adi12d 0 Napisano 6 Lipca Udostępnij Napisano 6 Lipca Witam, potrzebuje solidnej jednostki komputerowej która posłuży mi na dobrych kilka lat z możliwością późniejszego upgrade'u w budżecie do 8000 / 8500 tyś. Jednostka głównie będzie wykorzystywana w gamingu, streamingu i renderingu filmów. Planuje również zacząć swoją zabawę z modelowaniem 3d w programie blender, wiec chciałbym aby sam proces nauki jak i późniejszej pracy szedł sprawnie i bezproblemowo. Aktualnie posiadam 2 monitory 27 cali, główny DELLG2724D 2560x1440px IPS 165Hz, oraz niegdyś główny LG 27GN650-B.A 1920x1080px 144Hz. Jeśli chodzi o obudowę zależy mi na estetyce i dużym przepływem powietrza co pewnie i tak już zależy od ilości zamontowanych wentylatorów, lecz wolę o tym wspomnieć. Raczej chciałbym iść w stronę procesora ze stajni Intela, lecz jeśli AMD będzie sprawował się lepiej i będzie można zaoszczędzić budżet na bardziej istotniejsze podzespoły takie jak karta graficzna to śmiało. Co do dysków bardzo zależy mi na pojemnych dyskach M2 1/2 TB x2, by nie martwić się o miejsce w przyszłości i mieć również możliwość podpięcia swojego niedawno kupionego SSD 1 TB. Chciałbym również spróbować sprawdzonego i bezproblemowego chłodzenia AIO, by nadać estetyki i iść o krok dalej zostawiając standardowy radiator z wiatrakiem na bocznym planie. Mam nadzieję, że nie za długo się rozpisałem, ale chciałem uwzględnić wszystkie moje przemyślenia. Pozdrawiam i życzę miłego dnia. Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 6 Lipca Udostępnij Napisano 6 Lipca Zależy ile tej obróbki wideo będzie i w jakim sofcie Bardziej uniwersalnie masz 14600K z iGPU pod akceleracje Quicksync z RTX 4070 TI Super 2TB szybki SSD, przewiewna buda z dorzuconymi wentylatorami,wydajne AIO 360, porządny zasilacz Seasonica https://proline.pl/koszyk/f1215a1c Bardziej przyszłościowo kierunek AM5 z 7800X 3D https://proline.pl/koszyk/654490a8 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts