sestak 0 Napisano 8 Kwietnia Udostępnij Napisano 8 Kwietnia (edytowane) Cześć. Przychodzę do Was z pytaniem, czy idzie jakoś wykręcić lepsze osiągi z tych podzespołów (Ryzen 5 7500f + fera 5, ASRock B650M PG Riptide, DDR5 Corsair 5600MHz 36CL) niż domyślne? Wiem, że DDR5 ma profil XMP 3.0 a nie ma AMD EXPO więc domyślam się, że muszę ręcznie to zrobić, ale nie do końca się w tym umiem odnaleźć. Czy idzie gdzieś znaleźć gotowe parametry OC aby przenieść je ręcznie? Ma to w ogóle sens? W poprzednim PC nie miałem tylu opcji w biosie to i głowa tak nie puchła od nadmiaru Edytowane 8 Kwietnia przez sestak Cytuj Link to post Share on other sites
lukasz272015 312 Napisano 9 Kwietnia Udostępnij Napisano 9 Kwietnia Na xmp w profilu nie masz wyżej do wybrania jak 5600 mhz ? Cytuj Link to post Share on other sites
sestak 0 Napisano 9 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 10 godzin temu, lukasz272015 napisał: Na xmp w profilu nie masz wyżej do wybrania jak 5600 mhz ? No właśnie 5600 tylko. W opcji dram frequency mogę zmienić na wyższe ale wtedy się nie chce PC uruchomić. Może trzeba jakąś opcje inna włączyć czy coś? Cytuj Link to post Share on other sites
Balrogos 207 Napisano 25 Maja Udostępnij Napisano 25 Maja (edytowane) 1. Wieksza czestotliwosc ramu nic nie zmieni z procesorem z jednym CCD skroc timingi polecam material buildzoida z kanalu: Na cpu możesz łatwo zrobic 1. Odblokować limity PBO ustawiajac na Motherboard 2. Dać 200Mhz+ z AUTO OC 3. Zrobic Undervolt przy pomocy Curve optimizera\ Albo po staremu statyczny voltaż i offset: Do tego mozesz zwiekszyc częstotliwość infinity fabric domyslnie wynosi ona 2000Mhz dobre jednostki robia 2167Mhz, jesli infinity jest niestabilne beda bledy pamieci i procka, i to przynosi rzeczywisty wzrost wydajnosci pamieci(transfery i troche latency) niz podnoszenie czestotliwosci a wynika to z szyny zapisu 16B na cykl zegara a to jest procek z 1 CCD, procki 7950 beda mialy o wile wieksze trasnfery na pamieci dlatego ze maja 2 CCD. Edytowane 25 Maja przez Balrogos Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts