diwww 0 Napisano 11 Kwietnia Udostępnij Napisano 11 Kwietnia Dzień dobry, piszę z zapytaniem, czy moglby ktos powiedzieć z jakiego powodu pecet mógł nagle przestac trzymać 3400mhz ustawione w biosie na ramach przy starych timingach? Wczesniej bylo w porządku, czyli przez okolo 2 lata. Teraz gdy mam ustawione te 3400mhz to cpu-z (bios tez) pokazuje mi jakies 2886mhz i wydajnosc calkiem wyraznie spadla. Rozumiem jakbym w systemie mial te 3400mhz i pecet zrobil sie niestabilny, ale w tym przypadku teraz profil xmp który wynosi 3000mhz jest praktycznie maksem przy starych timingach (dokladnie to jestem w stanie wymusic maks 3065mhz w mnozniku). Czestotliwosci ramu wyswietlane w systemie i w biosie całkowicie się różnią od tych które ustawiłem na nie korzysc jesli nie ustawie na znacznie gorszych wartosci TRFC, TRC itd. Jesli zmienie na przykład to trfc z 400 na 560 to wszystko jest w porządku - tzn 3400mhz jest faktycznie tymi 3400mhz, a nie bodajże 2886. Sprzęt: i7 8700k Z390 gaming x Silentium pc supremo fm2 G skill ripjaws 3000mhz cl15 2x8 Próbowałem już przekładać kosci ramu pojedynczo do każdych slotow, wyciągać baterie CMOS na 10minut, aktualizowac bios do najnowszej wersji, ale bez zmian. Chciałem cofnąć do jakiejs starej wersji biosu, lecz jest napisane na stronie gigabyte że nie ma takiej możliwości z uwagi na bezpieczeństwo, więc nie próbowałem. Maksymalny dram voltage jaki dawalem to byl 1.33v, vccio i vccsa 1.220-1.240, a na procesorze 1.380v (maks 80c po wielu godzinach gry z uzyciem procesora ok. 95%, cpu po delidzie), więc raczej wykluczałbym poniesienie szkód z powodu OC. Z innych informacji to nie aktualizowalem przed wystąpieniem problemow biosu, systemu windows ani niczego w nim nie zmienialem, oraz nie dokladalem/wymienialem żadnego komponentu w komputerze. Z góry dzięki za odpowiedzi. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts