasem jakaś gierka) Intel wypada lepiej, ale to są pewnie ostatnie podrygi LGA1700 plus wiadomości nabiegające ze świata w kwestii problemów Intela nie napawają optymizmem, więc - jeżeli mam zamiar korzystać z tego zestawu kolejne 10 lat a tak się pewnie skończy, to AMD zaczyna robić więcej sensu. No i nie jestem przekonana, czy chłodzenie które mam sobie da radę do 14700K. Teraz nie ma problemu z podkręconym 4790K, ale widzę (po zestawach z 8700K i 12700K, z którymi mam częstą styczność), że im dalej tym gorzej.

Jak wyskrobię dodatkowe fundusze przed zakupem to będę kupować 64GB ram od razu, ale to jeszcze do potwierdzenia.

Wymagania - poza oczywiście kompatybilnością i sensownym stosunkiem jakość/cena - to tylko płyta w formacie ATX (bo buda z oknem i wodotryskami rgb i mATX bedzie głupio wyglądać), fajnie jakby miała wifi, bo po przeprowadzce do nowego biura nigdy nie rozwlekliśmy kabli, ale mogę dalej korzystać z karty na pcie.

Edit: oczywiście chodziło mi o płytę ASRock Z790 PG LIGHTNING w wersji DDR5

Dobra, poczytałam/pooglądałam sobie więcej o problemach Intela i zdecydowałam, ze nie chcę ryzykować, poza tym już jakiś czas temu sobie postanowiłam, że warto się przesiąść i spróbować AMD pierwszy raz od czasów AM2+

Więc teraz kwestia wyboru konkretnych podzespołów zostaje.

Wersja na dziś:

7 7800X3D

MSI MAG B650 TOMAHAWK WiFi

+ jakiś^TM ram (zwłaszcza tu chętnie przyjmę rekomendacje).