Skocz do zawartości

Router do dwupiętrowego domu do 1500zl

Recommended Posts

Cześć. W domu moich rodziców jest duży problem z sygnałem wifi. Wyprowadzenie kabla od dostawcy zaczyna się na strychu, i tam też jest umieszczony router, co jest bardzo słabym pomysłem jeśli chodzi o zasięg w całym domu. Jest to dość duży dom dwupietrowy, więc na parterze, zasięgu nie ma praktycznie wcale.

Obecny router to D-Link DIR-860L. Dostawca to Vectra, chyba 600mbps, ale muszę to sprawdzić, zmienię post jak bede wiedział.

Z researchu wyczytałem że najlepiej byłoby założyć switchboard na strychu, i 2/3 access pointy rozłożone w domu (na przykład, Ubiquiti lub TP-Link). Niestety, nie ma takiej opcji bo kable nie były pociagniete przy budowie.

Jest opcja przeniesienia routera na pierwsze piętro, co powinno pomóc, jako że jest tam duży otwarty korytarz pomiędzy pokojami - tak tez zrobie.

Opcja 1: Przeglądając wiele postów na różnych forach internetowych, wyczytałem ze mesh może być dobrą opcją, ale musi to być lepszy zestaw mesh jako że te najtańsze szybko gubią zasięg, a prędkości nie ma praktycznie wcale z dala od głównego urządzenia.

Opcja 2: Druga opcja to kupić jeden router z porządnym sygnałem.

Wymagania:

- przede wszystkim dobry sygnał. Nie zależy mi na funkcjach ‘dla graczy’ ani ogromnej prędkości (dopoki jest minimum 600mbps)
- min. wifi 6/6e (nie widzę potrzeby 7, szczególnie w tym budżecie). Większość urządzeń to telefony, laptopy i telewizory, niektóre obsługują standard 6e

- min. 3x3 mu-mimo - w domu jest wiele urządzeń, wszystkie działają bezprzewodowo i zazwyczaj używane w tym samym czasie

- nie mam wymagań co do ilości i prędkości portów lan (naczytałem się o 2.5gbps), jako że wszystkie urządzenia będą podłączone bezprzewodowo.

Proponowane opcje które znalazłem:

1. Unifi Alien - podobno najlepszy pojedynczy router jeżeli chodzi o sygnał.

2. Asus ZenWiFi XT9 - wyglada na świetny sygnał, 2 urządzenia powinny idealnie wystarczyć na piętro i parter.

3. TP-Link BE550 - inna opcja to kupić router z WiFi 7 jako ze rozwiazanie zostanie na najbliższe 5-10 lat w domu. Do tego rozwiazania bede musial jeszcze dokupić mesh extender, najlepiej tez taki z WiFi 7 na parter.

Budzet - max ok. 1500zl.

Dzięki za każdą rade/sugestie!

Update: zapomniałem dodać dwóch innych opcji z mojej notatki:

4. TP-Link XE75 Pro (2 urządzenia) - trzypasmowy system z wifi 6e

5. Synology RT6600ax - dobry sygnał z pojedynczego urządzenia, ale nie wiem czy to wystarczy na cały dom.

Ustawiałeś anteny ? , jak masz na strychu to raczej powinny być w poziomie . Ja mam jakiś Xiaomi z 7 antenami , nowy kosztował 200 300zł . Zasieg z piętra do piwnicy jest bez problemu . Łapie nawet na ulicy .

Hej! Dzięki - o jakie anteny ci chodzi? W routerze który maja (DIR-860L, ten: https://www.dlink.com/uk/en/products/dir-860l-wireless-ac1200-dual-band-gigabit-router), niestety nie ma możliwości ustawienia anten, bo sa wbudowane.

Moim zdaniem nie ma sensu wydawać od razu ponad tysiąc złotych na router. DIR-860L to nie jest konstrukcja, która wyróżnia się wybitnymi parametrami, stąd nie jest zaskoczeniem, że masz problem z zasięgiem na parterze. Proponuję na początek kupić coś pokroju Asusa AX58U - dobry i sprawdzony router za rozsądne pieniądze. Podłączysz, potestujesz i ocenisz czy jest problem rozwiązany. Jak dalej będzie kaplica to masz 2 wyjścia - zwrócić i celować w sprzęt z górnej półki albo kupić drugi i połączyć oba routery za pomocą Asusowskiego AIMesh.

8 godzin temu, Dazuo napisał:

Jest opcja przeniesienia routera na pierwsze piętro, co powinno pomóc, jako że jest tam duży otwarty korytarz pomiędzy pokojami - tak tez zrobie.

To jest chyba najlepsze rozwiązanie, wtedy miałbyś najlepiej rozłożony sygnał.

• Dzięki 1
3 godziny temu, VindoV napisał:

Moim zdaniem nie ma sensu wydawać od razu ponad tysiąc złotych na router. DIR-860L to nie jest konstrukcja, która wyróżnia się wybitnymi parametrami, stąd nie jest zaskoczeniem, że masz problem z zasięgiem na parterze. Proponuję na początek kupić coś pokroju Asusa AX58U - dobry i sprawdzony router za rozsądne pieniądze. Podłączysz, potestujesz i ocenisz czy jest problem rozwiązany. Jak dalej będzie kaplica to masz 2 wyjścia - zwrócić i celować w sprzęt z górnej półki albo kupić drugi i połączyć oba routery za pomocą Asusowskiego AIMesh.

To jest chyba najlepsze rozwiązanie, wtedy miałbyś najlepiej rozłożony sygnał.

Wielkie dzięki! Poczytałem trochę więcej i Asus naprawdę wypada super jesli chodzi o routery. Patrzyłem tez na model RT-AX88U (oraz jego wersje Pro), który jest ponoć jednym z najlepszych routerów jeśli chodzi o wydajność w porównaniu do ceny. Świetne osiągi w testach DongKnows i na paru innych stronach, dużo dobrego mówią o tym routerze. Obsługuje on tez 4x4 mu-mimo na obu pasmach, co chyba mnie przekonalo (AX58U obsluguje jedynie 2x2).

Patrzac na inne opcje - Wymieniany przeze mnie wczesniej Synology RT6600ax jest podobny jesli chodzi o predkosc daleko od routera, ale nie ma takiego poziomu oprogramowania jak ten Asus.

Zalezy mi na tym żeby nowy system (albo jeden router) działał już w całym domu bez potrzeby dokupowania kolejnych urządzeń, wiec chyba mam swoja odpowiedz.

Godzinę temu, jakub1t napisał:

a faktycznie , nie spodziewałem się tego .  Spróbuj w takim razie zmienić położenie routera na poziome jak Masz taką możliwość .

Tak zrobie. Kabel będzie szedł przez stary komin, jakim kablem najlepiej to pociągnąć? Będzie to około 15m. Patrzyłem na różne cat i doczytałem się że wyższa liczba nie zawsze oznacza lepsza wydajność. Cos polecasz?

1 minutę temu, jakub1t napisał:

nie nie znam się na kablach , bardziej mi chodziło o zwykłe położenie routera na boku w jego nienaturalnej pozycji . 

Rozumiem - myślałem ze chodzi o poziom jako piętro. Spróbuję, ale chciałbym go i tak wymienić na porządny model.

4 minuty temu, Dazuo napisał:

Rozumiem - myślałem ze chodzi o poziom jako piętro

To najlepsze rozwiązanie oczywiście . Ja bym zrobił tak . Zmienił położenie aktualnego router , nic to nie kosztuje . Potem kupił lepszy router , a jeśli to nie pomoże to wtedy relokacja na piętro .

Może macie jakieś pancerne podłogi 

Edytowane przez jakub1t
1 minutę temu, jakub1t napisał:

Może macie jakieś pancerne podłogi 

Też mnie to zawsze zastanawiało. Piętro ma podwieszony sufit, więc ze strychu powinien być teoretycznie dobry zasięg, a nie ma. Ściany sa zdecydowanie grube.

12 godzin temu, Dazuo napisał:

Piętro ma podwieszony sufit, więc ze strychu powinien być teoretycznie dobry zasięg, a nie ma.

Jak napisałem wcześniej, DIR 860L to przeciętny, liczący ponad 10 lat router, dlatego nie ma sensu oczekiwać od niego cudów. Któregokolwiek z wymienionych w tym wątku routera byś nie kupił  - powinno być zauważalnie lepiej.

12 godzin temu, Dazuo napisał:

Poczytałem trochę więcej i Asus naprawdę wypada super jesli chodzi o routery. Patrzyłem tez na model RT-AX88U (oraz jego wersje Pro), który jest ponoć jednym z najlepszych routerów jeśli chodzi o wydajność w porównaniu do ceny.

Asus jest firmą, która potrafi w routery. Dobry stosunek cena/wydajność i rozbudowane oprogramowanie, które pozwala dostosować sprzęt do potrzeb. AX88U Pro to też ciekawa propozycja, ale jednak zostanę przy swoim i polecam spróbować na początek z AX58U/AX3000v2 (bliźniaczy sprzęt). To nie działa w ten sposób, że router za 1200 zł będzie koniecznie 3x lepszy od routera za 400 zł. Najczęściej różnice wynikają tylko w prędkości a jak napisałeś masz neta 600 Mbps, w związku z czym branie sprzętu z górnej półki, który oferuje prędkość do 6000 Mbps się nie broni. Może nawet być tak, że tańszy router przy większych odległościach będzie oferować szybszą prędkość na paśmie 2.4GHz od droższych przedstawicieli.

