Skocz do zawartości

Upgrade procesora pod obróbkę astrofotografii

Recommended Posts

Cześć.

Aktualnie posiadam takie podzespoły:

Procesor: AMD Ryzen 5 3600

Płyta główna: MSI B450-A PRO MAX

RAM: 32GB =  2x8GB Crucial 3000MHz CL15 Ballistix Sport LT Gray + 2x8GB Kingston HyperX Fury DDR4-2133/CL14

Zasilacz: SeaSonic Focus Plus Gold 550W (SSR-550FX)

Karta graficzna: Gigabyte GeForce RTX 3060 Ti EAGLE LHR 8GB GDDR6

Obudowa: SilentiumPC Signum SG1 TG + 2x SilentiumPC Sigma PRO 120 PWM

Chłodzenie CPU: Fortis 3 HE1425 v2 (SPC130)

Dyski:

- SSD WD Black SN850X 2TB M.2

- SSD SanDisk Ultra 3D 2TB

- 2x Seagate Barracuda ST2000DM008 2TB SATA III

Chciałbym zrobić upgrade procesora pod obróbkę astrofotografii (stackowanie) w programie PixInisght. Ogólnie im więcej rdzeni tym lepiej. Benchmark różnych procesorów w tym programie można sprawdzić tutaj https://pixinsight.com/benchmark/

Zastanawiam się głównie między dwiema opcjami: AMD Ryzen 9 5950X lub AMD Ryzen 9 7900X (wypadają bardzo podobnie w powyższym benchmarku, z delikatną przewagą tego drugiego, ale dla mnie różnica pomijalna)

1. AMD Ryzen 9 5950X

Dla mnie wydawało się aktualnie najlepszą opcją - kupuję CPU, wsadzam zamiast swojego ryzena 5 3600 i mam prosty upgrade. Niestety, doczytałem, że płyta główna MSI B450-A PRO MAX jest zbyt słaba dla tego procesora i musiałbym zmienić na lepszą (aczkolwiek są też zdania że bez OC płyta ta powinna dać radę z tym procesorem, więc sam już nie wiem). Znalazłem, że MSI B550 TOMAHAWK będzie dobra pod tego PC (źródło: https://linustechtips.com/topic/1137619-motherboard-vrm-tier-list-v2-currently-amd-only/). Jego cena to 560zł. Więc sumarycznie upgrade ten kosztowałby 1960zł.

2. AMD Ryzen 9 7900X

Tutaj wychodzi już wymiana większej liczby rzeczy. Sam procesor to cena 1680zł. Do tego trzeba wymienić płytę główną oraz pamięci RAM. Z tego co czytałem płyty B650M są wystarczające, więc wziąłem przykładowo Gigabyte B650M GAMING X AX - cena 780zł. Dwie kości ram po 16GB DDR5 to cena około 550zł. Sumarycznie wychodzi 3000zł, więc tysiąc złotych więcej niż wymiana pod Ryzena 5950X. Niby ludzie piszą że AM5 bardziej przyszłościowe, ale raczej jeśli bym zmieniał na 5950x to nie prędko w przyszłości planowałbym upgrade jeszcze wyżej.

Czy jest jeszcze coś czego nie uwzględniłem? Która opcja wydaje się według was sensowniejsza? Różnica w cenie spora bo 2000zł vs 3000zł, a różnica w moich zastosowaniach na tyle mała, że nie warta dopłaty. I czy MSI B450-A PRO MAX jest faktycznie za słaba dla Ryzena 5950X czy może jednak jest wystarczająca? Jakie jest wasze zdanie i co byście doradzili w tym przypadku?