Skocz do zawartości

Chłodzenie wodne SilentiumPC Navis F240 - problem z pompą

Recommended Posts

Hej,

Ostatnio czyściłem komputer plus wymieniałem pastę termoprzewodzącą na procesorze i7 12700K i nie ukrywam, że po wykonaniu wszystkich czynności nieco się zaskoczyłem...

Temperatura w spoczynku waha się od 27°C do 55°C.

Zapuściłem test Cinbenchem i temperatura po 10 minutach podskoczyła do około 96

W teście przy użyciu Primie95, temperatura przekracza 100°C

Od razu uprzedzę wszelkie domysły - pompa w BIOSIE ustawiona na Full Speed.

No dobra, w pierwszym momencie pomyślałem, że może dałem za mało pasty termoprzewodzącej na procesor więc rozebrałem komputer, wyczyściłem procesor i zaaplikowałem nieco więcej pasty. Niemniej jednak rezultaty identyczne.

Co ciekawe poszperałem w BIOSIE więcej i zauważyłem, że nie pokazuje on obrotów pompki (prawdę mówiąc nie wiem czy wcześniej pokazywał - nie pamiętam). 

IMG-2055.jpg

Pozmieniałem jeszcze ustawienia w BIOSIE dotyczące prędkości obrotowych pomp. Potestowałem ustawienia z Full speed jak też i całkowicie ją wyłączyłem, tzn. ustawiłem, aby jej regulacja PWM wynosiła 0% w przedziale od 0°C do 50°C. Rezultaty identyczne...

Wszystko wygląda mi na wadliwą pompę, ale czy w takiej sytuacji, nawet w spoczynku temperatury nie są aby zbyt niskie? Czy w takim przypadku (jeśli pompa byłaby faktycznie popsuta), czy temperatury procesora nie powinny być znacznie większe, nie mówiąc nawet o tym, że przy stresie w Cinbenchu powinny od razu przekraczać 100°C?

No i jeszcze jedno pytanie, ponieważ AIO na pewno będę reklamował. Czy możecie mi polecić jakieś chłodzenie zastępcze (może być powietrzne) na czas reklamacji (muszę korzystać z komputera do pracy)?

Z góry dzięki i pozdrawiam,

Kuba