Skocz do zawartości

Nowy zasilacz do zestawu.

Recommended Posts

Witam, niedawno kupiłem sobie komputer z allegro, ale przed zakupem nie skonsultowałem się z żadnym ekspertem, a na takich rzeczach się za bardzo nie znam, więc oto są tego skutki:

Grając w Wiedźmina 2 na FULL detalach poszło mi bez ŻADNYCH lagów. Jednak jak wiadomo "coś za coś"

Temperatura dochodziło mi do około 40 stopni Celsjusza (nie wiem czy to dużo i jakie są normy żeby się nie przegrzało), zasilacz naprawdę głośno pracował, więc całe szczęście, że mam słuchawki zamiast głośników :D. I tutaj zwracam się do was żebyście pomogli mi wybrać odpowiedni zasilacz do tego zestawu:

Procesor AMD PHENOM 1100T 6 x 3.3 GHz

Płyta Główna GIGABYTE MA78LMT

Pamięć RAM 8GB 1333 MHz DDR3

Grafika GEFORCE GTX560 2GB DDR5

Dysk WD CAVIAR 1.5TB 1500GB

Nagrywarka DVD-RW SAMSUNG S222AB

Mój poprzedni zasilacz - CHIEFTEC 550W (701LC)

Obudowa to nie wiem xd

Kompa kupowałem z tej aukcji:http://allegro.pl/kom-it-x6-1100t-6x3-3ghz-gtx560-2gb-1-5tb-8gb-raty-i1725029759.html

Jeśli chodzi o nowy zasilacz to ma on być cichy, mocny, silny, żeby temperatura nawet przy mocnym obciążeniu nie przekraczała 40 stopni Celsjusza (o ile się da :D ) oraz aby cena nie przekroczyła 500 zł

Z góry dziękuję i życzę miłego szukania :P .

Ten zasilacz Chiefteca powinien wystarczyć. Problemem jest raczej obudowa. Temperatura, która ci się na niej wyświetla to temperatura powietrza w środku, chyba że ktoś czujnik w jakiś radiator wepchnął. Radziłbym zmienić budę na coś bardziej przewiewnego, bo masz tam straszny piekarnik. Całe gorące powietrze kumuluje się na górze tam gdzie masz zasilacz - stąd wycie.

• Popieram 1

Zasilacz spokojnie wystarczy tak jak kolega wcześniej napisał problem leży po stronie obudowy jest bardzo słabej jakości [bardzo szczelna nie posiada wentylacji miejsc na montaż wentylatorów z przodu ,góry ani po bokach chyba jedynie tylko z tyłu ] wszystko się będzie grzało zdejmij bok obudowy a zasilacz znacznie pracować znacznie ciszej również inne podzespoły przestana się tak nagrzewać

• Popieram 1

Tak na marginesie jeśli twój GF to GTX 560 (bez Ti) to zrobili Cie lekko w bambuko bo to to samo co GTX460 tylko droższy starczy przetaktować zegary jakimś programem a to zrobi nawet laik;) bo to te same karty tylko zegar maja inny

Co do zasilacza to jest naprawdę spoko ;)

Edytowane przez Apollo Diomedes
  • Popieram 1

Ten gtx 560 to na pewno nie jest wersja [TI] ale klient nie został zrobiony w [bambuko] ponieważ dostał towar zgodny z podanym opisem aukcji ,a to że nie posiada wiedzy na temat podzespołów komputerowych to zupelnie inna sprawa dostał towar zgodny z opisem więc moim zdaniem jest ok . [ale w tym gtx 560 2gb pamięci to nie porozumienie ta karta jest o wiele za słaba że by był z tego jaki kol wiek pożytek to jest tylko wyciąganie od naiwnych dodatkowej kasy ] dobrze że chociaż zasilacz w tym zestawie jest w miarę porządny

• Popieram 1

Dzięki za porady. Dobra zamiast zasilacza wymienie obudowe, więc jaką byście proponowali? (też tak do 500zł :/ )

@edit

Napiszcie jeszcze jaka powinna być maksymalna temperatura, żeby się nie przegrzał, bo przy 40 stopniach komputer coś mi pika...

Edytowane przez kevo1

Porządna obudowa z wbudowanym dobrej klasy panelem sterującym z wyświetlaczem? Zapomnij, musisz oddzielnie kupić obudowę i oddzielnie taki panel. W przeciwnym wypadku będziesz potem żałować, ze nie wybrałeś lepszego panelu sterującego (owszem, są w niektórych obudowach takie panele ale są mocno przeciętne - słaba czytelność, słabe możliwości regulacji itp. ).

http://www.purepc.pl/obudowy/cooler_master_cm690ii_advanced

np.

CoolerMaster Dominator II CM 690 Lite Black z oknem - bez zasilacza 349zł

+ 2 dodatkowe wentyle 120 lub 140mm

i

http://www.komputronik.pl/product/52117/Sprzet_komputerowy/Podzespoly_PC/Scythe_Kaze_Master_5_25_Fan_Controller_Black.html 159zł

Towary z komputronik, ale na necie znajdziesz znacznie taniej.

• Popieram 1