fafor 11 Napisano 9 Lipca Udostępnij Napisano 9 Lipca Cześć, chcę kupić płytę główną pod i7-13700k + OC na procku. Obecnie mam RTX 2070 ale w przyszłości chciałbym tam dorzucić coś mocniejszego. 1. Potrzebuję podpiąć 2 dyski M.2 z czego jeden chciałbym by był PCIe 5.0. 2. Posiadam głośniki Z906 5.1, które podpina się albo 3 jackami albo kablem optycznym, płyta główna musi to ogarnąć 3. Wifi będzie dużym plusem. Na x-kom to jest najtańsza płyta, która spełnia te wymagania https://www.x-kom.pl/p/1084757-plyta-glowna-socket-1700-asrock-z790-steel-legend-wifi.html Co myślicie? Dostanę coś lepszego w podobnej lub niższej cenie? Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2768 Napisano 9 Lipca Udostępnij Napisano 9 Lipca (edytowane) Daruj sobie te intelowskie piekarniki, szkoda prądu i grzania pokoju. Na chwilę obecną za te same pieniądze kupisz Ryzena 7 7800X3D który wydajnościowo wciągnie i7 nosem i nie zużyje więcej jak 90W prądu pod pełnym obciążeniem. Przerabiałem 13600k (przyzwoity) i 13700K (wydajnośc w grach identyczna, tylko ciepła spod biurka znacząco więcej) przed przesiadką na wspomnianego ryśka i nigdy więcej niebieskich reaktorów. Edytowane 9 Lipca przez joker5513 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
fafor 11 Napisano 9 Lipca Autor Udostępnij Napisano 9 Lipca (edytowane) U mnie bardziej productivity niż gry. W benchmarkach 7800 jak i 7900 wypadają gorzej od i7, jedynie lepszy jest w grach 7800. Masz jakieś źródła na swoją tezę? Czy wydajność po prostu podobna ale pobór mocy jak i praca wentylatoró niższa? Edytowane 9 Lipca przez fafor Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2768 Napisano 9 Lipca Udostępnij Napisano 9 Lipca Jedyne źródła to swoje doświadczenia, ale ja jestem graczem. Jeżeli już koniecznie Intel to wstrzymałbym się do jesieni. Może Arrow Lake okażą sie lepsze od 13 i 14 serii core. Cytuj Link to post Share on other sites
fafor 11 Napisano 9 Lipca Autor Udostępnij Napisano 9 Lipca (edytowane) Czekać nie chcę plus ceny będą wyższe pewnie. I tak nie potrzebuję top performance. Jakie combo w takim razie jesteś w stanie polecić? No i ostatecznie czekam też na propozycję czyjąś do płyty głównej. Edytowane 9 Lipca przez fafor Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2768 Napisano 9 Lipca Udostępnij Napisano 9 Lipca Osobiście miałem ta płytę: https://www.gigabyte.pl/products/page/mb/Z790-AORUS-ELITE-AX-rev-10/kf Poza nieintuicyjnym biosem (jak to w GB) nie można jej było nic zarzucić, poza ceną. Gdy ja kupowałem były koszmarnie drogie ponad 1,5k zł zapłaciłem. Obecnie za około 1100zł. Ogarniała bez problemu OC zarówno 13600K (latał na 5,6GHZ P, 4,4 E) i 13700K (5,5 P, 4,4 E). Wejście na kabel optyczny ma, jednak zintegrowana dźwiękówka słabej jakości. Polecam raz zainwestować w zewnętrzną dźwiękówkę i nie limitować sobie tym samym przyszłych opcji zakupów płyt głównych. Widać trend że ostatnio producenci ostro na dźwięku tną koszty. Oczywiście powyższe tylko w przypadku gdy uprzesz się na Intela. Ja mimo wszystko wolałbym AMD, za kilka tygodni premiera Ryzenów serii 9XXX około 15% wydajniejszych niż obecne. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
fafor 11 Napisano 9 Lipca Autor Udostępnij Napisano 9 Lipca Dzięki, nie ma niestety M.2 PCIe NVMe 5.0 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts