Skocz do zawartości

MOBO i Ramy do aktualnego zestawu z AMD Ryzen 7 7800X3D [1-1,5k zł]

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez Rafi66,

Recommended Posts

Cześć, potrzebuję porady odnośnie kupna MOBO i ramów do AMD Ryzen 7 7800X3D, którego kupiłem na promce z tydzień temu. 

Reszta sprzętu:
ASUS ProArt GeForce RTX 4060 Ti OC Edition 16 GB GDDR6
kc3000 2tb
Endorfy Fera 5
Seasonic CORE GM-650 Gold 650W (SSR-650LM)
Fractal Design Define R4 Black Pearl

Budżet to 1500 pln około, najlepiej coś dobrze pod względem cena/wydajność. Raczej nie bede podkręcał ramów i procka, bo co nowy komp mowie sobie, że w końcu to zrobię, a na aktualny procku nic nie ruszałem i tak koniec końców xD 
I tak wiem, że ten procek jest overkillem dla mojego GPU, ale korzystam częściej z procka, dlatego wole lepszy. GPU bede zmieniał za 1-2 lata. PC głównie do gier esportowych - LoL itd. Monitor 1080p 240 Hz, chciałbym dobić do tych 200 fpsów przynajmniej.
Aha i fajnie jakbym mógł wsadzić 2x m.2 dysk bo mam starego kc2000 500GB. Wifi w płycie nie potrzebne, korzystam z kabelka. USB tylnych nie potrzebuje jakoś dużo z 5 aktualnie korzystam z tego co widzę, a jeszcze są przednie w obudowie. Ale też fajnie jakbym mógł włożyć kartę dźwiękową, bo posiadam ale w aktualnej płycie micro atx nie ma miejsca.   

Moja propozycje to:
MSI B650 GAMING PLUS WIFI 
MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI
ASRock B650M PRO RS
GOODRAM 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 IRDM BLACK V SILVER albo jakieś inne ramy 6000 i CL30 jak znajdę tańsze. 

Dzięki za pomoc. 

Edytowane przez Rafi66
11 godzin temu, Rafi66 napisał:

MSI B650 GAMING PLUS WIFI 

11 godzin temu, Rafi66 napisał:

GOODRAM 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 IRDM BLACK V SILVER albo jakieś inne ramy 6000 i CL30 jak znajdę tańsze. 

Po temacie. Chyba że tam za rok za dwa wpadnie jakieś top gpu z nowej serii to https://proline.pl/plyta-glowna-asrock-b650e-pg-riptide-wifi-am5-p8117442

• Dzięki 1
18 godzin temu, kajtek. napisał:

Po temacie. Chyba że tam za rok za dwa wpadnie jakieś top gpu z nowej serii to https://proline.pl/plyta-glowna-asrock-b650e-pg-riptide-wifi-am5-p8117442

Chłodzenie wystarczy do 7800x3D? Czy lepiej kupić jakieś dark rock 5 pro? Endorfy Fera 5 mam i jeszcze gdzie stare Thermalright HR-02 Macho Black White z 2013 roku, działa, jest trochę większe od Endorfy i ma kilka tych "rurek" więcej.

• Rozwiązanie
Napisano (edytowane)

Kupuję jutro:
ASRock B650E PG RIPTIDE WIFI ~950 zł
GOODRAM 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 IRDM BLACK V SILVER ~500 zł

Więc jak ktoś ma jakieś uwagi to proszę o odpowiedź. 
Myślałem jeszcze nad MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI, ale brak PCI 5.0 - mniej przyszłościowa. Jedynie co lepsze to więcej złączy USB i lepsza karta audio, ale na moich słuchawkach logitecha g733 i tak nic nie zmieni. 

Edytowane przez Rafi66