W dniu 11.08.2024 o 10:43, VindoV napisał:

Jak napisałem wcześniej, DIR 860L to przeciętny, liczący ponad 10 lat router, dlatego nie ma sensu oczekiwać od niego cudów. Któregokolwiek z wymienionych w tym wątku routera byś nie kupił  - powinno być zauważalnie lepiej.

dzięki - tu bardziej mi chodziło o to ze nie da się w nim przestawić anten, bo może wtedy sufit nie byłby problemem.

W dniu 11.08.2024 o 10:43, VindoV napisał:

Może nawet być tak, że tańszy router przy większych odległościach będzie oferować szybszą prędkość na paśmie 2.4GHz od droższych przedstawicieli.

Patrząc na testy, wyższy model od Asusa oferuje wyższe prędkości, szczególnie przy dalszej odległości od routera, a o to mi głównie chodziło, tak jak w pierwszym poście. W dodatku, 2.4GHz nie obsłuży pelnej predkosci, czytałem wczoraj że realnie max 150Mbps można uzyskać, co spada wraz z odległością (chociaż mniej niż 5GHz).

Kompletnie się zgadzam ze każdy z tych byłby lepszy, ale chciałbym żeby system był już na lata, i nie bylo problemów z sygnałem, z czym przełożenie obecnego powinno dużo pomoc też.

@VindoV A co do kabli internetowych, co bedzie dobrym wyborem na ok. 15m żeby zachować pełną prędkość?

4 minuty temu, Dazuo napisał:

Patrząc na testy, wyższy model od Asusa oferuje wyższe prędkości, szczególnie przy dalszej odległości od routera, a o to mi głównie chodziło, tak jak w pierwszym poście. W dodatku, 2.4GHz nie obsłuży pelnej predkosci, czytałem wczoraj że realnie max 150Mbps można uzyskać, co spada wraz z odległością (chociaż mniej niż 5GHz).

Pasmo 2.4GHz ma większy zasięg, natomiast oferuje wolniejszy transfer niż 5GHz, dlatego skupiłem się na wolniejszym paśmie. Maksymalna prędkość na 2.4GHz to przeważnie 100-200Mbps, ale są też takie routery, które są w stanie wycisnąć ponad 300Mbps. Natomiast im większa odległość, tym różnice pomiędzy prędkościami wyrównują się - w sytuacji, gdy router X przy odległości 1m osiąga prędkość 350 Mbps, router Y będzie miał 200 Mbps, przy odległości 10m X da 200 Mbps, z kolei Y 150 Mbps. Przy jeszcze dalszej odległości może być tak, że Y będzie ciut szybszy od X.

38 minut temu, Dazuo napisał:

Kompletnie się zgadzam ze każdy z tych byłby lepszy, ale chciałbym żeby system był już na lata, i nie bylo problemów z sygnałem, z czym przełożenie obecnego powinno dużo pomoc też.

Jak najbardziej rozumiem punkt widzenia, przy czym tak jak mówię, warto kupić sprzęt, który w pełni wykorzystasz, bo router za 4-cyfrową kwotę to overkill dla 99% użytkowników. To, że jeden jest 2x droższy od drugiego, nie oznacza, że zaoferuje 2x mocniejszy zasięg. Jasne, po kablu i w niewielkiej odległości będzie szybszy, ale zasięg będzie podobny.

58 minut temu, Dazuo napisał:

A co do kabli internetowych, co bedzie dobrym wyborem na ok. 15m żeby zachować pełną prędkość?

Kabel kat. 6 wystarczy, wszystko ponad tym standardem nie ma sensu dla zwykłego użytkownika. Łatwo dostępne i popularne są od Uniteka, możesz śmiało brać.

• Dzięki 1
W dniu 12.08.2024 o 16:13, VindoV napisał:

Pasmo 2.4GHz ma większy zasięg, natomiast oferuje wolniejszy transfer niż 5GHz, dlatego skupiłem się na wolniejszym paśmie. Maksymalna prędkość na 2.4GHz to przeważnie 100-200Mbps, ale są też takie routery, które są w stanie wycisnąć ponad 300Mbps. Natomiast im większa odległość, tym różnice pomiędzy prędkościami wyrównują się - w sytuacji, gdy router X przy odległości 1m osiąga prędkość 350 Mbps, router Y będzie miał 200 Mbps, przy odległości 10m X da 200 Mbps, z kolei Y 150 Mbps. Przy jeszcze dalszej odległości może być tak, że Y będzie ciut szybszy od X.

