Skocz do zawartości

Obudowa do 500 złotych

Recommended Posts

Przyszedł czas na zmianę obudowy, ogólnie ma mieć tradycyjny wygląd (zbliżony do CM 692), porządny system do ułożenia kabli w obudowie, czarne wnętrze i może być okno ;).

Przesiadam się z CM 690 II Advanced.

Obudowa ma zmieścić 2 napędy DVD, kontroler obrotów i czytnik kart. Do tego wszystkie nowe karty graficzne, obecnie mam GTX460 (zamiar zmiany na 580), montaż 7-8 wentylatorów.

Z góry odpadają produkty Fractala, zawiodłem się na R3 i nie zamierzam ponownie wybierać niczego z tej firmy.

Górna granica to 500 złotych i ani grosza więcej, więc wszelkie propozycje dołożenia kilku złotych odpadają, kilka złotych mogę dołożyć jedynie do samochodu.

Dodam na koniec, liczy się czarne wnętrze, ma to być nowa obudowa ze sklepu, żadnych używek.

Edytowane przez Kiziea

Jeżeli wygląd ma mieć "tradycyjny" i czarne wnętrze to albo tak jak podałeś:

Cooler Master CM-690 II BLACK

http://www.proline.pl/?p=CM+CM-690+II+BLACK

albo np.

Thermaltake Element S Czarna

http://obudowy.info/produkty.php?id=3140&kategoria_id=124

Osobiście brałbym Cooler Mastera - według mnie w tej cenie nie ma lepszej obudowy, chyba że pasuje Ci też bardziej kosmiczny styl HAF922:

http://www.agito.pl/obudowy/cooler-master-haf-922-czarna.0.346226.html?utm_source=ceneo.pl&utm_medium=Feed&utm_content=346226&utm_campaign=wszystkie

Edytowane przez Silent83PL

Cooler Master i tradycyjny/klasyczny wygląd? Ktoś chyba ma dobre poczucie humoru...Jak dla mnie jedynie modele Silencio 550 i ATCS 840 prezentują ten poziom ale pierwszy jest tak naprawdę marną namiastką Fractal Design Define R3 a drugi jest drogi i już bardzo trudno dostępny. Mój typ to Arc Midi Tower bo prezentuje się zarówno gaminowo jak i klasycznie, ma potężne blachy, mnóstwo miejsca w środku, łatwo ją zwodować i jest stosunkowo niedroga jak na tej klasy obudowę ;)

Tak CM 690 II wygląda klasycznie, bez żadnych udziwnień i innych idiotycznych rzeczy. I zacznij czytać co napisałem i nie wciskaj na siłę Fractala, jeśli jego nie chcę! Moim faworytem i tak obecnie jest Lancool Midi-Tower K62 Black.

Edytowane przez Kiziea

Wiem, że swoją wypowiedzią nie ułatwię ci życia, ale którego z wymagań nie spełnia twoja obecna buda? Mam starego CM690 i jedyne wady jakie zauważam to słabe wyciszenie oraz to, że w środku zbiera się sporo kurzu, ale to wiąże się z meshową konstrukcją. Zawsze można dorzucić we własnym zakresie filtry a jeśli chodzi o wytłumienie, to najczęściej trzeba dokonać wyboru pomiędzy ciszą a chłodzeniem. Innymi słowy nie zmieniałbym budy, bo ta którą masz jest bardzo dobra.

Edytowane przez Player1

Mam ochotę na zmianę i tyle, 690 II ma każdy i wolałbym zakupić coś mniej spotykanego.

t.luk czemu mi nie odpowiada Fractal?

Jego minusy to:

- miejsce tylko na 2 napędy

- nie odpowiada mi jej wygląda zewnątrzny

- i te białe dodatki w środku

Czemu Lancool?

Plusy to:

- 5 miejsce na napędy

- całe czarne wnętrze

- system montażu zasilacza

Gdybyś przeczytał moje wymagania, wiedziałbyś czemu odpada Fractal i jego produkty. W R3 nawet nie można było zamontować kontrolera obrotów, nie zamykały się drzwiczki.

@Kiziea obecnie ciężko jest dorwać obudowę równie dobrą co CM 690 II Adv w podobnej cenie tudzież wyglądzie, z tego względu czy rozważałeś możliwość dozbierania trochę pieniążków (sprzedaży obecnej obudowy) i zakupu produktu Lian Li ?

To już jest maksymalna kwota jaką mogę przeznaczyć na PC. A 800 złotych nie przeznaczę na obudowę, to już jest stanowczo za dużo.

Taki Lian Li jaki mi się podoba jest drogi i to bardzo - Lian Li Armorsuit PC-P50W - Pure Black

t.luk czemu mi nie odpowiada Fractal? Jego minusy to: - miejsce tylko na 2 napędy - nie odpowiada mi jej wygląda zewnątrzny - i te białe dodatki w środku

Tutaj to akurat kwestia gustu i wymagań co do ilości zatok 5.25" (nie to, żeby nie było od dawna na rynku zewnętrznych napędów ;)) więc to jestem w stanie zaakceptować ;)

Czemu Lancool? Plusy to: - 5 miejsce na napędy - całe czarne wnętrze - system montażu zasilacza Gdybyś przeczytał moje wymagania, wiedziałbyś czemu odpada Fractal i jego produkty. W R3 nawet nie można było zamontować kontrolera obrotów, nie zamykały się drzwiczki.

1. Tylko jeden wentylator w Lancoolu jest czarny (reszta jest przezroczysta i podświetlana) a zatem motyw calego czarnego wnętrza jest tutaj chybiony.

2. Do Define R3 bez problemu można było zamontować płaskie panele (owszem, w przypadku paneli z pokrętłami trzeba było je przesuwać głębiej) więc znowu mam wrażenie, że szukasz wady na siłę...

P.S. Jak rozumiem, nie dałbyś CM jako wady tego, że np. ma fatalny montaż dysków 2.5" albo nie będzie Ci przeszkadzać, że Lancool K62 ma głośne wentylatory? ;) Jak dla mnie to Ty po prostu szukasz minusów na siłę i brak Ci obiektywnej oceny...No ale to Twoja kasa, kup co uważasz za lepsze dla siebie ;)

Ty chyba szukasz wad na siłę, ja akurat w CM nie używałem dysków 2.5", ponieważ miałem HDD 3.5" i nie potrzebowałem się bawić w takie pierdoły. Zresztą uważam, że dyski 2.5" są do laptopów i nikt poważny nie stosuje ich w PC, nawet do SDD podchodzę sceptycznie. Wentylatory mam swoje i to co było w CM już dawno wyleciało z niej. Nie używam wentylatorów dostarczanych przez producentów obudów. Przepraszam, jeśli mam panel to nie zamierzam gdzie grzebać w środku, aby zwiększyć/zmniejszyć obroty i takie rozwiązanie w R3 mnie denerwowało.

Edit: Ostatecznie zamówiłem Lancool, więc temat można zamknąć.

Edytowane przez Kiziea
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...