Skocz do zawartości

Nowy składak do 6k bez karty graficznej

Recommended Posts

Cześć,

Dużymi krokami zbliża się czas w którym trzeba wymienić obecny blaszak. 9 lat minęło, już nie mogę pozwolić sobie na odpalenie gierek w 1440p.

Dlaczego bez karty? Bo będe oczekiwać na nowe karty serii 50xx czy co tam nvidia sobie wymysli,a obecnie najbardziej ogranicza mnie procesor. Glówny problem leży z pytaniem jaki zasilacz wybrać czy 850 wat czy 1000 wat czy są jakieś przecieki związane z poborem prądu nadchodzących kart.

Z telefonu nie jestem w stanie wysłać koszyka Proline więc podpinam screenshot a propozycji 

Screenshot_2024-08-20-12-09-14-36_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Mógłbym luźno jeszcze dołożyć 1000 zł do budżetu. Obecna karta która na razie bym włożył to 1070ti

Normalnie można skopiować link do koszyka z telefonu w proline.

RTX 5090 TDP 500W 5080 350W a więc więcej to będzie brać prądu niż poprzednicy.

Ten GX 850W i tak niedostępny więc https://proline.pl/zasilacz-seasonic-focus-gx-1000-atx-3-0-80plus-gold-1000w-p8118217

Do tej obudowy nie zmieścisz AIO 420 na top, 360 w wersji XL.

Do tego proca i 240 stuknie ale 360 lepiej wygląda także obudowa taniej masz https://proline.pl/obudowa-do-komputera-be-quiet-shadow-base-800-czarna-bgw60-p8119116

Lub https://proline.pl/obudowa-do-komputera-fractal-design-meshify-2-tg-lighttint-black-p8115885

SSD te same kosci I kontroler https://proline.pl/dysk-patriot-ssd-viper-vp4300-lite-2tb-m-2-pcie-nvme-gen4-vp4300l2tbm28h-p8118712

Tańsze pamięci bez RGB https://proline.pl/pamiec-goodram-irdm-pro-2x16gb-ddr5-6000-cl30-black-ir-6000d564l30s-32gdc-p8121387

A po co te wentyle? Dodaj sobie do kompletu fabrycznych po prostu https://proline.pl/wentylator-be-quiet-pure-wings-3-140mm-pwm-bl108-p8119779 

Pamiętaj że LF III 420 nie wejdzie na górę w Shadow Base 800 w każdej konfiguracji, może kolidować z płytą główną. 

Dla pewności albo zmiana na 360 albo bierz z usługą montażu i niech lepiej sprawdzą na miejscu, no chyba że montaż z przodu też będzie dla Ciebie ok. 

A nie wiem po co te wentyle, dobrze że zauważyłeś nie zwróciłem uwagi. Co do usytuowania chłodzenia, nie wiem jaka jest różnica między górą a przodem, może mieć to jakiś większy mniejszy wpływ na performance procesora czy temperaturami całego pc? Do tej pory nie miałem chłodzenia aio.

Wezmę 360 żeby mieć pewność jeżeli jest to problem

Nie widzę sensu brania 420mm dla 7800x3D, mam ten procesor i nie ważne jakie masz chłodzenie, to i tak leci pod 90 stopni.

Po kilku testach zostawiłem sobie i tak chłodzenie powietrzne Deepcool AK500. Lepiej wziąć ten zestaw 5x Arctic i dobrze ustawić krzywą i będzie cicho i chłodniej. 

W dniu 20.08.2024 o 21:21, tzsfirst napisał:

albo wezmę liam li

Osobiście nie polecam - jako posiadacz Lian Li Lancool 3. Najbardziej badziewne badziewie jakie miałem w temacie obudów PC. Poprzednie Fractale Define R4 i Meshify S2 biły ten  twór na głowe jakością, przemyślanymi rozwiązaniami i ogólnym wrażeniem jakości produktu. Wszystko wchodzi na grubość lakieru, pocięte łapy podczas próby instalacji aio 420mm na górę, brak sztywności obudowy. A na koniec creme de la creme - brak dołączonych filtrów przeciwkurzowych w zestawie!!! Wydawało by się że w budzie za circa 800zł można by się ich było jednak spodziewać, jednak najwyraźniej nie. Sprzedawane osobno za jakieś 8 dyszek. Po założeniu przedniego filtra przy AIO 420 nie zamkniesz traya z wentylatorami z przodu jeżeli masz 3x140mm (facepalm emogi) trzeba albo jechać na niedomkniętym albo zrezygnować z filtra. PORAŻKA.

Godzinę temu, EvenQ napisał:

Nie widzę sensu brania 420mm dla 7800x3D, mam ten procesor i nie ważne jakie masz chłodzenie, to i tak leci pod 90 stopni.

Bzdura. 7800X3d mimo że pochłania niewiele prądu to lubi sie zagrzać. Im goręcej tym bardziej leci w dół boost a co za tym idzie wydajność (chociaż kolega kawabonga tu by się pewnie nie zgodził). 7800X3D na 420mm AIO nie przekracza zazwyczaj 75C w grach i trzyma po włączeniu PBO i CO około 4,8 -5,0 GHz na zegarach.

1 godzinę temu, joker5513 napisał:

Bzdura. 7800X3d mimo że pochłania niewiele prądu to lubi sie zagrzać. Im goręcej tym bardziej leci w dół boost a co za tym idzie wydajność (chociaż kolega kawabonga tu by się pewnie nie zgodził). 7800X3D na 420mm AIO nie przekracza zazwyczaj 75C w grach i trzyma po włączeniu PBO i CO około 4,8 -5,0 GHz na zegarach.

Ja tam zdania nie zmienię, 420mm do 7800x3d to przepłacanie kasy.. Chcesz się bawić w AIO, kup porządną 360 i z głowy.

• Popieram 1

W dniu 23.08.2024 o 10:06, tzsfirst napisał:

A nie wiem po co te wentyle, dobrze że zauważyłeś nie zwróciłem uwagi. Co do usytuowania chłodzenia, nie wiem jaka jest różnica między górą a przodem, może mieć to jakiś większy mniejszy wpływ na performance procesora czy temperaturami całego pc? Do tej pory nie miałem chłodzenia aio.

Wezmę 360 żeby mieć pewność jeżeli jest to problem

Najlepiej dać na górę, ale pod 7800X3D spokojnie możesz zostać na 360. Nie będzie różnic. 

13 godzin temu, joker5513 napisał:

Wydajniejsze układy na X3D niewiele i tak dają.  Masz porównanie LF II z najwydajniejszą praktycznie 360tką na rynku, nawet lepszą od LF 420 

20 godzin temu, joker5513 napisał:

Mam 7900X3D i przy AiO Beqiet PureLoop 360 temperatury nie przekraczają 75c a co dopiero przy 7800, który ma mniej rdzeni. 

• Popieram 1

Za to wszystkie w jednym ccd... Wiadomo chyba który wariant łatwiej schłodzić.

Cebulcie sobie jeżeli chcecie. To że mimo niewielkiego zapotrzebowania na prąd 7800X3D warto porządnie schłodzić bo odbija się to na wydajności to niestety fakt czy się to komuś podoba czy nie.