Jak najbardziej rozumiem punkt widzenia, przy czym tak jak mówię, warto kupić sprzęt, który w pełni wykorzystasz, bo router za 4-cyfrową kwotę to overkill dla 99% użytkowników. To, że jeden jest 2x droższy od drugiego, nie oznacza, że zaoferuje 2x mocniejszy zasięg. Jasne, po kablu i w niewielkiej odległości będzie szybszy, ale zasięg będzie podobny.

Kabel kat. 6 wystarczy, wszystko ponad tym standardem nie ma sensu dla zwykłego użytkownika. Łatwo dostępne i popularne są od Uniteka, możesz śmiało brać.

Super - wielkie dzięki!

Nareszcie udało mi się potwierdzić co maja w domu - internet: 600mbps, router: mają ustawione dwa (tego to ja już w ogóle nie rozumiem): wyżej wymieniony D-Link i do niego podłączony kolejny, od Vectry, Technicolor CGA4236, ktory z tego co widzę osbługuje 4x4 MU-MIMO z WiFi 6 ale jest duży problem z zasięgiem. Oba sa na strychu.

Dzięki za porady kablowe też!

• 2 tygodnie później...
W dniu 29.08.2024 o 21:27, jozek23 napisał:

W starych domach gdzie ściany mają średnio 40 - 50 cm  żaden router nie da rady po wifi . Tylko kabel

Dom co prawda z 2003 ale wlasnie taki problem ze wszystkie ściany sa bardzo grube, mysle ze dwa routery na srodku obu pieter by sie sprawdzily. Jak na razie nie mialem okazji jeszcze tam zajrzec, ale przed koncem roku to zrobie, zaczynajac od innej lokalizacji urzadzenia.

W dniu 29.08.2024 o 20:57, daniel55 napisał:

Jeden router nie ogarnie 2-piętrowego domu. Panaceum to system mesh i 2-3 APki na całe mieszkanie. Cena 50% jednego wypasionego routera.

To jaki na przyklad system mesh bys polecil w tej cenie? Mysle ze 2 urzadzenia sue sprawdza, myslalem o Asusie ZenWiFi XT9 albo TP-Link XE75 Pro.

Jak chcesz to kupuj. Ja bym więcej niż 300 PLN za APka nie dał. 3x droższy APk bynajmniej nie oznacza, że zasięg i wydajność będzie 3x większa. 3 APki spięte kablem AX3000 Mbps lepiej pokryją mieszkanie niż 2 7800Mbps.

Ten Asus po WiFi niby wyciąga 7800 Mb/s (Wi-Fi) a ma tylko jeden port Lan 2.5Gbps. TP-Link Deco XE75 z kolei ma porty LAN tylko 1 Gbps. Więc jest coś nie halo. Prędkości po WiFi to raczej czystomarketingowa abstrakcaja.  Najważniejsze to aby APki były po kablu spięte a nie żadne mosty wifi. Masz wydać po tysiaku za APka, to już lepiej po 300 za przyzwoity obsugujący transmisję AX i resztę przeznaczyć na porządną sieć między nimi.

W dniu 3.09.2024 o 12:40, daniel55 napisał:

Jak chcesz to kupuj. Ja bym więcej niż 300 PLN za APka nie dał. 3x droższy APk bynajmniej nie oznacza, że zasięg i wydajność będzie 3x większa. 3 APki spięte kablem AX3000 Mbps lepiej pokryją mieszkanie niż 2 7800Mbps.

Ten Asus po WiFi niby wyciąga 7800 Mb/s (Wi-Fi) a ma tylko jeden port Lan 2.5Gbps. TP-Link Deco XE75 z kolei ma porty LAN tylko 1 Gbps. Więc jest coś nie halo. Prędkości po WiFi to raczej czystomarketingowa abstrakcaja.  Najważniejsze to aby APki były po kablu spięte a nie żadne mosty wifi. Masz wydać po tysiaku za APka, to już lepiej po 300 za przyzwoity obsugujący transmisję AX i resztę przeznaczyć na porządną sieć między nimi.

Nie chodzi mi o to ze ‘jak chcesz to kupuj’. Tyle co napisałem wyzej, znalazlem robiac research w necie, ale czytajac rozne tematy tu i na innych stronach, widze ze zasieg nie zawsze idzie w parze z wydana kasa (chociaz w wielu przypadkach tak).

Tak jak mowilem w pierwszym poscie, nie ma opcji pociągnąć access pointy na kablu, wiec nie wiem po co ten komentarz. W idealnym zyciu zalozyl bym switchboard i ubiquiti access pointy na kazdym pietrze (albo nawet dwa na kazde, bo dom jest duzy) z kablami w scianach.

Mysle ze dwa routery Asus AX58U spiete w meshai bezprzewodowo moga byc dobrym wyjsciem z sytuacji, tak jak polecił @VindoV w jednym z poprzednich postów.

Dzieki za pomoc!