malpitrzon 0 Napisano 29 Lipca Udostępnij Napisano 29 Lipca Część, czy na karcie MSI Radeon RX 580 Armor OC 8GB podłączonej do telewizora LG C3 można osiągnąć 120Hz w 4K? Chodzi o pracę z Windowsem a nie o granie. Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 468 Napisano 29 Lipca Udostępnij Napisano 29 Lipca Niestety nie, ta karta ma HDMI 2.0b -> max 4k 60 fps, a telewizorek display port nie ma. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
malpitrzon 0 Napisano 29 Lipca Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca To niestety czeka mnie wymiana karty;( Czy dowolna karta z HDMI 2.1 pozwoli na obsługę 4K@120Hz@HDR@4:4:4? Czy polecacie jakiś konkretny model karty, który to obsłuży i nie będzie słabszy od wspomnianej MSI? Jeśli to koszt ponad 1000 zł to w grę wchodzą karty używane. Cytuj Link to post Share on other sites
Kisiel1314 155 Napisano 29 Lipca Udostępnij Napisano 29 Lipca RX 6600/RTX 4060 Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 468 Napisano 29 Lipca Udostępnij Napisano 29 Lipca Od c/a 650 zł używany RX 6600 8 GB lub nowy za ok 950 zł. Od zielonych poniżej tysiąca jest RTX 3050, nie warto jednak tej karty. Jest jeszcze Intel ARC A750, ale z nią mogą być problemy z sterownikami i kompatybilnością z wyświetlaczem, kiedy jednak działa, to działa dobrze : ) Za ok 800 zł jest na alledrogo sporo ofert z RX 6600XT. Każda z w/w kart jest znacznie wydajniejsza od tego co masz. Cytuj Link to post Share on other sites
malpitrzon 0 Napisano 22 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia Różnica w cenie nowa/używana jest niewielka więc decyduję się na nową, przynajmniej gwarancja będzie. Przeglądam Allegro i ta oferta wydaje się być ciekawa: https://allegro.pl/oferta/karta-graficzna-gigabyte-radeon-rx-6600-eagle-8-gb-14843808564# Duży radiator i 3 wiatraki więc mam nadzieję, że będzie cicha. W razie czego będę mógł odesłać - jak odezwałem się do sprzedawcy z używką to dowiedziałem się, że zwrot nie wchodzi w grę. U mnie niestety zwrot może być bo mam 15 metrów HDMI-HDMI, taki: https://allegro.pl/oferta/co2-kabel-hdmi-2-1-przewod-hdmi-hdmi-hdr-earc-full-hd-4k-120hz-8k-60hz-15m-15565895573 4k@60Hz@HDR i HD@120Hz@HDR idzie więc mam nadzieję, że i 4k@120Hz@HDR pójdzie ale jeśli nie to będę mógł odesłać kartę. Kabla nie chcę wymieniać bo dopiero co go położyłem i sporo wysiłku mnie to kosztowało. Więc jeśli nie macie zastrzeżeń co do wybranej karty to kupuję. Dzięki wielkie za pomoc! Cytuj Link to post Share on other sites
malpitrzon 0 Napisano 28 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia (edytowane) RX 6600 siedzi w kompie. Niestety na wspomnianym przewodzie jedyne co jestem w stanie uzyskać to HD@HDR@60Hz@10-bit. Wyłączenie HDR niczego nie poprawia. Dopiero przełączenie w 8-bit sprawia, że mogę uzyskać 4K@60Hz@HDR. Ale 100Hz czy 120Hz już nie idzie. Da się coś/gdzieś zmienić aby było 4K@120Hz? Nawet kosztem HDR, bardziej mi na odświeżaniu zależy. EDIT: udało mi się uzyskać 120Hz w takim ustawieniu 4K@120Hz@8-bit@YCbCr4:2:0. Dla takiego ustawienia nie da się włączyć HDR. No i teraz pytanie czy warto w 4:2:0 pracować? Poza pracą w Windows oglądam też filmy. Czy przy 4:2:0 coś będzie źle wyglądać? Na pierwszy rzut oka nie widzę różnicy. Edytowane 28 Sierpnia przez malpitrzon Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 468 Napisano 28 Sierpnia Udostępnij Napisano 28 Sierpnia Godzinę temu, malpitrzon napisał: Czy przy 4:2:0 coś będzie źle wyglądać? Tak, głównie krawędzie napisów przy kontrastowym tle. Możesz wtedy dostrzec przekłamania koloru. Sprawdź https://www.rtings.com/tv/learn/chroma-subsampling Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts